El cineclub projecta dijous 28 de març "Vida en sombras", del sabadellenc Llorenç Llobet Gràcia

La sessió comptarà amb l’assistència de Ferran Alberich, restaurador d’aquest film transcendental de la història del cinema català i espanyol. En la pel·lícula hi apareix fent un paper secundari la filla del director, la castellarenca Antònia Llobet, vídua de l’alcalde Miquel Pont

El Club Cinema Castellar Vallès projectarà el dijous 28 de març, a les 20.30 h, la pel·lícula Vida en sombras (1948), del sabadellenc Llorenç Llobet Gràcia (1911-1975), en una sessió del cicle Filmoxarxa que comptarà amb l’assistència de Ferran Alberich, restaurador del film. La pel·lícula, oblidada durant dècades, és considerada un títol fonamental de la història del cinema català i espanyol.

Llorenç Llobet Gràcia (Sabadell,1911-1975) representa, com pocs cineastes, la fascinació per les imatges en moviment. Aquesta tendència el va fer entrar al món del cineclubisme com a fundador dels Amics del Cinema de Sabadell el 1935. Va desenvolupar una trajectòria brillant com a cineasta amateur abans i després de la seva única incursió al cinema professional amb Vida en sombras (1948). En aquests films amateurs, Llobet proposa gairebé sempre una reflexió sobre allò que s’hi està representant, introduint-hi elements de distància, moltes vegades de manera irònica.

Vida en sombras, el solitari llargmetratge de Llobet Gràcia, és cinema sobre cinema, cinema dins del cinema, amb matisos autobiogràfics. El film mostra la relació vital del protagonista, Carlos Duran, amb el cinema, des del seu naixement en una barraca de fira on projecten pel·lícules dels germans Lumière fins a ser reporter de noticiaris i finalment director. La Guerra Civil afectarà profundament la seva vida familiar però, malgrat els contratemps, el cinema l’ajudarà a sortir de la depressió i seguirà sent el motiu de la seva existència. Els seus protagonistes eren Fernando Fernán Gómez i María Dolores Pradera, desapareguda l’any passat.

La pel·lícula té, a més, una connexió amb Castellar del Vallès ja que en la mateixa hi apareix com a actriu secundària Antònia Llobet, filla del director, que anys més tard es convertiria en l’esposa de qui fou l’alcalde de la vila Miquel Pont. 

Realitzada en ple franquisme, Vida en sombras és una pel·lícula radicalment diferent de les del seu entorn, temporal i cultural, i explica el rebuig que va suscitar entre els que havien de jutjar-la en el moment de la seva realització, que van convertir-la en una pel·lícula maleïda. De fet, no es va poder estrenar fins al 1953 en cinemes de segona categoria de Barcelona i Madrid. Llobet-Gràcia va ser silenciat i va patir problemes econòmics derivats de la seva implicació en el film, fet que va provocar que no realitzés més llargmetratges.

L’any 1983, Filmoteca Española va emprendre una primera restauració, a càrrec de Ferran Alberich, a partir de les dues còpies de 16 mm que llavors es van poder localitzar. Aquest treball es va presentar als festivals de Barcelona i Valladolid, on, per primera vegada, Vida en sombras es va poder confrontar amb una nova generació d’espectadors capaços d’apreciar la seva modernitat.

L’any 2007 es va localitzar a Barcelona una còpia nova de la pel·lícula, que es va dipositar a la Filmoteca de Catalunya. Aquesta troballa va permetre plantejar una nova restauració, comptant aquest cop amb les possibilitats de la tecnologia digital.

El Festival de Venècia va projectar-la l’any 2008. El catàleg del festival la va descriure com "una excepció en el panorama cinematogràfic espanyol. No segueix els preceptes oficials del cinema estatal dels anys quaranta i és un producte de la passió, no de l'interès comercial".

La sessió es durà a terme a l’Auditori Municipal Miquel Pont.