El otro lado de la esperanza

El otro lado de la espeanza és la segona part de la trilogia portuària de Aki Kaurismäki, després de Le Havre (2011). En aquesta història, la vida d'un comercial finlandès es creua amb la d'un refugiat sirià en una jungla d’asfalt anomenada Hèlsinki. Versió original subtitulada en castellà (VOSE).

Fitxa tècnica
Toivon tuolla puolen
2017
98min.
Finlàndia
Premis Festival de Berlín (2017): Ós de Plata al millor director

Aki Kaurismäki(Orimattila, 4 d'abril de 1957) és un director, guionista, muntador, actor i productor de cinema finlandès, famós per les seves pel·lícules ambientades entre les classes socials més desfavorides, especialment les del nord d' Europa , sovint amb situacions i personatges extravagants.

És el fundador al costat del seu germà Mika Kaurismäki del Midnight Sun Film Festival de Sodankylä i de la distribuïdora cinematogràfica Ville Alpha (i que rep el seu nom en honor de la pel·lícula Alphaville de Jean-Luc Godard ).

També se l'associa amb els Leningrad Cowboys, ja que ha dirigit diverses pel·lícules i curtmetratges protagonitzats per ells.

Després de estudiar a la Universitat de Tampere , Aki Kaurismäki inicia la seva carrera com a ajudant de guionista i actor en films del seu germà gran, Mika Kaurismäki.

Crim i càstig(1983), és el seu inici com a director independent, adaptava la novel·la de Dostoievski en un Hèlsinki modern.

Gran part de l'obra de Kaurismäki se centra a Hèlsinki;succeeix especialment amb Calamari Union (1985), i la trilogia Ombres al paradís (1986), Ariel (1988) i La noia de la fàbrica de llumins (1990), on es percep que la perspectiva de l'autor és crítica i marcadament aliena al romanticisme, de manera tal que les destinacions dels personatges són la fugida a Mèxic (Ariel), o Estònia (Calamari Union)

El seu reconeixement internacional arriba amb Els texans de Leningrad van a Amèrica (1989).Ariel va ser premiat a Moscou, i Un home sense passat (2002), a Cannes, sent nominat a més a Hollywood. Però Kaurismäki ha preferit no anar a les cerimònies del cinema.

Es diu que Kaurismäki està influït per autors francesos de la talla de Jean-Pierre Melville i Robert Bresson ;alguns fins i tot parlen de la presència de Rainer Werner Fassbinder , si bé Kaurismäki ha assenyalat que és un autor conegut per ell només recentment. Així mateix té un toc d'humor que recorda al de Jim Jarmusch , al qual Kaurismäki inclou com a tal en Els texans de Leningrad van a Amèrica. Per la seva banda, Jarmusch utilitza actors de Kaurismäki en el seu Night on Earth.

 

         Filmografia

  • 2017: El otro lado de la esperanza
  • 2011: Le Havre
  • 2006: Laitakaupungin valot (Luces al atardecer)
  • 2002: Mies vailla menneisyyttä (Un hombre sin pasado)
  • 1999: Juha
  • 1996: Kauas pilvet karkaavat (Nubes pasajeras)
  • 1994: Leningrad Cowboys Meet Moses
  • 1992: La vie de bohème (La vida bohemia)
  • 1990: I Hired a Contract Killer (Contraté un asesino a sueldo)
  • 1990: Tulitikkutehtaan tyttö (La chica de la fàbrica de cerillas)
  • 1989: Leningrad cowboys go to America
  • 1989: Likaiset kädet(Les mains sales), 1989.
  • 1988: Ariel
  • 1987: Hamlet liikemaailmassa
  • 1986: (Varjoja paratiisissa, (Sombras en el paraiso)
  • 1986: Rocky VI
  • 1985: Calamari Union
  • 1983: Rikos ja rangaistus (Crimen y castigo)
  • 1981: Saimaa-ilmiö

    Carlos Boyero (El País): "El cineasta finlandès desprèn màgia en el seu cinema i el seu públic és fidel: no és un venedor de fum. Quan ha d’explicar alguna cosa sap com fer-ho (...) Pel·lícula insòlita, agredolça i bonica" .
    
Sergi Sánchez (Fotogramas): "El cineasta finès construeix una faula sense moralina, que explica la situació dels refugiats en arribar a Europa sense carregar les tintes, recolzant-se en la calidesa dels seus lacònics personatges".
    
Nando Salvà (El Periódico): "Kaurismäki torna a fer el que sap fer millor: encadenar escenes en què els personatges fan coses molt absurdes, totalment de debò, i usar aquesta comèdia hieràtica per atipar de malenconia i amargor".
    
Carlos Marañón (Cinemanía): "Un títol massa ortodox, gairebé dickensià, espanta i es torna alleujament en reconèixer la brillantor de la seva fotografia (...). L'alleujament es converteix en goig".
    
Luis Martínez (El Mundo): "Una pel·lícula tan captivadora com crua, tan desesperada com, necessària".
    
Oti Rodríguez Marchante (ABC): "Filma sense pretensions i, tot i això, exhala estil, perquè la seva moral primària i natural no deixa restes de moralina, i (...) cerca (...) la fi millors per als seus i la seva història ".

Referències

No votes yet
Projecció
Divendres 29/09/2017 a les 21:00h
Cicle:
Cinefòrum 2017-2018

1 comentari

Envia un nou comentari

Pàgina web desenvolupada i hostatjada per Omitsis.
Disseny disseny&rauxa.