El topo

En plena guerra freda el fracàs d’una missió especial a Hongria, provoca un canvi a la cúpula dels serveis secrets britànics. A l’agent George Smiley li encomanen investigar la possible existència d’un “talp” infiltrat al servei.

Fitxa tècnica
Tinker Tailor Soldier Spy
2011
127min.
Regne Unit
Premis

2011: 3 nominacions a l’Òscar per: Millor actor (Gary Oldman), guió adaptat i banda sonora.
2012: 11 nominacions Premis BAFTA entre els quals: Millor fotografia, millor disseny de vestuari, millor director, millor guió adaptat, millor pel·lícula, millor actor, millor música original, millor disseny de producció i millor so.
2011: Festival de Cinema de Venècia: Secció oficial llargmetratges a concurs
2011: Satellite Awards: 3 nominacions, inclosa millor pel·lícula i director
2011: Associació de Crítics de Los Angeles: Nominada a millor disseny de producció
2012: Premis del Cinema Europeu: Millor música y disseny de producció. 5 nominacions

Va néixer l’1d’abril de 1965 a Suècia. Actor i director suec, reconegut internacionalment per la pel·lícula dirigida al 2008, “Déjame entrar” ( Låt den rätte komma in). Alfredson ha rebut el Premi Guldbagge a millor director en dos ocasions: Al 2005 por “Four Shades of Brown”, i el 2009 per “Déjame entrar”. La seva pel·lícula més coneguda “El topo” (Tinker Tailor Soldier Spy, 2011), és una adaptació del llibre de John le Carré del 1974 i que porta el mateix títol. Va ser presentada el setembre del 2011a l’edició 68ena del Festival de Cinema de Venècia.

“Déjame entrar” y “El topo”, són considerades obres mestres del cinema, amb influències clares del director Ingmar Bergman. Les dues han estat elogiades per la crítica i pel públic. “El topo” va ser un gran èxit tant crític com taquiller on hi ha un bon repartiment d’actors britànics encapçalat per Gary Oldman que li va costar una nominació als Òscar a la categoria de Millor Actor. La pel·lícula també va aconseguir dos nominacions més a la categoria de Millor Guió Adaptat i Millor Banda Sonora elaborada per Alberto Iglesias. També ha rebut 11 nominacions dels premis BAFTA. I ha aconseguit 3 premis de L’Acadèmia Britànica de les Arts Cinematogràfiques i de la Televisió, entre ells el premi a Millor Pel·lícula Britànica.
Alfredson ja és considerat un dels millors directors suecs des de Ingmar Bergman.

Filmografia
2011 El topo
2008 Déjame entrar
2005 Estimado señor borroso (curt)
2004 Four Shades of Brown
2003 Office Hours
1995 Bert: The Last Virgin
 

“Una de las pocas películas tan absorbentes visualmente (...) que su frialdad emocional sólo se nota al final, cuando todos los giros de la trama son desenmarañados en una sólida pieza de entretenimiento inteligente." (Deborah Young: The Hollywood Reporter)

"En la cúspide de los escándalos de corrupción que incluyen la crisis bancaria mundial, esta versión de 'Tinker, Tailor', captura la oleada más actual de desilusión y ansiedad (...) el reparto es una de los puntos más fuertes de la película." (Leslie Felperin: Variety)

"Tinker, Tailor, Soldier, Spy' se revela como una fábula sobre la soledad y la desesperación entre los hombres que nunca muestran los secretos de sus corazones (...) Una de las mejores películas del año (...)” (Peter Travers: Rolling Stone)

"Otra genialidad (...) Alfredson vuelve a dibujar el perfil exacto de una sensación cerca del frío." (Luis Martínez: Diario El Mundo)

"Alfredson ha captado el espíritu de Le Carré, su estilo visual es tenso y pausado, describe los matices y hace entendible una historia complicada de narrar en imágenes." (Carlos Boyero: Diario El País)

"'Es la deconstrucción del cine de espionaje (...) Es mérito de Alfredson que nunca nos perdamos por el laberinto y que la creación de esa atmósfera opresiva, intemporal, cale en los huesos de un espectador incapaz de identificarse con nadie" (Sergi Sánchez: Diario La Razón)

"Oldman está inmenso (...) excelentes creaciones de Colin Firth y John Hurt (...) Alfredson se revela como gran adaptador de John Le Carré (...)” (Lluís Bonet Mojica: Diario La Vanguardia)

Referències

http://www.filmaffinity.com/
http://www.imdb.com/
http://es.wikipedia.org/

La teva valoració: Cap Mitja: 6.3 (4 votes)
Projecció
Diumenge 13/01/2013 a les 18:00h
Cicle:
Sessió oberta

1 comentari

Envia un nou comentari

Pàgina web desenvolupada i hostatjada per Omitsis.
Disseny disseny&rauxa.