El viajante - Forushande (The Salesman)

VOSE

Davant el perill d'ensorrament de l'edifici en el qual viuen de lloguer, Emad i Rana es veuen obligats a mudar-se a un altre lloc. Un incident relacionat amb la llogatera anterior canviarà dramàticament la vida de la jove parella.

Fitxa tècnica
El viajante - Forushande (The Salesman)
2016
125min.
Iran
Premis

2017 : Premis Oscar: Millor pel·lícula de parla no anglesa

2016 : Globus d'Or: Nominada a Millor pel·lícula de parla no anglesa

2016 : Festival de Cannes: Millor actor (Shahab Hosseini) i guió

2016 : National Board of Review (NBR): Millor pel·lícula de parla no anglesa

2016 : Critics Choice Awards: Nominada a Millor pel·lícula de parla no anglesa

2016 : Festival Internacional de Valladolid - Seminci: Secció oficial

2016: Satellite Awards: Mejor película de parla no anglesa

Asghar Farhadi (en persa : اصغر فرهادی, [æsɣæɾ fæɾhɒːdiː]; Khomeyni Shahr, 7 de maig de 1972 ) és un director de cinema i guionista iranià.

Asghar Farhadi és graduat en Teatre, amb un BA en Arts Dramàtiques i un Màster en Direcció en la Universitat de Teheran i la Universitat Tarbiat Modarrés .

Farhadi va fer curts de 8 i 16 mil·límetres a la filial de la Societat Iraniana de Joves Cineastes a Isfahan, abans de realitzar obres i guions per IRIB (la radiotelevisió estatal iraniana). També va dirigir sèries de televisió com Dastan-i yek Shahr ( «Història d'una ciutat»)

Dancing in the dust va ser el seu debut com a cineasta, al que li va seguir l'aclamat Shahr-i Ziba.  El seu tercer film, Chaharshanbe Suri, va guanyar el premi Hugo d'Or al Festival Internacional de Cinema de Chicago del 2006. La seva quarta pel·lícula, A propòsit d'Elly va guanyar el Ós de Plata al millor director al Festival Internacional de Cinema de Berlín, a més del premi a la Millor Fotografia al Festival de Cinema de Tribeca.

Ha rebut diversos reconeixements, entre ells un Globus d'Or i dos Premis Óscar per la seva pel·lícula Nader y Simin, una separación (A separation) i El viajante (The salesman); a més, el 2012 va ser inclòs dins el llistat de les 100 persones més influents del món d'acord a la revista Time.

 

Filmografia

2016: El viajante  (The Salesman)

2013: The past

2011: Nader y Simin, una separation (A separation)

2009: About Elly

2006: Fireworks Wednesday

2004: The Beautiful city

2003: Dancing in de dust

"És una peça d'una perfecció gairebé humiliant, ja que, precisament, d'això tracta, de la humiliació. (...) Farhadi torna a recuperar la seva cal·ligrafia existencial, humana i ferida dels seus millors treballs." Luis Martínez: Diari El Mundo

"Farhadi descriu tot això de forma subtil, conscient de la complexitat de l'ésser humà (...) Sempre surts tocat al seu cinema. I deixa pòsit. Et pertorba el que t'ha explicat, el seu llenguatge és de primera classe." Carlos Boyero: Diari El País

"El més sorprenent és que un surt de veure-la amb el cor estret i amb la sensació que si torna a veure-la(...) tindrà una altra imatge encara més completa i millor d'aquesta emocionant història (...)"  Oti Rodríguez Marchante: Diari ABC

"Farhadi torna a confirmar-se com un orquestrador únic de situacions que (...) usant simples diàlegs i subtils gestos plens de significat, [fan] que el cor se'ns surti per la boca (...)" Nando Salvà: Cinemanía

"L'osmosi entre representació i vida que uneix Douglas Sirk, John Cassavetes, Ingmar Bergman i Pedro Almodóvar troba aquí oportuna descendència (...)" Jordi Costa: Fotogramas

"Una altra gemma finament tallada de suspens neorealista (...) 'The viatjant' és fins i tot més modesta, minimalista i continguda que les anteriors pel·lícules de Farhadi" Owen Gleiberman: Variety

"No té la sorprenent complexitat social de (...) 'Nader i Simin, una separació'; aquí els engranatges no estan tan ocults i una sensació de drama forçat condueix a alguns moments tediosos. Però tot es perdona quan arriba el cop final " Deborah Young: The Hollywood Reporter

Referències

http://www.filmaffinity.com/

http://www.imdb.com/

http:/www.wikipedia.org/

La teva valoració: Cap Mitja: 8 (2 votes)
Projecció
Divendres 05/05/2017 a les 21:00h
Cicle:
Cinefòrum 2016-17

1 comentari

Envia un nou comentari

Pàgina web desenvolupada i hostatjada per Omitsis.
Disseny disseny&rauxa.