La reina de España

Auditori Miquel Pont
Títol original
La reina de España
Durada
125min.
Any
2016
País
Espanya

VOE.

Espanya, anys 50. Macarena Granada (Penélope Cruz), la gran estrella “americana” d’origen espanyol, retorna a la seva terra per representar a Isabel la Catòlica. Quan s’assabenta de la notícia, Blas Fontiveros (Antonio Resines), que no havia retornat a Espanya des que se’n va anar a dirigir La niña de tus ojos a Alemanya nazi 18 anys enrere, decideix tornar i retrobar-se amb alguns vells amics i companys. La seva arribada provoca una sèrie d’esdeveniments  que posaran a prova el rodatge de la superproducció. Seqüela de La niña de tus ojos.

Director
Que diu el director

Fernando Trueba (1955) va estudiar a la Facultat de Ciències de la Informació de Madrid, i després es va iniciar al sector com crític de cine per al diari El País i per a La Guía del Ocio. Com a director, es va donar a conèixer ja amb la seva primera pel·lícula, Ópera prima (1980), premiada a Venècia i Chicago, i va aconseguir la fama el 1985 amb la comèdia Sé infiel y no mires con quién, protagonitzada entre d’altres per Ana Belén, Carmen Maura i Antonio Resines. L’any següent va rodar El año de las luces, que guanyaria un Ós de Plata del Festival de Berlín i un Goya.

El 1988 va ser president de l’Acadèmia de les Arts i les Ciències Cinematogràfiques d’Espanya, que atorga anualment els Premis Goya. El 1989 va rodar El sueño del mono loco, amb la participació de dues estrelles internacionals: Jeff Goldblum i Miranda Richardson.

L’any 1992, la seva pel·lícula Belle Époque va ser guardonada amb nou Premis Goya, entre els quals millor pel·lícula, millor director, millor guió, millor actriu i millor actor i actriu secundaris. L’any següent, aquest film va obtenir el Premi Oscar a millor pel·lícula de parla no anglesa.

El 1994 va dirigir Two Much, amb Antonio Banderas, Melanie Griffith i Daryl Hannah i, quatre anys després, va assolir un èxit destacable amb La niña de tus ojos, pel·lícula protagonitzada per Penélope Cruz que va aconseguir set Premis Goya, inclosos el de millor pel·lícula, millor actriu i millor actor secundari. Entre els últims treballs del director, destaquen els documentals de tema musical Calle 54 i El milagro de Candeal, i el multipremiat film d’animació Chico & Rita, realitzat conjuntament amb Javier Mariscal i nominat altre cop a l’Oscar, en aquest cas a millor pel·lícula d’animació.

El 2012 va presentar El artista y la modelo, un film en blanc i negre, en francès i amb dues figures del cinema europeu, com són Jean Rochefort i Claudia Cardinale.

El BRAM! vol reconèixer la trajectòria de Fernando Trueba i reivindica també la seva darrera pel·lícula, La reina de España. El film ha estat objecte d’una campanya de boicot per unes declaracions que el mateix Trueba va fer l’any 2015 en recollir el Premio Nacional de Cinematografia i que es van treure de context. La pel·lícula va rebre un tracte injust i el BRAM! és una bona ocasió per projectar-la i per defensar la llibertat d’expressió.

Filmografia

2016:La reina de España

2012:El artista y la modelo

2010:Chico y Rita.

2009:El baile de la Victoria

2004:El milagro de Candeal

2002:El embrujo de Shanghai

2000:Calle 54

1998:La niña de tus ojos

1995:Two much

1992:Belle Époque

1990:La mujer de tu vida: la mujer inesperada (TV)

1989:El sueño del mono loco

1986:El año de las luces

1985:Sé infiel y no mies a quién

1983:Sal gorda

1982:Mientras el cuerpo aguante

1980:Ópera prima

 

Pinzellades sobre l’època

En acabar la II Guerra Mundial, Espanya és l'únic país europeu amb un govern feixista. Però és un país endarrerit i assolat per tres anys de Guerra Civil, que no representa cap perill. Excepte per als propis espanyols.

Els aliats no es molesten a alliberar-la. Simplement la sotmeten a un bloqueig.

 

El 1953, Franco signa un tractat amb els Estats Units, permetent instal·lar bases militars en territori espanyol. És la fi del bloqueig internacional a Espanya.

El 1955, gràcies al suport dels Estats Units, Espanya entra a l'ONU.

A partir de 1956, les productores americanes comencen a venir a rodar a Espanya. És l'època d’"el Madrid dels americans".

Alexander The Great (1956), amb Richard Burton, o The Pride and The Passion (1957), amb Cary Grant, Sofia Loren i Frank Sinatra són de les primeres.

David Lean roda també a Espanya Lawrence of Aràbia (1962) i Doctor Zhivago (1965).

Es diu que vénen pel bon clima i la varietat dels seus paisatges, així com per la competència dels professionals del cinema espanyol; i si tot això és veritat, no ho és menys que vénen pels fons bloquejats a les grans companyies multinacionals per les lleis franquistes.

Però sobretot és el productor Samuel Bronston qui, després de convèncer la Dupont d'invertir en el cinema aquests fons, s'instal·la a Espanya fent dels Estudis Chamartín, a Madrid, el seu quarter general. Allà roda seves superproduccions John Paul Jones (1959), King of Kings (1961), El Cid (1961), 55 days at Pequín (1963); fins que el fracàs de Circus World (1964) i The Fall of The Roman Empire (1964), de títol premonitori, van acabar amb l'Imperi Bronston.

La Reina d'Espanyaés una comèdia que explica la història d'un d'aquells rodatges ...

Notes del director

La Reina de España es una comedia.

Es curioso que los grandes clásicos del cine español sean comedias: Plácido y El verdugo, de Berlanga, El pisito y El cochecito, de Ferreri, El extraño viaje de Fernán Gómez...

Probablemente venga de nuestra literatura: El Quijote o la novela picaresca... Kundera ya escribió que en su origen la novela es humorística: Rabelais, Cervantes, Diderot...

¿Es coincidencia que también el surrealismo "español" sea humorístico? Buñuel, Dalí... ¿qué son si no grandes humoristas? Antes que ninguna otra cosa.

Pero la comedia es el género por excelencia del cine español.

En mi "identidad", que no es nacional ni nacionalista, tiene tanto peso o, para ser preciso, aún más, la comedia clásica americana: Lubitsch, Wilder, Sturges, Hawks, etc.

Y también la commedia all'italiana: Monicelli, Risi, el primer Fellini...

Algunas grandes comedias, además de hacernos reír y de retratar las debilidades humanas, nos cuentan la Historia, pero de otra manera. Retratando pequeños personajes en medio de épocas o acontecimientos históricos:

Icompagni o La grande guerra de Monicelli, La marcia su Roma de Risi, Tutti a casa de Comencini, nos cuentan más de la historia de Italia que todas las películas históricas.

En el cine americano podríamos citar desde A foreign Affair de Wilder a To be or not to be de Lubitsch...

En mi caso, hay un ciclo de mis películas donde las comedias tienen un telón de fondo histórico. Así en Belle Époque los años 30 y la llegada de la República; en El año de las luces o El Embrujo de Shanghai, los años 40, la posguerra.

La única vez que la guerra está presente en mis películas es en La niña de tus ojos. De nuevo es la Historia como telón de fondo para contar la historia de pequeños personajes.

Pero La niña de tus ojos es también una película sobre el cine. Sobre la gente del cine.

La película se concentraba en una anécdota olvidada o poco conocida de la historia, y de la historia del cine, que son las películas –películas folclóricas– que se rodaron en la Alemania nazi durante la guerra civil española. Un episodio que también podríamos calificar de surrealista.

La película era además el retrato de un pequeño grupo de cineastas, de actores y técnicos. Fue muy especial hablar de nuestro pasado a través de la gente del cine.

Pero ocurrió algo muy especial, que no me había ocurrido antes. Los personajes de La niña de tus ojos no me abandonaron una vez hecha la película. ¿Qué había sido de ellos? ¿Habría muerto el director Blas Fontiveros en Alemania? ¿Qué había sido de Macarena en América?

Y sin darme cuenta, en los años siguientes, el guión se fue formando en mi cabeza, los gags, los diálogos, las secuencias... sin yo proponérmelo, como una planta que crecía en mi jardín.

Nunca se me había pasado por la cabeza hacer una secuela, una segunda parte. Y creo que La Reina de España no lo es. Es una película independiente. Pero que continúa el relato de la historia de nuestro país, a través de la historia de nuestro cine, de su gente...

Para a través de ellos también contar la historia de éste país en un momento de transformación, mediados de los 50, cuando el fin del bloqueo parece hacer asomar una débil luz al final del oscuro túnel de la posguerra, pero es una ilusión aún muy lejana...

Los americanos están en plena noche macarthysta, el mundo sumido en la guerra fría, y España no pinta absolutamente nada en el concierto mundial. Somos solo un pequeño peón que ha sido olvidado fuera del tablero de la historia. Todavía le quedan a España veinte años de dictadura, de estado policial, de "tiempo de silencio"...

La película se sitúa en esos años en que todo el país es una inmensa cárcel, pero también el año que comienzan las revueltas estudiantiles, despega la televisión, que un poeta exiliado –Juan Ramón Jiménez– gana el Nobel, y que los americanos vienen a España a rodar...

Las películas del cine dentro del cine tuvieron en una época mala fama. Pero hay una máxima infalible para escritores y cineastas –y para la vida en general– que dice que hay que hablar de lo que se conoce.

El cine francés cuenta con algunos notables ejemplos de cine dentro del cine, La nuit américaine de Truffaut y Le Mépris de Godard son las primeras que vienen a la mente, pero ¿qué es French Cancan de Renoir sino una película sobre el cine?

En Italia Lucci di varietá de Lattuada, Vita de cane o Risate di gioia, de Monicelli, Lo Sceicco Bianco de Fellini, Bellisima de Visconti... todas películas sobre el mundo de los actores. ¿Qué película habla mejor de la Italia de hoy que Il caimano de Moretti? Una película sobre el cine...

El cine es –con el jazz– el arte americano por excelencia. Por eso desde Sunset Boulevard de Wilder, Sullivan's Travels de Sturges o The Bad and the Beautiful de Minnelli, hasta Ed Wood de Tim Burton o State and Main de Mamet, los americanos nunca han tenido reparo en hablar de ellos mismos a través de su cine.

Y es que la literatura americana se tomó el cine en serio antes que nadie, como mostraron Scott Fitzgerald con The Last Tycoon, Nathanael West con The Day of The Locust o Budd Schulberg con The Disenchanted...

En lo que a mí se refiere, el cine y la vida se confunden. El cine es una ventana al exterior, pero también al interior. Pintores y escultores, músicos y escritores, cineastas, etc., han sido personajes habituales en mis películas. ¿Qué importa la profesión de los personajes? Al final lo que cuenta es que hablamos de seres humanos, de sus emociones, sus debilidades, sus dificultades, sus pasiones...

Una gran parte de mis películas son comedias. Llevaba un tiempo alejado del género. Ahora tenía una necesidad física, moral, de volver a la comedia. De volver a escuchar la risa del público, de la gente.

 

Fernando Trueba

 

Premis
2017: Premis Goya: 5 nominacions inclosa Millor actriu (Penélope Cruz)

Afegeix un nou comentari

Text pla

  • No es permet l'ús d'etiquetes HTML.
  • Les línies i paràgrafs es trenquen automàticament.
  • Les adreces web i de correu electrònic es transformen en enllaços automàticament.