L’Altraveu: Història d’un procés

Auditori Miquel Pont
Títol original
L’Altraveu: Història d’un procés
Durada
38min.
Any
2017
País
Espanya

Un grup de set persones, antics militants de la formació política castellarenca L’Altraveu, expliquen les seves vivències en el procés de la seva creació, i el desenvolupament de la tasca portada a terme per aquest grup, al llarg dels seus 10 anys d’existència.

VO en català

Fitxa tècnica:

Direcció: Jesús Calàbria i Oriol Font
Càmeres: Daniel Calàbria, Raül Calàbria, Oriol Font, Violeta Palazón
Participants en el debat: Elisenda Alamany, Joan Avellaneda, Lleonard Barrios, Xavi Bella, Ita Espinosa, Marc Serrà, Gemma Ubasart
Muntatge: Daniel Calàbria, Raül Calàbria, Oriol Font
Crèdits: Pere Roca Imatges Arxiu: Fotografies: Josep Graells
Vídeos: Oriol Font, Manel Macià
Col·laboracions: Xavi Arderius, Sara Casanova, Marta Garro, Cal Gorina
Música: Loop even fallen in Love (Nouvelle vague) i Loop pures hores (All Saints)

Que diu el director

Jesús Calàbria: Professor de Geografia i Història, amb més de trenta anys de docència a Castellar del Vallès, actualment jubilat. Ha participat a diferents entitats socials i polítiques castellarenques.
Oriol Font: Reporter. Ha treballat durant més de trenta anys en el món audivisual, i en diferents tasques a Televisió Espanyola. Actualment és dinamitzador del DocsBarcelona del Mes.

Justificació del projecte

Quan ens vam plantejar la idea de fer un recull històric del que ha fet i ha significat l’Altraveu, com a formació política castellarenca al llarg de 10 anys, van veure que hi havia força material recollit en format informàtic, incloent algunes memòries anuals que es van realitzar al seu moment, i que aquest material no havia de ser difícil de trobar per part de qui vulgui recuperar la documentació que existeix sobre les seves tasques desenvolupades.

Pel contrari, vam tenir la sensació que aquesta documentació quedava freda, mancada de vida, i va ser quan vam pensar en recuperar les vivències de les persones que van portar a terme el projecte. Així va ser com va néixer la idea de fer una filmació, on, d’una forma més viva i directa, es pogués veure aquesta part que no es reflexa normalment en els documents escrits.

Així neix el projecte d’aquest documental, en el que l’objectiu era poder reflectir aquestes vivències i sensacions per part d’un grup de persones vinculades al projecte des del seu inici, intentant que no es convertís en una autocomplaença sobre la feina feta, sinó intentant trobar elements d’autocrítica, per tal de poder fer aportacions a persones que vulguin intentar aprendre d’experiències anteriors. Això va exigir d’entrada la trobada de persones amb diferents visions i criteris personals, persones que vam viure el procés des de perspectives diferents, amb participacions més o menys llargues dins el procés, que haguessin participat o no com a regidors a l’Ajuntament, amb equilibri de sexes, etc...

Per tal que no hi haguessin filtracions prèvies, es va proposar el projecte a les persones escollides, i sense un guió previ les vam reunir al pati dels locals en el que es va desenvolupar part de la vida de l’Altraveu, i es va iniciar una conversa oberta i distesa, sense preguntes concretes, però si en base a uns blocs temàtics que servien de suggeriment, per tal de donar ordre a la conversa, no ser repetitius, i no oblidar aspectes que ens semblaven importants.

En el procés de muntatge, i de forma espontània per tal de fer el document més atractiu, es van anar incorporant imatges o filmacions il·lustrant allò que anaven dient els tertulians, de manera que hi apareixen  elements que ja formen part de la història de Castellar, tot i que l’objectiu fos específicament l’Altraveu.

Sota aquesta perspectiva, és sobre la que heu d’interpretar el documental que us disposeu a veure, fet des d’una perspectiva purament local, tot i que no descartem l’interès que pugui generar a persones d’altres indrets.

Està realitzat per un grup de persones no professionals documentalistes, tot i que hem comptat amb l’ajuda o col·laboració de professionals, especialment en les parts més tècniques, totes elles vinculades a Castellar del Vallès.

Jesús Calàbria i Oriol Font

 

Afegeix un nou comentari

Text pla

  • No es permet l'ús d'etiquetes HTML.
  • Les línies i paràgrafs es trenquen automàticament.
  • Les adreces web i de correu electrònic es transformen en enllaços automàticament.