La escafandra y la mariposa

Inspirada en la novel·la homònima de Jean Dominique Bauby, redactor de la revista Elle. Degut a un accident que el va deixar totalment paralitzat inventa un codi per dictar el seu llibre.

Fitxa tècnica
Le scaphandre et le papillon
2007
112min.
França
Premis

2008 Premis de la Societat de Crítics de Cinema de Boston: Premi a Millor director, fotografia i millor pel·lícula de parla no anglesa.

2007: 4 nominacions als Òscar: Millor director, guió adaptat, fotografia, muntatge

2007: 2 Globus d’Oro: Millor pel·lícula estrangera i Millor director.

2007: Premis BAFTA: Millor guió adaptat. Nominada a Millor film de parla estrangera

2007: Festival de Cannes: Millor director.

2007: 2 premis Cèsar: Millor actor (Mathieu Amalric) i Millor muntatge.

2007: National Board of Review: Millor pel·lícula de parla no anglesa

2007: Associació de Crítics de Los Angeles: Millor fotografia.

2007: American Film Institute (AFI): Top 10 Millors pel·lícules de l’any

2007: Critics Choice Awards: Millor pel·lícula de parla no anglesa.

El Director: Julian Schnabel

Va néixer a Nova York, el 26 d’octubre de 1951. Pintor i director de cinema estatunidenc. De jove es va mudar a Texas. Encara que era d’origen jueu, va assistir a l’escola catòlica dels germans maristes. Va ser a Brownsville on va passar la major part dels seus anys formatius. Es va graduar en art a la Universitat de Huston.

Al 1975, va presentar la seva primera exposició d’art al museu d’art contemporani de Huston.

Durant els anys següents va viatjar molt sovint a Europa on va quedar impressionat amb l’obra d’Antoni Gaudí, Cy Twombly i Joseph Beuys. Ha escrit i dirigit 5 pel·lícules ”Basquait” (1997), “Antes que anochezca” (2000), una adaptació de la novel·la autobiogràfica de Reinaldo Arenas (novel·lista, dramaturg i poeta cubà) que també ha produït. “La escafandre y la mariposa” (2007), una adaptació de les memòries del francès Jean-Dominique Bauby, on va guanyar el premi a Millor director en el Festival de Cannes, Globus d’Or.”Lou Read Berlín” (2007) i “Miral” (2010).

Parla amb fluïdesa l’espanyol ja que es va casar amb l’actriu i model basca Olatz López Garmendia

 

Filmografia :

2010 Miral

2007 Lou Read Berlín

2007 La escafandre y la mariposa

2000 Antes que anochezca

1997 Basquait

"Schnabel demuestra su propia libertad creativa en cada fotograma y cada secuencia." A. O. Scott: The New York Times

"Transmite la angustia de ese ser confinado que interpreta con un solo ojo el actor Mathieu Amalric, que se ganó con creces el dinero que le pagara Schnabel." E. Rodríguez Marchante: Diario ABC

"Schnabel logra crear un universo doliente y fascinante (…) Lo que ocurre en la mente y en el corazón de este hombre roto te perturba, te identifica, te apena, te exalta, te conmueve. (…) está llena de amor a la vida. Y lo contagia." Carlos Boyero: Diario El País

"Bello cuento vitalista. (...) Schnabel elude el patetismo y encuentra en la intimidad de ese personaje disminuido una manera coherente de poner en pie sus ambiciones artísticas (...) " Alberto Bermejo: Diario El Mundo

La teva valoració: Cap Mitja: 7 (2 votes)
Projecció
Divendres 16/05/2014 a les 21:00h
Cicle:
Cinefòrum 2013-2014

1 comentari

Envia un nou comentari

Pàgina web desenvolupada i hostatjada per Omitsis.
Disseny disseny&rauxa.