Los archivos del Pentágono

Projecció inclosa dins el Dia de l'Associacionisme Cultural (DASC)

Dia de l'Associacionisme Cultural

Al juny de 1971, els principals diaris dels EUA, entre els quals es trobaven The New York Times i The Washington Post, van prendre una valenta posició a favor de la llibertat d'expressió, informant sobre els documents del Pentàgon i l'encobriment massiu de secrets per part del govern, que havia durat quatre dècades i quatre presidències nord-americanes. En aquest moment, Katherine Graham (Meryl Streep), primera dona editora del Post, i el director Ben Bradlee (Tom Hanks) intentaven rellançar un diari en decadència. Junts van decidir prendre l'audaç decisió de donar suport al The New York Times i lluitar contra l'intent de l'Administració Nixon de restringir la primera esmena... Història basada en els documents del Post que recollien informació classificada sobre la Guerra del Vietnam. 

Versió original subtitulada en castellà.

Amb la col·laboració de:

Federació Catalana de Cineclubs

 

Fitxa tècnica
The Post
2017
116min.
Estats Units
Premis

2017: Premis Oscar: Nominada a millor pel·lícula i actriu (Meryl Streep)
2017: Globus d'Or: 6 nominacions incloent millor pel·lícula drama i director
2017: National Board of Review (NBR): Millor pel·lícula, actor (Hanks) i actriu (Streep)
2017: American Film Institute (AFI): Top 10 - Millors pel·lícules de l'any
2017: Critics Choice Awards: 8 nominacions incloent millor pel·lícula i director
2017: Sindicat de Productors (PGA): Nominada a Millor pel·lícula

Steven Allan Spielberg (Cincinnati, Ohio, 18 de desembre de 1946)[1] és un director, guionista i productor de cinema, dissenyador de videojocs i empresari de l'entreteniment estatunidenc. La revista Forbes situa el patrimoni net de Spielberg en 3.100 milions de dòlars. El 2006, la revista Premiere va situar-lo com la figura més potent i influent de la indústria del cinema. El Time el va classificar com a una de les 100 persones més importants del segle. A finals del segle XX, la revista Life el va nomenar la persona més influent de la seva generació. En una carrera d'unes quatre dècades, les pel·lícules de Spielberg han tocat tot tipus de temes i gèneres. Les primeres pel·lícules de ciència-ficció i aventures, de vegades molt dirigides al públic infantil, es van considerar com un arquetip de les superproduccions de Hollywood. Els anys següents les seves pel·lícules van començar a enfocar temes com l'Holocaust, l'esclavatge, la guerra i el terrorisme.

Spielberg va guanyar l'Oscar al millor director el 1993 per La llista de Schindler i el 1998 per Salvem el soldat Ryan. Tres pel·lícules de Spielberg, Jaws (1975), ET, l'extraterrestre (1982), i Jurassic Park (1993), van batre rècords de taquilla. Fins ara, la recaptació total de totes les pel·lícules dirigides per Spielberg és de més de 8.500 milions de dòlars a tot el món.

Fundador de la societat de producció Amblin Entertainment i cofundador dels estudis DreamWorks SKG, també ha creat la Shoah Foundation Institute for Visual History and Education, amb l'objectiu de recollir els testimonis de tots els supervivents de l'holocaust.

Filmografia:

1971 Duel

1974 Loca evasión (The Sugarland Express)

1975 Tiburón (Jaws)

1977 Encuentros en la tercera fase (Close Encounters of the Third Kind) 

1979 1941

1981 En busca del arca perdida (Raiders of the Lost Ark)

1982 E.T., el extraterrestre (E.T.: The Extra-Terrestrial)

1983 En los límites de la realidad (Twilight Zone: The Movie)

1984 Indiana Jones y el templo maldito (Indiana Jones and the Temple of Doom)

1985 El color púrpura (The Color Purple)

1987 El imperio del sol (The Empire of Sun)

1989 Always (Para siempre)

1989 Indiana Jones y la última cruzada (Indiana Jones and the Last Crusade)

1991 Hook

1993 Jurassic Park

1993 La lista de Schindler (Schindler's List)

1997 El mundo perdido: Jurassik Park (The Lost World: Jurassic Park)

1997 Amistad

1998 Salvar al soldado Ryan (Saving Private Ryan)

2001 A.I. Inteligencia Artificial (A.I. Artificial Intelligence)

2002 Minority Report

2003 Atrápame si puedes (Catch me if you can)

2004 La terminal (The Terminal)

2005 La guerra de los mundos (War of the Worlds)

2005 Múnich

2008 Indiana Jones y el reino de la calavera de cristal (Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull) 

2011 Le aventures de Tintin. El Secret de l'Unicorn.

2011 War Horse (Caballo de batalla)

2012 Lincoln 

2015 El puente de espías (Bridge of Spies)

2016 Mi amigo el gigante (The BFG)

2017 Los archivos del Pentágono (The Post)

2018 Ready Player One

Carlos Boyero (El País): "[Spielberg] no havia abordat mai el periodisme. Ho fa amb enlluernadora solvència (...) són admirables la precisió, el dinamisme, la claredat i el to que utilitza (...) Tot resulta creïble en aquesta pel·lícula excel·lent. I Meryl Streep està més enllà de l'elogi".

Luis Martínez (El Mundo): "Spielberg, en realitat, es limita a saciar de forma tan meticulosa com predictible cadascun dels anhels de l'espectador. (...) una cantata liberal-feminista-antiTrump a voltes amb aquells temps heroics".

Oti Rodríguez Marchante (ABC): "Magnífic retrat amb tres o quatre traços de la dignitat i força d'una dona (...) Meryl Streep i Tom Hanks estan a l'altura dels seus magnífics personatges (...) la posada en escena és insuperable, el ritme, el tic-tac".

Quim Casas (El Periódico): "No hi ha sorpreses, sinó una perllongada cadència de clímax orals. I Spielberg ho observa tot sense acidesa"

Andrea G. Bermejo (Cinemanía): "És una emocionant oda al periodisme i, sobretot, a la dona. (...) melòdic muntatge d'aquests tòtems amb els que Spielberg celebra una victòria del periodisme (...) Hanks (per fi un paper a la seva altura !)".

Jordi Costa (Fotogramas): "Spielberg [il·lumina] una altra obra major. El cineasta sembla haver desenvolupat una infal·libilitat per decidir la millor textura estilística que necessita cada guió. I aquí serveix una pel·lícula tan verbosa com dinàmica (...)".

Todd McCarthy (The Hollywood Reporter): "Un thriller vigorós i emocionant basat en fets reals (...) Impactant i de ritme àgil (...) El guió agudament detallat equilibra els aspectes públic i privat de la història".

 

Referències

Filmaffinity

No votes yet
Projecció
Divendres 01/06/2018 a les 21:00h
Cicle:
Cinefòrum 2017-2018

1 comentari

Envia un nou comentari

Pàgina web desenvolupada i hostatjada per Omitsis.
Disseny disseny&rauxa.