Petitet

El Club Cinema Castellar Vallès reposa, amb motiu del Correllengua 2018, una pel·lícula projectada dins el DocsBarcelona del Mes, que cada mes du un documental a Castellar del Vallès de la mà de Cal Gorina, L'Aula d'Extensió Universitària i el mateix cineclub.

Joan Ximénez Valentí, Petitet, un corpulent gitano del barri del Raval de Barcelona, havia acompanyat –tocant els bongos– molts dels grans músics de la rumba. El seu pare va ser palmero del famós ídol de la rumba catalana, Peret, ja mort com tots els grans noms de la seva generació que van popularitzar i internacionalitzar la rumba catalana.

Abans de morir la seva mare, en Petitet li va prometre que algun dia retornaria la rumba catalana a dalt de tot, a un dels escenaris més importants: al Gran Teatre del Liceu.  És fill únic i pateix miastènia greu, una malaltia de les anomenades rares que només es diagnostica a una de cada 50.000 persones a tot el món i encara no té curació.

Ara, per poder complir la seva promesa, haurà de reunir una vintena de músics gitanos genials, però indisciplinats– i aconseguir el miracle que suposa posar-se d’acord amb una orquestra simfònica. Els assaigs certament són un caos: els seus gitanos no han llegit mai una partitura. Tot i les dificultats, en Petitet aprofita tant els dies bons com els dolents, disposat a complir la promesa que va fer a la seva mare.

Versió original en català i castellà

Fitxa tècnica
Petitet
2018
100min.
Catalunya, Espanya
Premis

Pel·lícula inaugural, DocsBarcelona – Catalunya, 2018.
Premi del Públic, DocsBarcelona – Catalunya, 2018.
Premi a Millor Documental, Fic-Cat – Catalunya, 2018.
Premi del Públic, Fic-Cat – Catalunya, 2018.

Carles Bosch, cineasta i periodista, ha obtingut reconeixement nacional i internacional amb la nominació als Oscar pel documental Balseros (2003), i ha guanyat els premis Goya i Gaudí pel documental Bicicleta, cullera, poma(2010), on relata la lluita contra l’Alzheimer de l’expresident Pasqual Maragall. Anteriorment, va treballar com a reporter internacional de la guerra Iran-Iraq, l'ocupació soviètica d’Afganistan, la guerra dels Balcans, la primera guerra del Golf i els enfrontaments a Irlanda del Nord, entre d’altres. Va ser cofundador del mític programa de Televisió de Catalunya 30 minuts.

Oti Rodríguez Marchante (ABC): "Bosch sobre la seva càmera al personatge, i alterna l'elegant clarobscur amb un naturalisme de barri ple de color"

Jordi Costa (El País): "Una apassionant crònica (...) obra d'una força aclaparadora, commovedora de principi a fi i important per més d'un motiu. (...) un superb retrat de personatge".

Quim Casas (El Periódico): "Traça una panoràmica que va una mica més enllà del propi personatge, la seva malaltia crònica muscular i la seva obsessió de portar la rumba catalana a un gran teatre, mitjançant elegants entrevistes en blanc i negre".

Àlex Montoya (Fotogramas): "A 'Petitet' existeix ha aquest olfacte del reporter experimentat en mil batalles, sí. Però també brillen una èpica més pròpia de la ficció, un enfocament humanista, un protagonista sobrat de carisma i uns secundaris disposats a robar escenes".

Jonathan Holland (The Hollywood Reporter): "Tan animat i interessant com el seu protagonista (...) Un projecte que aconsegueix posar un gran somriure plorós a la cara dels espectadors més cínics"


 

Referències

El Documental del Mes

Filmaffinity

No votes yet
Projecció
Diumenge 07/10/2018 a les 18:45h
Cicle:
Sessió oberta

1 comentari

Envia un nou comentari

Pàgina web desenvolupada i hostatjada per Omitsis.
Disseny disseny&rauxa.