Sueño de invierno (Winter Sleep)

(VOSE). Aydin, un actor jubilat, dirigeix un hotelet a l’Anatòlia central amb l'ajuda de la seva jove esposa, de la qual està molt distanciat, i de la seva germana, una dona trista perquè s'acaba de divorciar. A l'hivern, a mesura que la neu va cobrint l'estepa, l'hotel es converteix en el seu refugi i en l'escenari de la seva aflicció. 
 
Guanyadora de la Palma d’Or del Festival de Cannes 2014
 
*Aquesta pel·lícula es projectarà a l’Auditori i s’inclourà en l’abonament del BRAM 2015.
 
Fitxa tècnica
Kis uykusu (Sommeil d'hiver)
2014
195min.
Turquia
Premis
2014: Festival de Cannes: Palma d'Or i Premi FIPRESCI
2014: Premis del Cine Europeo: 3 nominacions, incloent millor pel·lícula
Nuri Bilge Ceylan (Istambul, Turquia, 26 de gener del 1959) és un fotògraf i director de cinema turc que ha estat creditor del Premi del Festival de Cannes al millor director el 2008 per la pel·lícula Üç Maymun. Està casat amb la cineasta, fotògrafa i actriu Ebru Ceylan.
 
El 2014 guanyà la Palma d'Or del Festival de Cannes amb la pel·lícula Kis uykusu, amb el guió coescrit amb la seva dona. Aquesta pel·lícula, inspirada en narracions de Txékhov, Tolstoi i Dostoievski ha estat la més llarga en participar a l'edició del 2014 del festival i la més llarga de la història de l'esdeveniment en aconseguir una palma d'or.
 
Filmografia
1995 Koza (curtmetratge)
1998 Kasaba (Ciutat petita) Debut cinematogràfic
2000 Mayıs Sıkıntısı (Núvols de maig)
2002 Uzak (Llunyà)
2006 İklimler (Climes)
2008 Üç Maymun (Tres micos)
2011 Bir Zamanlar Anadolu'da (Vet aquí una vegada a Anatòlia)
2014 Kış Uykusu (L'hivern dorm)
"Nuri Bilge Ceylan en la cumbre de su talento (...) Una obra maestra ricamente absorbente y arrebatadoramente bella que puede ser calificada como la película de 196 minutos menos aburrida jamás realizada" Justin Chang: Variety 
"El mundo esotérico del magistral director turco Nuri Bilge Ceylan se muestra vibrante y perturbador como nunca en 'Winter Sleep' (...) La media hora final es una auténtica joya" Deborah Young: The Hollywood Reporter 
"Con sus más y sus menos, es una película impresionante (...) 'Winter Sleep' nos muestra a un Ceylan tan minucioso psicológicamente - a su manera - como lo fuera Ingmar Bergman (...) Puntuación: ★★★★ (sobre 5)" Xan Brooks: The Guardian 
"Una película hermosa, atrevida e intensamente seria sobre un matrimonio fracasado en un hotel de montaña en la estepa de Anatolia: pensad en ella como si fuera 'El resplandor' contado por Chéjov, sin el hacha ni los fantasmas. (...) Puntuación: ★★★★ (sobre 5)"  Robbie Collin: Telegraph 
"Nuri Bilge Ceylan sigue profundizando con una aguda inteligencia en los rincones oscuros de la conducta humana cotidiana. (...) Puntuación: ★★★★ (sobre 5)"  Dave Calhoun: Time Out 
"Una precisa, intensa e inmisericorde lección del cine (...) Corta, duele y, pese a ello, entusiasma"  Luis Martínez: Diario El Mundo 
"Inmensa (...) Bellísima en su tratamiento de la luz y del sonido, 'Winter sleep' es una obra mayor que, como lo sublime, apunta a la eternidad y a la infinitud"  Javier Ocaña: Diario El País 
"La minuciosa mirada de Bilge Ceylan al alma de sus personajes tiene, además, la tenacidad de contemplar encrucijadas morales entre la dignidad, el dinero, la dependencia, la generosidad y lo ambiguo de la culpa y la compasión. Es una obra maestra (...) Puntuación: ★★★★ (sobre 5)"  E. Rodríguez Marchante: Diario ABC 
"Una gran sinfonía, visual y repleta de matices irónicos, con la que el realizador turco culmina otra gran obra"  Lluís Bonet Mojica: Diario La Vanguardia 
"Difícil encontrar una película contemporánea que conciba monumento más sólido a esa dimensión paradójica de la palabra que 'Sueño de invierno' (...) Puntuación: ★★★★ (sobre 5)"  Sergi Sánchez: Fotogramas 
"Una radiografía tan modesta como demoledoramente certera de lo que significa ser humano. Resulta apabullante y agotadora pero nunca aburrida, y su valor nutritivo es incalculable. (...) Puntuación: ★★★★½ (sobre 5)"  Nando Salvá: Cinemanía 

Referències

http://ca.wikipedia.org/

http://www.filmaffinity.com/

La teva valoració: Cap Mitja: 7.5 (2 votes)
Projecció
Divendres 06/02/2015 a les 21:00h
Cicle:
Cinefòrum 2014-15

1 comentari

Envia un nou comentari

Pàgina web desenvolupada i hostatjada per Omitsis.
Disseny disseny&rauxa.