Ajami

Sala d'actes d'El Mirador
Títol original
Ajami
Durada
120min.
Any
2009
País
Israel / Alemanya

Nasri, un noi de tretze anys, descriu la dura realitat que el rodeja a la tancada comunitat d’Ajami, on vells enemics han de conviure com veïns. Quan el seu oncle fereix imprudentment a un important membre d’un clan, la família sencera de Nasri es converteix en objectiu de venjança. Omar, el germà gran de Nasri, està decidit a salvar a la seva família, encara que el desig que sent per Hadir, la filla del cap, el distrau de la seva feina. Omar es planteja cometre un crim per una quantitat de diners que pot solucionar tots els problemes de la seva família.
Malek, un adolescent palestí d’un camp de refugiats del costat occidental, entra il·legalment a Israel per a buscar un treball que pugui pagar l’operació quirúrgica que salvarà la vida de la seva mare. Gràcies al seu treball en el restaurant d’Abu Elias, Malek trava amistat amb Binj y Omar.

Binj procedeix d’una família palestina de Jaffa, però somia amb un futur al costat de la seva novia jueva. Binj es veu forçat a conèixer l’altre cara de la situació, quan el seu germà es converteix en sospitós de l'assassinat d’un jueu.

Como detectiu de la policia israeliana, Dando forma part de un continu esforç per a protegir el seu petit país del "enemic àrab". Carinyos pare d’un nen, la seva vida s’ha complicat des de que el seu germà petit, un soldat, ha desaparegut.

Que diu el director

Sobre “Ajami”

“Ajami” és una pel·lícula a tenir en compte per la seva posada en escena. Una implacable cruesa documental mancomunada amb una artificialitat sense pudors dins del que podríem definir com una rondalla moral demostren que es tracta, sens dubte, d'una aposta valenta. Per La seva conclusió tanca el cercle de camins entrecreuats. L’estil visual que reflecteix una realitat suposadament absoluta a través de la pluralitat de punts de vista.

Film codirigit per Scandar Copti i Yaron Shani

Òpera prima dels directors Scandar Copti y Yaron Shani que va optar al premi de l’Acadèmia de Hollywood a la categoria de millor film de parla no anglesa, representant al seu país, Israel.

Filmografia de Scandar Copti:

Ajami (2009)

 

Filmografia de Yaron Shani:

Ajami (2009)

Crítiques

"No se preocupe si se pierde algunos detalles; este es el tipo de película que recompensa un segundo visionado.” (Elizabeth Weitzman: New York Daily News)

"Sales de ver Ajami agitado e incluso algo cansado, pero principalmente agradecido por el corazón, el arte y la inteligencia que la película ha mostrado." (A. O. Scott: The New York Times)

"Copti y Shani parten de estrategias neorrealistas para acabar construyendo un laberinto narrativo y acronológico pos 'Pulp fiction' (1994) que desvirtúa algunas de sus mejores cargas de profundidad (...) por su empeño en atar sus cabos sueltos." (Jordi Costa: Diario El País)

"La mirada de Ajami es cruenta pero, sobre todo, desoladora. (...) El trabajo, sin partidismos, reparte el drama por igual (...)." (José Manuel Cuéllar: Diario ABC)

Premis

2009: Nominada al Oscar a la mejor película de habla no inglesa
2009: Festival de Cannes: Cámara de oro (mención especial)
2009: Academia de cine israelí: Mejor película, director, guión, montaje, música. 9 nominaciones

Afegeix un nou comentari

Text pla

  • No es permet l'ús d'etiquetes HTML.
  • Les línies i paràgrafs es trenquen automàticament.
  • Les adreces web i de correu electrònic es transformen en enllaços automàticament.