Alícia en el país de las maravillas (VOSE)

Auditori Miquel Pont
Títol original
Alice in Wonderland
Durada
108min.
Any
2010
País
Estats Units

Alicia, una jove de 19 anys, assisteix a una festa de l’alta societat, plena de gent estirada, que se celebra en una mansió victoriana. Quan s’adona que és a punt de rebre públicament una proposta de matrimoni, surt corrent darrere un conill blanc, el segueix a través d’un forat i va a parar al País de les Meravelles, un lloc que havia visitat deu anys enrere tot i que no ho recorda. Aquest país era un regne pacífic fins que la Reina Roja va enderrocar la seva germana, la Reina Blanca, però les criatures que hi viuen estan disposades a rebel·lar-se i esperen comptar amb l’ajuda d’Alícia. Al mateix temps, ajudaran la noia a recordar la seva primera visita al fantàstic regne.

Director
Que diu el director

Timothy "Tim" William Burton va néixer a Burbank, Califòrnia al 1958. De ben jove va mostrar talent pel disseny i les seves passions eren la pintura, el dibuix i el cinema. Li agradaven les pel·lícules de  terror de baix pressupost i era fanàtic de Vincent Price. Al 1976 va ingressar a l'Institut d'Arts de Califòrnia (fundat per la Walt Disney) una entitat dedicada a educar a joves interessats en l'animació.

Burton va començar com a aprenent a la Disney que reconeixeria el seu talent, tot i que no acabaven d'entendre'l i rebutjaven les seves propostes. Amb el suport de varis executius de l'estudi va dirigir el seus primers curtmetratges d'animació: "Vincent" (1982) i "Frankenweenie" (1984). "Vincent" va ser narrat pel mateix Vincent Price amb qui faria amistat fins a la seva mort. El curtmetratge va ser ben rebut per la crítica especialitzada durant la seva projecció internacional però la Disney es resistia a comercialitzar-la. Després de produir "Frankenweenie" la Disney va acomiadar a Burton, ja que consideraven que la pel·lícula, una adaptació "infantil" de Frankenstein de James Whale en la qual un nen intentava reanimar al seu gos després d'haver mort atropellat, "era massa terrorífica per a les seves audiències més joves".

El primer llargmetratge no-animat de Tim Burton va ser "La gran aventura de Pee-Wee" (1985) l'adaptació cinematogràfica d'un popular personatge televisiu, després vindria "Bitelchús" (1988) tots dos films èxits de taquilla, fins que arribaria Batman (1989). Aquesta va ser una superproducció plena de desacords i discussions entre el director, els productors i els fans del còmic, especialment centrades en l'elecció del seu protagonista, Michael Keaton, el qual era un actor de comèdia i a més no s'adaptava físicament al personatge. Malgrat això, la producció es va convertir en l' èxit de taquilla més important del moment i va ser una gran influència per a la composició de personatges de futures pel·lícules de superherois més enigmàtics i amb major profunditat emocional. A més d'adaptar l'estil gòtic de la  "Gotham City" de Burton per a futures entregues de la saga de les quals ell només dirigiria "Batman Vuelve" (1992).

Durant la dècada de 1990 dirigiria films tan personals i rellevants en els que aprofundiria en la seva estètica visual majorment influenciada per l'expressionisme : "Eduardo Manostijera" (1990) una mena d'autobiografia de Burton interpretada per Johnny Deep. Aquesta és considerada per la crítica com la seva millor obra, ja que presenta un tractament visual típic de l'univers Burton. "Ed Wood" (1994) un film més desconegut en blanc i negre dedicat al "pitjor director de la història" en el que destaca la interpretació de Martin Landau fent de Bela Lugosi i que també està considerat com un dels seus millors treballs del director. "Mars Attacks!" (1996) una paròdia als films de invasió i catàstrofe interpretada per un munt d'estrelles i odiada per la crítica. "Sleepy Hollow: La leyenda del Jinete sin Cabeza" (1999) ben rebuda per la crítica i a més va guanyar un Oscar a Millor Direcció Artística. A més "Pesadilla antes de  Navidad" (1993 - Henry Sellik) va ser una pel·lícula basada en dibuixos i poemes propis que s'ha convertit en film de culte.

A partir del 2000 faria pel·lícules més comercials, majoritàriament respectant el seu imaginatiu estil visual però amb menys profunditat en el desenvolupament dels personatges i les històries. D'aquesta dècada destaquen "Big Fish" (2003), "Charlie y la fàbrica de chocolate" (2005) i "La  novia cadaver" (2005).

Després de l'adaptació de "Alicia en el país de las maravillas" (2010) Burton està treballant en un remake de "Frankenweenie" en el que barrejarà el 3D amb la tècnica stop-motion a més d'una altra producció anomenada "Dark Shadows".

 

Filmografia (Director):

2010 Alicia en el país de las maravillas

2007 Sweeney Todd, el barbero diabólico de la calle Fleet

2006 Cinema16: American Short Films (video short)

2005 La novia cadáver

2005 Charlie y la fábrica de chocolate

2003 Big Fish

2001 El planeta de los simios

2000 The World of Stainboy (short)

1999 Sleepy Hollow

1996 Mars Attacks!

1994 Ed Wood

1992 Batman vuelve

1990 Eduardo Manostijeras

1989 Batman

1988 Bitelchus

1986 Cuentos de hadas (TV series) – Capítol "Aladdin and His Wonderful Lamp" (1986)

1986 Alfred Hitchcock presenta (TV series) – Capítol "The Jar" (1986)

1985 La gran aventura de Pee-wee

1984 Frankenweenie (short)

1982 Vincent (short)

1982 Luau

1982/II Hansel and Gretel (TV movie)

1979 Stalk of the Celery (short)

1979 Doctor of Doom (short)

1971 The Island of Doctor Agor (short)

Crítiques

"Verdadera y locamente maravillosa. (...) Ni siquiera el estilo extravagante marca de la casa del director te prepara para el espectáculo intensamente disfrutable que es 'Alice in Wonderland'" (Michael Rechtshaffen: The Hollywood Reporter)

Premis

2 Oscar, 2 Premis Bafta

Afegeix un nou comentari

Text pla

  • No es permet l'ús d'etiquetes HTML.
  • Les línies i paràgrafs es trenquen automàticament.
  • Les adreces web i de correu electrònic es transformen en enllaços automàticament.