Boges d'alegria

Auditori Miquel Pont
Títol original
La pazza gioia
Durada
111min.
Any
2016
País
Itàlia

Versió original subtitulada en català

Pel·lícula inclosa dins la programació del Dia Mundial de la Salut Mental, en col·laboració amb Suport Castellar. Beatrice és una comtessa xerraire i milionària que està convençuda trobar-se entre els cercles íntims dels líders polítics mundials. Per la seva banda Donatella és una jove tatuada, vulnerable i introvertida, embolicada en el seu propi halo de misteri. Totes dues són pacients d'Villabiondi, una delirant institució psiquiàtrica.

Director
Que diu el director

Paolo Virzì(Livorno), 4 de març de 1964)  director de cinema i guionista, productor de la majoria de les seves pel·lícules.

De jove, escriu, dirigeix i actua per a companyies de teatre a Livorno. Mark Twain i Charles Dickens  entre els seus autors preferits serviran posteriorment com a model per als seus guions.

Forma una associació artística amb el seu company de classe Francesco Bruni, que més tard es convertiria en el seu coguionista de confiança.

 La seva curiositat pel medi va in crescendo, fins que decideix estudiar guió al Centre Sperimentale di Cinematografia, on apren l'ofici i fa contactes decisius de cara al futur.

Treballa com a guionista a les ordres de directors il·lustres com Grabriele Salvatores o Roberto Giannarelli abans de seure per primer cop a la cadira de director en 1994 per filmar La bella vita,per la qual assoleix el David de Donatello a millor director novell a 1995.

Any rere any qualla com un dels grans del cinema transalpí gràcies a títols emblemàtics del cinema italià contemporani com Oovosodo,Caterina va a Roma,Napoleó i jo,la prima cosa bella,per la qual torna a conquerir el David de Donatello, aquest cop en la categoria de millor guió, Tot el sant dia, El capital humà o Boges d'alegria, entre d'altres.

Filmografia

2017: The Leisure Seeker

2016: Locas de alegría

2013:  El capital humano

2012: Todo el santo dia

2010: La prima cosa bella

2008: Tutta la vita davanti

2006: “N” Napoleón y yo

2003: Caterina va in città

2002: My name is Tanino

1999: Baci e abracci

1997: Ovosodo

1996: Ferie d’agosto

1994: La Bella vita

 

Crítiques

    Alberto Luchini (El Mundo): "La principal raó de ser de la pel·lícula és l'apassionant retrat de les dues desequilibrades i encantadores protagonistes femenines"
    Carlos Boyero (El País): "En aquesta estupenda pel·lícula de Paolo Virzì, la interpretació grandiosa és la de la volcànica Valeria Bruni Tedeschi (...) És una pel·lícula bonica, vital, imaginativa, esquinçada, alegre i trist".
    
Janire Zurbano (Cinemanía): "Virzì, hereu de Monicelli o Scola, fa de la comèdia a la italiana el millor instrument sociològic".
    
Pablo O. Scholz (Diari Clarín): "Paolo Virzì s'està convertint en un realitzador que emergeix d'Itàlia i transcendeix els rivets de la comèdia, (...) La construcció de la progressió del guió és d'una exactitud gairebé mil·limètrica".
    
Javier Porta Fouz (Diari La Nació): "Cinema de la intensitat, (...) de personatges forts (...) En elles dues, i en l'aposta habitual en la carrera d'Virzì per no aturar-se, (... ) i alhora per no generar cap caos narratiu, hi ha algunes de les fortaleses d'aquesta pel·lícula ".
    
Jay Weissberg (Variety): "Una tragicomèdia increïble, sobre dues dones en una institució mental, que evita els obstacles que un escenari així pot trobar i presenta diàlegs deliciosos amb un sentit excepcional de l'equilibri".

Premis
  • 5 Premios David di Donatello 2016, incloent millor pel·lícula, director i actriu
  • Festival de Valladolid - Seminci 2016: Espiga de oro, Actriu i Premi del Públic
  • Premis del Cinema Europeu 2016: Nominada a millor actriu (Bruni Tedeschi)

Afegeix un nou comentari

Text pla

  • No es permet l'ús d'etiquetes HTML.
  • Les línies i paràgrafs es trenquen automàticament.
  • Les adreces web i de correu electrònic es transformen en enllaços automàticament.