Cançó per Amina

Sala d'actes d'El Mirador
Títol original
Song For Amine
Durada
52min.
Any
2009
País
Espanya, França, Itàlia

Presenta: Txell Bragulat, membre de l'ONG Sodepau i Directora del Festival de Cinema Àrab i Mediterrani de Barcelona.

La tragèdia de les desaparicions forçoses a Algèria a través de la vida de Nassera Dutour, mare algeriana que després de la desaparició del seu fill Amina al 1997, va dedicar la seva vida a la construcció del moviment de familiars de les víctimes que avui lluiten pel dret a la memòria, la veritat i la justícia.

Cada dimecres, a la plaça Addis Abeba d'Alger, les mares i persones pròximes dels desapareguts en mans de l'exèrcit i la policia es manifesten davant la seu de la Comissió Nacional per a la Promoció i la Protecció dels Drets de l'Home. Són oficialment 6.146 desapareguts durant els anys de la "guerra contra el terrorisme" ( 1991 - ... ). Són homes, dones, ancians, joves. Molts d'ells acusats injustament de donar suport al terrorisme islamista a la guerra civil que durant els anys 90 va devastar el país i va deixar més de 200.000 morts. Els desapareguts són les víctimes de la repressió i el terrorisme d'Estat, de la tortura i les execucions extrajudicials, mitjans amb els quals els poders algerians responen a la insurrecció dels moviments islamistes armats. Les desaparicions es defineixen avui com a "danys col·laterals" . L'Estat es reconeix "responsable , però no culpable" davant del fenomen de les desaparicions. La indemnització que s'ofereix avui als familiars de les víctimes es concedeix a canvi de la renúncia a la veritat sobre la destinació dels desapareguts. Nassera Dutour, després de la desaparició del seu fill Amine el 1997, va dedicar la seva vida a la construcció del moviment de familiars de les víctimes, que avui lluiten pel dret a la memòria, la veritat i la justícia.

Que diu el director

Alberto Bougleux. Roma, 1976. És llicenciat en comunicació per la Universitat de Bolonya i doctor en sociologia per la Universitat de Florència. Com a realitzador ha estat seleccionat a Berlinale Talent Campus al 2008 a European Social Documentary al 2005.

Ha dirigit documentals de temàtica artística i social i projectes de vídeos participatius en els països del Mediterrani. Actualment viu i treballa a Barcelona.

Els seus últims treballs han estat emesos per RTVE-2 i televisió de Catalunya.

Filmografía El Retratista (documental, 52’, España, 2013) Something for Tomorrow (documental, 35’, Italia, 2012) La Maga (documental, 7’, Italia, 2011) Montbui, me’n recordo (documental, 30’, España, 2010) Chanson pour Amine (documental, 52’, España-Francia-Italia, 2009) Passacaglia – Cassià Just, in memoriam (documental, 20′, España, 2008, emitido en Televisió de Catalunya). Libro de Família (documental, 25′, España, 2007, en concurso en Docúpolis 2007, emitido en RTVE-2). Souvenir Srebrenica (documental, 85′, 2007, nominación a los David de Donatello 2007). The Making of Iddu (documental, 15′, UK, 2006, presentado en el Museo de Arte Moderna del Luxemburgo). Il paese sul ponte (documental, 45′, Italia-BiH, 2005) Danubio, l’Europa si incontra (documental, 30′, Italia, 2004) Cortos en Mostar (documentales, 5′+10′, Italia-BiH, 2003, en concurso en Ilaria Alpi Award 2003)

Referències
http://plataformacinesud.wordpress.com/2013/10/08/cancion-para-amina-a-new-documentary-about-algerians-kidnapped-by-the-gouvernment/

Afegeix un nou comentari

Text pla

  • No es permet l'ús d'etiquetes HTML.
  • Les línies i paràgrafs es trenquen automàticament.
  • Les adreces web i de correu electrònic es transformen en enllaços automàticament.