Cuadecuc, Vampir

Auditori Miquel Pont
Títol original
Cuadecuc, Vampir
Durada
70min.
Any
1970
País
Espanya
Filmació del rodatge del film comercial El conde Drácula, de Jesús Franco. Portabella exerceix dos tipus de violència sobre la narrativa estàndard: elimina totalment el color i substitueix la banda sonora per un paisatge de col·lisions imatge-so a càrrec de Carles Santos. Filmat provocativament -en 16mm i amb negatiu de so- les tensions entre el blanc i el negre afavoreixen l'estrany "materialisme fantasmagòric" d'aquesta anàlisi desvetlladora dels mecanismes de construcció de l'il·lusionisme del cinema narratiu dominant, que, alhora, constitueix una intervenció radical en la institució cinematogràfica espanyola.
Repartiment
Director
Que diu el director

Va néixer al Febrer de 1929 a Figueres.

Com a cineasta ha mantingut una presència rellevant en l’àmbit del cinema del nostre país durant prop de cinc dècades. Amb la seva productora Films 59, va impulsar algunes de les produccions emblemàtiques del cinema espanyol: “Los Golfos” (1959) de Carlos Saura, “Viridiana” (1961) de Luis Buñuel. A través de la productora i com a realitzador, dirigeix les seves pròpies creacions. Les seves pel·lícules “Vampir- Caudecuc” (1970) i “Umbracle” (1972) constitueixen intervencions radicals en les institucions cinematogràfiques i artístiques. Un llarg parèntesi, marcat per la seva dedicació a l’àmbit polític- institucional durant la transició.

L’any 2001 les seves pel·lícules passen a formar part de fons artístic del MACBA (Museu d’Art Contemporani de Barcelona). Al 2002 és convidat com a únic artista espanyol a la “Documenta 11” que es celebra a Kassel. Al 2003 El Centre George Pompidou de París, li ret homenatge i adquireix per a el seu fons la pel·lícula: “Nocturn 29”

. Filadelfia, Baltimore, Chicago, New Yor, exhibeixen les seves pel·lícules en cicles i exposicions., així com el Festival Internacional de cinema independent de Buenos Aires. La pel·lícula “Die Still Vor Bach” (El silenci abans de Bach), és seleccionada per a la 64ª Mostra Internacional d’Art Cinematogràfic de Venècia.

També rep el Premi especial del Jurat al Festival Internacional de Cinema de Gijón.(2007)

Al Març de 2009 és investit Doctor Honoris Causa per la Universitat Autònoma de Barcelona.

Filmografia:

2011 Uno de aquellos (Curtmetratge)

2008 Mudanza (curtmetratge)

2007Die Stille vor Bach

1989 Pont de Varsòvia

1977 Informe general sobre unes cuestiones de interès para una proyección ( Documental)

1974 El sopar (documental)

1973 Miró la Forja (Curt)

1973 Advocats laboristes (Documental)

1973 Acció Santos (Curt) 1972 Cantants 72 (Documental)

1970Vampir Caudecuc (Documental)

1970 Palay Back (Curt)

1970 Umbracle 1

969 Los premios nacionales (Documental

1968 Nocturno 29

Crítiques
"Una especie de torturado making of, rodado por una cámara que, como más tarde ocurría en 'Arrebato' de Iván Zulueta, acecha, conmueve y, finalmente, engulle." Javier Ocaña: Diario El País

Afegeix un nou comentari

Text pla

  • No es permet l'ús d'etiquetes HTML.
  • Les línies i paràgrafs es trenquen automàticament.
  • Les adreces web i de correu electrònic es transformen en enllaços automàticament.