Julio Blanco (Javier Bardem), el carismàtic propietari d'una empresa que fabrica balances industrials, espera la visita imminent d'una comissió que decidirà el seu destí i l'obtenció d'un premi local a l'Excel·lència Empresarial i, per tant, tot ha d'estar immaculat. Això no obstant, tot sembla conspirar contra ell. Treballant a contrarellotge, Blanco intenta resoldre els problemes dels seus empleats creuant, però, totes les línies imaginables i donant lloc a una inesperada i explosiva successió d'esdeveniments de conseqüències poc previsibles.
VOE
No recomanada per a menors de 12 anys
Compra les teves entrades aquí
Fernando León de Aranoa neix a Madrid el maig de1968. És director de cinema i guionista. Llicenciat en Ciències de la Imatge per la Universidad Complutense de Madrid, comença a treballar com a guionista en sèries de televisió com Turno de oficio, en programes com Un, dos, tres... responda otra vez i escrivint per a humoristes com Martes y Trece.
El debut darrere la càmera es produeix el 1994 amb el curtmetratge Sirenas, que és premiat en diversos festivals nacionals.
El seu primer llargmetratge és Familia (1996), del qual també escriu el guió, que rep el Premi Goya a la millor direcció novell, així com el premi Fipresci i el premi del públic del SEMINCI de Valladolid. El 1998 escriu i dirigeix Barrio, un retrat de la vida de tres joves adolescents en un barri marginal. Gràcies a aquest treball obté els premis Goya a millor direcció i millor guió original. La pel·lícula es presenta a la secció oficial del Festival de San Sebastián, on obté la Concha de Plata a millor director. Rep altres premis importants com el premi Fipresci, el Fotogramas de Plata a millor pel·lícula espanyola, el premi José María Forqué, el Sant Jordi i el Turia, entre d’altres.
El 2002 dirigeix Los lunes al sol, pel·lícula protagonitzada por Javier Bardem, que es converteix en la gran triomfadora d’aquell any als Premis Goya amb cinc guardons, inclosos el de millor pel·lícula i millor direcció. La pel·lícula també triomfa al Festival de Cinema de San Sebastián, on aconsegueix la Concha de Oro a millor pel·lícula.
L’Academia de las Artes y las Ciencias Cinematográficas d’Espanya selecciona la pel·lícula per representar Espanya als Oscar a la categoria de millor pel·lícula en llengua no anglesa, tot i que no aconsegueix ser una de les cinc nominades.
Els temes socials van continuar amb Princesas (2005), un film a l’entorn del món de la prostitució, amb Candela Peña i Micaela Nevárez, i amb Amador (2010), una pel·lícula sobre una jove immigrant que intenta ocultar la mort de l'home al qual cuidava per no perdre el seu treball i el seu sou.
A Un dia perfecto (2015), un drama amb Benicio del Toro al repartiment, es narra la història de diversos cooperants en un conflicte bèl·lic europeu.
Dos anys després va convertir Javier Bardem en el narcotraficant Pablo Escobar a Loving Pablo (2017), una pel·lícula coprotagonitzada per Penélope Cruz.
A més de les cintes de ficció, Aranoa ha estrenat pel·lícules documentals com Caminantes (2001) o Política, manual de instrucciones (2016), un film produït per Mediapro sobre el grup polític Podemos. També ha escrit guions per a pel·lícules d'altres directors com Los hombres siempre mienten (1995), Insomnio (1998), Cha-Cha-Chá (1998), La Gran Vida (2000) o Fausto 5.0 (2010).
"Berlanguianament divertida i brutalment intel·ligent (...) Un concentrat d'àcid pur embolicat en un caramel refrescant en la seva forma i amarga en el seu fons". Carlos Loureda: Fotogramas
"Potser és la millor pel·lícula de Fernando León de Aranoa (...) posa en el centre a un d'aquests poderosos; la complexitat de la qual el dota fa que ens resulti menyspreable però també fascinant". Nando Salvá: Diari El Periódico
Premis 2021
Premis Goya: millor pel·lícula, director, actor (Javier Bardem), guió original, muntatge i música original
Festival de San Sebastián: Secció oficial llargmetratges a concurs
Premis Forqué: Millor pel·lícula i millor actor (Bardem)
Premis Feroz: Millor comèdia, actor (Bardem) i guió
Afegeix un nou comentari