El Reino

Auditori Miquel Pont
Títol original
El reino
Durada
131min.
Any
2018
País
Espanya

Pel·lícula inaugural de l'11a Mostra de Cinema de Castellar del Vallès BRAM!

VO (castellà)

Sinopsi: Manuel, un influent vicesecretari autonòmic que ho té tot a favor per fer el salt a la política nacional, observa com la seva vida perfecta s’erosiona a partir d’unes filtracions que l’impliquen en una trama de corrupció juntament amb Paco, un dels seus millors amics. Mentre els mitjans de comunicació comencen a fer-se ressò de les dimensions de l’escàndol, el partit tanca files i només Paco surt indemne. Manuel és expulsat del reino, assenyalat per l’opinió pública i traït per aquells que, fins fa unes hores, eren els seus amics. Amb els únics suports de la seva dona i la seva filla, i atrapat en una espiral de supervivència, Manuel es veurà obligat a lluitar contra una maquinària de corrupció engreixada des de fa anys, i contra un sistema de partits del qual cauen els reis, però els regnes continuen.

Que diu el director

Rodrigo Sorogoyen va estudiar a la Escuela de Cinematografía de la Comunidad de Madrid (ECAM) i va començar a treballar des de molt jove com a guionista de sèries de televisió. Amb 25 anys va codirigir la pel·lícula 8 citas, i després va començar a treballar com a guionista i director a la productora Isla de Babel. Amb tres socis més, va crear Caballo Films el 2011, i va tirar endavant la pel·lícula Stockholm, una de les revelacions de l’any, per la qual va ser nominat al Goya en la categoria de millor director novell. El seu curtmetratge Madre va guanyar el 2017 el Premi del Públic al Festival de cine de Màlaga i ha obtingut més de 50 premis en diverses competicions, entre ells el Goya a millor curtmetratge de ficció. Ha estat també nominat als Oscar en la categoria de millor curtmetratge. També és seva la pel·lícula Que dios nos perdone (2016).

Crítiques

Carlos Boyero (Diari El País): "Sorogoyen explica aquesta abjecta història amb un poder visual que crea adrenalina en l'espectador. La càmera fa prodigis (...) no només és una molt bona pel·lícula. També era necessària".

Daniel Martínez Mantilla (Fotogramas): "Una pel·lícula dolorosament autèntica en tot el seu metratge (...) Sorogoyen i Penya superen amb nota el desafiament de retratar, amb el matxet en una mà i calç viva en l'altra, el fenomen de la corrupció a Espanya".

Quim Casas (El Periódico): "El retrat de la corrupció galopant és incisiu i està pautat amb un ritme vertiginós, visual i musical, d'acord amb l'agitació dels personatges retratats. (...)".
 
Carlos Loureda (Fotogramas): "Tot el que s'ha escrit i analitzat sobre la corrupció a Espanya està a 'El reino'. (...) poques vegades s'ha il·lustrat amb el mestratge del brillant Rodrigo Sorogoyen, i un elenc tan potent".

Sergi Sánchez (Fotogramas): "Un thriller impecable, que s'arrisca a humanitzar un corrupte obligant-nos a identificar-nos amb la seva sensació d'acorralament. (...)".

Referències
Premis
  • 7 Premis Goya, inclosos millor director, guió i actor
  • 5 Premis Feroz, inclosos millor pel·lícula, director i actor
  • Premi Forqué al millor actor

Afegeix un nou comentari

Text pla

  • No es permet l'ús d'etiquetes HTML.
  • Les línies i paràgrafs es trenquen automàticament.
  • Les adreces web i de correu electrònic es transformen en enllaços automàticament.