El sopar (1974-2018)

Auditori Miquel Pont
Títol original
El sopar 1974-2018
Durada
54min.
Any
2018
País
Catalunya - Espanya

VO (català i castellà)

 

Sinopsi: El 2 de març de 1974, el mateix dia de l’execució per garrot vil del militant anarquista Salvador Puig Antich, Pere Portabella va rodar El sopar, en què cinc presos polítics que han complert llargues condemnes de presó es reuneixen clandestinament per intercanviar les seves experiències a la presó. El 2018, Portabella va incorporar-hi una addenda, recuperant la filmació de l’entrevista que va realitzar a Oriol Arau, l’advocat de Salvador Puig Antich. Tanca el film un nou element que ens farà reflexionar sobre la situació política actual.

Director
Que diu el director

Des dels anys seixanta, Pere Portabella va mantenir un compromís polític amb tots els moviments de rebuig a la dictadura del general Franco, reivindicant les llibertats democràtiques individuals i col·lectives inherents en un estat de dret. Va ser escollit senador a les primeres eleccions democràtiques després de la dictadura. Va participar a la comissió per a la redacció de l’actual Constitució Espanyola i del 1980 al 1988 va ser diputat al Parlament de Catalunya. El 1999 va ser distingit amb la Creu de Sant Jordi de la Generalitat. Des del 2001 presideix la Fundación Alternativas. Com a cineasta, Portabella ha mantingut una presència rellevant a l’àmbit del cine durant més de cinc dècades, i ha estat reconegut per haver investigat noves vessants del llenguatge cinematogràfic, utilitzant sovint en les seves obres un to poètic i continguts amb una profunda càrrega social. La seva pel·lícula El silenci abans de Bach va inaugurar la primera edició del BRAM!, l’any 2009.

Crítiques

En paraules de Xavier Antich, "Walter Benjamin va encunyar el terme d'imatge dialèctica per descriure el potencial crític de les imatges que revelen el seu temps, il·luminant, de manera que es projectin cap endavant sobre el nostre present per revelar l'arqueologia. Això és el que ha fet Portabella aquest 2018 amb El sopar: transformar la seva mirada del passat, aquell terrible 1974, en una il·luminació de nou insubstituïble, sobre el present d'aquest no menys terrible 2018.

Referències

Afegeix un nou comentari

Text pla

  • No es permet l'ús d'etiquetes HTML.
  • Les línies i paràgrafs es trenquen automàticament.
  • Les adreces web i de correu electrònic es transformen en enllaços automàticament.