Honeyland

Auditori Miquel Pont
Títol original
Honeyland
Durada
85min.
Any
2019
País
Macedònia

Versió original subtitulada en català

En una regió remota i muntanyosa dels Balcans, l’Hatidze Muratova viu amb la seva mare malalta en un poblet sense carreteres, ni electricitat ni aigua corrent. Ella es dedica a criar colònies d'abelles en uns cistells fets a mà que deixa amagats entre les roques. Gràcies a un ritual secret, el preuat líquid que produeixen no s’esgota mai.

Sense protecció ni ajuda, és capaç d’amansar-les per poder extreure’n la mel i vendre-la a la ciutat més propera. L’arribada d’una família nòmada amb la seva furgoneta tronada, set fills inquiets i un ramat de bestiar sembla destorbar la pau de l’Hatidze i de les seves abelles. En un primer moment, els rep amb els braços oberts, oferint-los el seu afecte, el seu brandi i els seus consells d’apicultura. Però no passa gaire temps abans que en Hussein, el patriarca de la família nòmada, vegi l’oportunitat de posar en pràctica els seus interessos comercials amb la mel per poder alimentar els seus infants.

Tot i que l’arribada de la família proporciona companyia i alleujament a la soledat de l’Hatidze, també provoca un sotrac en l’ordre natural de la zona i es converteix en una amenaça per als seus mitjans de supervivència. Un retrat colpidor sobre la desaparició d’una forma de vida, que alhora evidencia el fràgil equilibri entre humanitat i naturalesa a través de la mirada d’una dona resilient i extraordinària.

Organització: Cal Gorina, L'Aula i CCCV
Aforament limitat. Inscripció amb registre. És obligat l'ús de mascareta.

Que diu el director

Tamara Kotevska (Prilep, 1993), directora de cinema graduada a la Facultat d'Arts Dramàtiques de Skopje amb més de cinc anys d’experiència en la realització de pel·lícules documentals i de ficció. Va guanyar el premi a Millor Pel·lícula Balcànica al Tirana Internacional Documentary Film Festival amb el seu projecte titulat Studants i ha participat com a guionista i codirectora en el documental Lake of Apples (2017).

Ljubomir Stefanov (Skopje, 1975), director de cinema amb més de vint anys d'experiència en la producció de campanyes de comunicació i documentals relacionats amb temes ambientals i desenvolupament humà. Ha treballat per a clients com agències de l'ONU, Euronatur o Swisscontact. La seva filmografia inclou The Noisy Neighbours (2005) i Lake of Apples (2017), aquest últim codirigit amb Tamara Kotevska i guardonat amb el Prix de l’Environnement a l’International Nature Namur Festival (França, 2017), el Premi Perseus al T-Festival (República Txeca, 2017) i la menció honorífica al Festival d’Innsbruck (Àustria, 2017).

Crítiques

La història de l'Hatidze és commovedora. La seva força, dignitat, resiliència i humanitat porten la veritat i el pes de la pel·lícula". — Paul Byrnes · Sydney Morning Herald

“Honeyland és realment una gesta miraculosa, rodada durant tres anys com si fos una càmera invisible, ni una sola mirada furtiva es dirigeix cap als directors". — Cath Clarke · Guardian

"Tot i que comença com una meditació sobre la dificultat i els ritmes de la vida rural, el documental de Ljubomir Stefanov i Tamara Kotevska es converteix en alguna cosa més íntima" — Ed Potton · Times (UK)

Premis

Premis Oscar 2020: Nominació a Millor pel·lícula internacional
Premis Oscar 2020: Nominació a Millor Documental
DocsBarcelona 2019: Premi Millor Documental
Festival de Sundance 2019: Premi de Jurat - Documental (World) + 2 premis
Cercle de Crítics de Nova York 2019: Millor documental
Premis de Cinema Europeu 2019: Nominat a millor documental
Premis Independent Spirit 2019: Nominat a millor documental
Associació de Crítics de Chicago 2019: Nominat a millor documental
Satellite Awards 2019: Nominat a millor documental
Sindicat de Productors (PGA) 2019: Nominat a millor documental
Sindicat de Directors (DGA) 2019: Nominat a millor director / Documental

Afegeix un nou comentari

Text pla

  • No es permet l'ús d'etiquetes HTML.
  • Les línies i paràgrafs es trenquen automàticament.
  • Les adreces web i de correu electrònic es transformen en enllaços automàticament.