Inside Job

Auditori Miquel Pont
Títol original
Inside job
Durada
105min.
Any
2010
País
Estats Units

Documental no només sobre les causes, sinó també sobre els responsables de la crisi econòmica mundial de 2008, que signíficà la ruïna de milions de persones que van perdre les seves llars i ocupacions, i, a més, va posar en perill l'estabilitat econòmica dels països desenvolupats. A través d'una extensa investigació i d'entrevistes a financers, polítics i periodistes, es mostra l'auge d'empresaris sense escrúpols i la degradació de la política i l'educació.

"Inside Job" presenta la indignant història d'un “govern de Wall Street” i explica com aquesta recent crisi financera ha estat efectivament un “inside job” o delicte intern col·lectiu executat per banquers, polítics, agències qualificadores, buròcrates i professors universitaris, els qui van utilitzar la desregularitzció per crear i promoure complexos instruments financers derivats i titulitzats – coneguts per alguns com a “armes de destrucció massiva” – per beneficiar els seus propis comptes bancaris, mentre feien els ulls grossos quan el mercat subprime d'hipoteques es va desplomar, arrasant amb els estalvis de tota una vida de moltes persones comunes i corrents. Tal com s'afirma en la pel·lícula, “aquesta crisi no va ser un accident.”

Director
Que diu el director

Segons el seu director, Charles Ferguson, "Era una crisi totalment evitable; de fet durant 40 anys després de la Gran Depressió, els Estats Units no va tenir ni una sola crisi financera. No obstant això, la progressiva desregularització del sector financer des de la dècada dels vuitanta, ha donat pas a una indústria cada vegada més criminal, les “innovacions de la qual” han generat una successió de crisis financeres. Cada crisi ha estat pitjor que l'anterior i no obstant això, gràcies al creixent poder i riquesa de la indústria, molt poques persones han estat empresonades en cadascuna d'elles. En el cas d'aquesta crisi ningú ha estat empresonat, malgrat el frau que ha causat pèrdues de bilions de dòlars. És la meva esperança que a través d'aquesta pel·lícula, en menys de dues hores, tots puguin comprendre la naturalesa essencial i les causes fonamentals d'aquest problema. També espero que després de veure-la, independentment de l'opinió política, els espectadors puguin estar i puguem estar tots d'acord en la importància de restaurar l'honestedat i l'estabilitat al nostre sistema financer, i d'exigir responsabilitat a aquells que ho han destrossat."

Filmografia

La guerra sin fin       2007

Inside job                    2010

Crítiques

"Su exposición de información compleja es también magistral (...) La indignación es con frecuencia el mayor auto-engaño a las emociones, pero esta película tiene los dones de provocarnos rara lucidez y rabia por la información." (David Denby: The New Yorker) 

"Fergusson tiene el buen gusto de no ocupar con su ego ningún plano de la película (...) Las palabras tienen suficiente peso para que no sean necesarios. (...) (Manuel Piñón: Cinemanía)

"Siguiendo un sutil y vibrante in crescendo dramático, la meticulosa investigación de Ferguson no renuncia a la sana ironía e incrementa su voltaje cuando señala a los monstruos de la función (...)" (Manuel Yáñez Murillo: Fotogramas)

"El montaje y desarrollo son los apropiados, pues permiten que la intriga se escurra entre la ironía y la perplejidad (...) Ferguson consigue que hasta el más gualdrapa lo entienda todo" (E. Rodríguez Marchante: Diario ABC)

"Ferguson desarrolla el filme como un fiscal instruiría un caso criminal (...) la atención del espectador puede quedar aturullada ante tal torrente de información. (...) Resulta meritorio la cantidad y la calidad de personas que llega a entrevistar" (Eulàlia Iglesias: Diario Público) 

Premis
  • Oscar mejor película documental 2010

Afegeix un nou comentari

Text pla

  • No es permet l'ús d'etiquetes HTML.
  • Les línies i paràgrafs es trenquen automàticament.
  • Les adreces web i de correu electrònic es transformen en enllaços automàticament.