La fiesta de despedida

Sala d'actes d'El Mirador
Títol original
Mita Tova (The Farewell Party)
Durada
95min.
Any
2014
País
Israel
VOSE En una residència d’ancians de Jerusalem, un grup d’amics construeix una màquina per a practicar l’eutanàsia amb la finalitat d’ajudar a un amic terminal. Però quan s’escampen els rumors sobre la màquina altres ancians els demanaran ajuda.
Que diu el director

Tel Grant neix a Tel Aviv (Israel) el 1969. Estudia interpretació a l’Estudi per a les Arts Escèniques de Yoran Levinstein. Es gradua a l’Escola de guió de Tel Aviv i amb la màxima qualificació a l’Escola de Sam Spiegel de Jersualem.

Sharon Maymon neix a Ramle (Israel) el 1973, es forma a l’Escola de Cinema Camera Obscura de Tel Aviv.

Dirigeixen conjuntament 4 pel·lícules. La fiesta de despedida (The Farewell Party)-2014 guanyadora de l’Espiga d’Or a Millor pel·lícula. Vacaciones de verano (Summer Vacation)-2012 que s’estrena al Festival de Cinema de Sundance del 2013 i guanya el primer premi a Flickerfest Austràlia, Matar a un abejorro (To Kill a Bumblebee )-2008 que s’estrena al Festival de cinema de Locarno i guanya el primer premi a millor curtmetratge al Festival de Cinema de Valladolid. Mortgage (2006) guanyadora del Premi a millor drama al Festival Internacional de Cinema de Jerusalem.

Shanon també ha escrit i dirigit conjuntament amb Erez Tadmor la pel·lícula Una cuestión de tamaño (A Matter of Size)-2009 que s’estrena a la secció descobriment del Festival de Cinema de Tibeca del 2009.Ha estat guanyadora de nombrosos premis entre ells el Premi del Públic del Festival de Cinema de Karlovy Vary. La pel·lícula va ser nominada a 13 categories dels Premis de l’Acadèmia d’Israel, dels quals en va guanyar 3. Es converteix en la pel·lícula més taquillera d’Israel del 2009.

Notes dels directors:

“...doncs contra la teva voluntat has estat creat, contra la teva voluntat has estat il·luminat, contra la teva voluntat vius”...(Mishná, 22 cap 4) Pots almenys escollir quan morir?

“La fiesta de despedida aborda el tema de la separació. Separar-se d’un ésser estimat... separar-se de tu mateix.... quan la ment comença a fallar, es pensa en deixar aquesta vida i en el dret a escollir la manera d’acabar amb tot(...).

” “Els protagonistes són ancians que viuen en una residència de Jerusalem. Són jubilats que ja no treballen... Però encara que viuen retirats, i no exerceixen cap activitat, decideixen fer-se amb el control dels seus destins. Com en tota tragèdia en la que el protagonista intenta canviar el seu destí i el dels que el rodegen, el preu que ha de pagar és insuportable.”

“La fiesta de despedida és també una pel•lícula sobre l’amor i l’amistat. Els nostres cinc personatges troben alleujament, força, i esperança, recolzant-se els uns els altres en els moments més difícils i més divertits de la vida(...)

“En el procés de dir adéu a un ésser estimat, hem descobert que quan el cos falla però la ment segueix lúcida,la irona i l’humor segueixen sent la millor recepta per a fer front a la idea de la mort.”

“En les nostres pel•lícules abordem problemes socials, actuals que solen ser polèmics. Intentem treure dramatisme incorporant elements absurds i còmics, de manera que en aquesta pel•lícula, algunes de les grans figures de la comèdia israeliana interpreten papers dramàtics (...)”

“Tot el que succeeix a la pel·lícula passa perquè no està legalitzat i queda en mans de la gent que no és la solució”

Filmografia : Tal Granit, Sharon Maymon

2014 Fiesta de despedida

2012 Vacaciones de verano (curtmetratge)

2010 Matar a un abejorro

2009 A Matter of Size (només Sharon Maymon)

2006 Mortgage

Crítiques

"Una comedia cercana, entrañable, inteligente, no discursiva y para todos, o cualquier público. (...) E. Rodríguez Marchante: Diario ABC

"Es una reflexión con humor sobre la decisión de tener una muerte digna o proporcionársela al ser más querido. (...) Lluís Bonet Mojica: Diario La Vanguardia

"Comedia negra como el chocolate amargo (...) un grupo de excelentes actores veteranos (...) Nuria Vidal: Fotogramas

"Se llora, y se llora a gusto, no sólo de pena sino también de risa (...) Un canto a la vida en forma de réquiem. (...) Rubén Romero: Cinemanía

Premis

Dels 9 premis i 11 nominacions destaquem

2014 Acadèmia de Cinema d’Israel: (dels 4 premis i 10 nominacions destaquem):Premis a millor muntatge, millor maquillatge, millor actor, millor so.

2014: Festival de Venècia: Premi del Públic

2014:Festival Internacional de Valladolid Seminci: Espiga d’Or a millor pel·lícula. Premi a millor actriu (Rosen i Finkelshtein)

2014 Festival Internacional de Cinema de Haifa. Premi a millor actriu ( Levana Finkelshtein).

Afegeix un nou comentari

Text pla

  • No es permet l'ús d'etiquetes HTML.
  • Les línies i paràgrafs es trenquen automàticament.
  • Les adreces web i de correu electrònic es transformen en enllaços automàticament.