La Hija

Auditori Miquel Pont
Títol original
La Hija
Durada
122min.
Any
2021
País
Espanya

Irene té quinze anys i viu en un centre per a menors infractors. S?acaba de quedar embarassada i està decidida a canviar de vida gràcies a Javier, un dels educadors del centre. Javier li ofereix viure amb ell i la seva dona Adela a la casa que tenen en un paratge aïllat i agrest de la serra perquè pugui portar a bon terme el seu embaràs. L'única condició a canvi, és que accepti lliurar-los al nadó que porta a les entranyes. Aquest feble pacte es pot veure compromès quan Irene comenci a sentir com a seva aquesta vida que porta al seu interior.

VOE

No recomanada per a menors de 16 anys

 

Compra les teves entrades aquí

 

Que diu el director

Manuel Martín Cuenca va néixer a El Ejido (Almeria) el 30 de novembre de 1964 i allà va passar la seva infància i joventut. Va estudiar Filologia Hispànica a la Universitat de Granada i es va llicenciar en Ciències de la Informació a la Universitat Complutense de Madrid (1989 ).

El 1988 començà a treballar professionalment  en el món del cinema com a assistent de direcció, script i director de repartiment, col·laborant amb directors com Felipe Vega, Alain Tanner, Mariano Barroso, José Luis Cuerda, Icíar Bollaín o José Luis Borau, entre d'altres. El 1999 comença a escriure i dirigir les seves pròpies pel·lícules tant en el gènere documental com en la ficció. Durant aquests anys treballa també com a professor de direcció i interpretació a diferents escoles de cinema d'Espanya i Cuba. Col·labora amb alguns diaris i publicacions, i escriu una novel·la i diversos llibres de cinema.

Ha escrit i dirigit els curtmetratges El dia blanc (1991), Homes sense dones (1998) i Ningú (Un conte d'hivern) (1999), amb què obté nombrosos premis nacionals.

El 2001 escriu i dirigeix ​​un llargmetratge documental, El joc de Cuba, que guanya nombrosos premis internacionals, entre els quals destaquen el primer premi del Festival de Màlaga, La CinemaFe de Nova York, la secció oficial d'Amsterdam o la nominació al Millor Documental estranger als Grierson Awards de la BBC. És exhibit en televisions de tot el món a més de vint països.

El 2003 participa al Festival Internacional de Cinema de Sant Sebastià a la secció Zabaltegui amb la seva primera pel·lícula de ficció com a director i coguionista, La flaqueza del bolchevique, collint molt bones crítiques i sent nominada a cinc premis del Cercle d'Escriptors Cinematogràfics o al Goya al Millor Guió Adaptat ia la Millor Actriu Revelació, que guanya María Valverde.

Dos anys més tard, el 2005, estrena a la secció oficial de Sant Sebastià la seva segona pel·lícula de ficció com a director i coguionista, Malas temporadas, amb la qual també obté molt bones crítiques i nombrosos premis internacionals, entre ells la nominació al Goya a la Millor actriu protagonista, Nathalie Poza.

El 2009 estrena al Festival de Màlaga de Cinema Espanyol un nou llargmetratge documental, com a director i coguionista: Últims testimonis: Carrillo comunista, que és nominat Goya al Millor Documental i obté el premi Cartellera Túria al Millor Documental de l'any.

El 2004 funda La Loma Blanca P. C., amb la qual col·labora en diverses de les seves pel·lícules com a productor. Aquesta companyia produeix el 2010 La meitat d'Óscar, en què també va treballar com a director i coguionista.

El 2009 funda l'editorial Lagartos Editores, que es dedica a donar suport a joves autors andalusos i que llança una col·lecció de llibres de cinema: Lagartos de Cine, en què s'editen textos cinematogràfics de pel·lícules heterodoxes com La soledad, El que sé de Lola, La feblesa del bolxevic, Dones al parc…

Els anys següents ha anat consolidant una sòlida carrera, aplaudida per crítica i públic, amb títols com La meitat d'Óscar (2010), Caníbal (2013) i L'autor (2017), pel·lícula que va obtenir els premis Goya a millor actor protagonista ( Javier Gutiérrez) i millor actriu de repartiment (Adelfa Calvo), a més de nou nominacions (entre elles, la de millor pel·lícula, millor director i millor guió adaptat, per al mateix Martín Cuenca)3.

A finals de 2021 s'ha estrenat La filla, amb bones crítiques a premsa45 i dues nominacions als premis Goya: millor direcció (Manuel Martín Cuenca) i millor actor protagonista (Javier Gutiérrez).

Crítiques

"Ombrívol i tens thriller (...) Sense gestos grandiloqüents, compassada per una banda sonora d'intens sorolls ambientals, parlant més aviat poc, la pel·lícula introdueix l'espectador de ple en un paisatge físic i mental solitari"
Elsa Fernández-Santos: Diari El País

"Malgrat allò que l'espectador sap o sospita, la pel·lícula ofereix enormes dosis d'intriga i d'inquietud per la perícia de la càmera (...) i per la bona interpretació dels seus actors (…) 
Oti Rodríguez Marchante: Diari ABC

"Thriller de cocció lenta en què el director demostra el seu domini de la posada en escena i la seva capacitat per crear atmosferes incòmodes"
Beatriz Martínez: Diari El Periódico

 

Premis

 

2021: Premis Goya: Nominada a millor director i millor actor (Javier Gutiérrez)
2021: Premis Feroz: Nominada a millor música (Vetusta Morla)
2021: Festival de Sant Sebastian: Secció oficial (fora de concurs)
2021: Festival de Tòquio: Secció oficial

Afegeix un nou comentari

Text pla

  • No es permet l'ús d'etiquetes HTML.
  • Les línies i paràgrafs es trenquen automàticament.
  • Les adreces web i de correu electrònic es transformen en enllaços automàticament.