La noche de 12 años

Auditori Miquel Pont
Títol original
La noche de 12 años
Durada
122min.
Any
2018
País
Uruguai

VO (castellà)

 

Sinopsi: Any 1973. Uruguai es troba sota el poder de la dictadura militar. Una nit, nou presos Tupamaros són trets de les seves cel·les en una operació militar secreta. L’ordre és precisa: “com que no vam poder matar-los, tornem-los bojos”. Els tres homes romandran aïllats durant 12 anys en cel·les diminutes, en què passaran la majoria del temps amb unes caputxes, lligats, en silenci, privats de les seves necessitats bàsiques, amb prou feines alimentats i veient els seus sentits reduïts al mínim. Entre ells hi havia Pepe Mújica, que més tard va arribar a ser president d’Uruguai.

 

 

Director
Que diu el director

Álvaro Brechner és un director de cinema i guionista uruguaià, que va debutar el 2009 amb Mal día para pescar, una pel·lícula que va ser seleccionada per a la Setmana de la Crítica de Cannes i que va representar Uruguai a la cursa per l’Oscar. La noche de 12 años és el seu tercer llargmetratge. També és autor de nombrosos documentals.

 

Crítiques

Manu Yáñez (Fotogramas): "L'audàcia del seu plantejament i desenvolupament la converteixen en un èxit inusual: un film històric les impactants imatges no estan renyides amb una dimensió més meditativa".

Rubén Romero (Cinemanía): "El director se les enginya per trobar, entre tant dolor, l'humor (...) un superb Antonio de la Torre com Múgica (...) Perdre's aquesta pel·lícula hauria d'implicar penes de presó".

Mirito Torreiro (Fotogramas): "Recolzat en el notable virtuosisme del muntatge i amb un pols narratiu sense desmais (...) Vibrant, amb moments d'una força colpidora, estem davant d'una de les pel·lícules claus de l'últim cinema llatinoamericà". 

Dennis Harvey (Variety): "És una obra impressionant que confirma a Álvaro Brechner com un dels talents emergents més importants de Sud-amèrica de l'última dècada".

Referències
Premis

Millor guió adaptat als Premis Goya 2018

Premi del públic al Festival de Cine Llatinoamericà de Biarritz 2018

Afegeix un nou comentari

Text pla

  • No es permet l'ús d'etiquetes HTML.
  • Les línies i paràgrafs es trenquen automàticament.
  • Les adreces web i de correu electrònic es transformen en enllaços automàticament.