La profesora

Auditori Miquel Pont
Títol original
Ucitelka (Učiteľka)
Durada
102min.
Any
2016
País
Eslovàquia

Des de l'arribada el 1983 de Maria Drazdechova, una nova professora, a un col·legi en un suburbi de Bratislava, la vida de pares i alumnes s'altera enormement. El comportament corrupte de la professora i l'intent de suïcidi d'un dels estudiants fan que el director del col·legi convoqui els pares d'alumnes a una reunió urgent. En ella se'ls demana que signin una petició de trasllat per a la Srta. Drazdechova. No obstant això, les altes connexions de la professora amb el Partit Comunista fan que tothom se senti amenaçat.

Versió original subtitulada en castellà.

Director
Que diu el director

Jan Hřebejk, nascut el 27 de juny de 1967) és un director de cinema txec. Nascut a Praga, Hřebejk va estudiar juntament amb el seu company de classe Petr Jarchovský a l'escola secundària. Ara Jarchovsky és un col·laborador freqüent com a guionista. De 1987 a 1991, Hřebejk va estudiar guió i dramatúrgia a FAMU, una escola d'arts a Praga per a cinema i televisió. Durant els seus estudis FAMU, Hřebejk va dirigir i produir dos curtmetratges, Everything You Always Wanted to Know About Sex But Were Afraid to Experience (1988) i 1948 AD (1989), amb guions escrits pel seu company Petr Zelenka. El seu debut com a director professional va ser un curtmetratge per a la televisió txeca, You Do Nothing Because You Got No Good Reason (1991). Les seves pel·lícules van cridar l'atenció d'espectadors i crítics, i van entrar en festivals d'estudiants. Juntament amb Petr Jarchovský, durant els seus estudis FAMU, va escriure un guió de comèdia inspirat en els seus antecedents en un campament d'estiu pioner, Let's Sing the Song Naked-on. Aquest guió es va filmar el 1990 com a llargmetratge del director Ondřej Trojan i el camarógrafo Asen Šopov. La seva pel·lícula de 2009, Kawasaki's Rose, va ser seleccionada com l'entrada txeca per a la Millor Pel·lícula de Parla No Anglesa dels Oscar, però no va fer la llista definitiva.

Crítiques

"El relat aixeca acta del putrefacte estat del comunisme a la Txecoslovàquia dels vuitanta, però el seu abast és universal"  Jordi Costa (Diari El País)

 "Una pel·lícula petita però molt efectiva, a l'estil de les que van llaurar la fama de la nova onada txecoslovaca dels 60 (...)"Antonio Weinrichter (Diari ABC)

"Generosa dosi d'humor negre apropen el relat al terreny de la farsa, però no li resten contundència al seu comentari sobre els nefastos efectes de la corrupció (...) efectiu conte moral tragicòmic (... )     Nando Salvà (El Periódico)

"Una pel·lícula que té potencial per funcionar de meravella a les sales, amb el seu toc de denúncia i context sociopolític en el qual destaca la interpretació de Zuzana Mauréry."  Pablo González Taboada (Cinemanía)

"Malgrat certa caiguda en el caricaturesc (...), lídia bé amb el colorisme dels vuitanta (...) i la música còmoda que bressola el patiment d'uns xavals tan atordits com els espectadors (.. .) Carlos Marañón (Cinemanía)

"Resulta d'una vivacitat elogiable donat l'abast de tot el que s'agita sota aquesta trama enganyosament senzilla però bifurcada amb originalitat mitjançant una precisa ardit estructural (...)" Antonio Trashorras (Fotogramas)

"Una sàtira comunista que és més divertida del que sembla" David Ehrlich (Indiewire)

 "The Teacher presenta dilemes morals atemporals que existeixen independentment de qualsevol règim polític" Donen Fainaru (Screendaily)

 "Amb alguns tocs d'humor negre, el film és un recordatori esgarrifós del que la gent pot fer impunement, i el que es pot tornar normal, si un consenteix un sistema opressiu."  Leah Pickett (Chicago Reader):

Premis
  • 2016: Festival de Karlovy Vary: Millor actriu (Zuzana Mauréry)
  • 2016: Festival de Gijón: Millor BSO i direcció artística

Afegeix un nou comentari

Text pla

  • No es permet l'ús d'etiquetes HTML.
  • Les línies i paràgrafs es trenquen automàticament.
  • Les adreces web i de correu electrònic es transformen en enllaços automàticament.