Lágrimas de aceite

Auditori Miquel Pont
Títol original
Lágrimas de aceite
Durada
62min.
Any
2017
País
Perú

Acte organitzat per la Lliga dels Drets dels Pobles i Entrepobles amb la col·laboració del cineclub.

Sinopsi: Quan caduca un oleoducte a l'Amazònia? En 2016 més de 10 ruptures en diferents trams de l'Oleoducto Norperuano afecten desenes de comunitats natives dels pobles Awajún, Huampis i Kukama. "Lágrimas de aceite" explora les conseqüències de l'obsolescència de la infraestructura petroliera interpel·lant un canvi de model energètic que no generi desplaçats ambientals a llarg termini.

El documental és un projecte del col·lectiu audiovisual Alerta Amazònica finançat a través d'una campanya col·lectiva de micromecenatge. Va ser gravat per un equip lleuger format per Lidia Álvarez i Marc Gavaldà (càmares) durant l'agost i setembre de 2016, en un recorregut que va partir de la seu de Petroperú a Lima i es va desplaçar per tot el curs del riu Marañón fins a la seva trobada amb l'Amazones a Iquitos. Va comptar amb la col·laboració d'organitzacions com Aidesep, Cultura Awajún, Ràdio Kampagkis i Ràdio Ucamara, que van cedir imatges i testimonis. A la postproducció va participar Manu Estrada (música i so), Tallers Estampa (animacions) i Albert Jepús (disseny gràfic).

El documental ha estat present en festivals com el Ecozine de Saragossa, Cinema Amazònic de Pucallpa, censurats del Perú, Art Itinerant de Lima, Cinema Invisible de Bilbao, FicWallmapu i Festival de Cinema Anarquista de Barcelona, ​​entre d'altres.

El 5 d'agost de 2017, el col·lectiu va decidir obrir accés públic al documental per amplificar les denúncies de les comunitats afectades pels vessaments de petroli a l'Amazònia i combatre la impunitat ambiental.

Projecció a la Sala d’Actes d’El Mirador.

Versió original en castellà.

Director
Que diu el director

Marc Gavaldà, és especialista en impactes del petroli i poder corporatiu. És autor de llibres com La Recolonización (2003), Viaje a Repsolandia (2005), Patagonia Petroliera, al costat d'Hernán Scandizzo (2008) i Gas Amazónico (2013). Ha realitzat documentals com Vivir sobre el Pozo (2002), Tentayapi, el pueblo intacto (2005), Patagonia Petroliera, la frontera movediza (2008), Los Nahua, 20 años después (2013), Alerta Amazónica (2014) i Asfaltar Bolívia ( 2015).

Afegeix un nou comentari

Text pla

  • No es permet l'ús d'etiquetes HTML.
  • Les línies i paràgrafs es trenquen automàticament.
  • Les adreces web i de correu electrònic es transformen en enllaços automàticament.