Las leyes de la frontera

Auditori Miquel Pont
Títol original
Las leyes de la frontera
Durada
121min.
Any
2021
País
Espanya

La pel·lícula basada en la novel·la homònima de Javier Cercas, explica la història de l’Ignacio, un jove de Girona que coneix dos delinqüents del barri xinès de la ciutat un estiu de 1978. Sense preveure-ho, les seves noves companyies l’endinsen en constants furts, robatoris i atracaments per la ciutat. L’Ignacio anirà creixent a mesura que viu una intrèpida història entre el bé i el mal. El film de Daniel Monzón ens mostra la cara més emotiva del cinema quinqui.

VOE

No recomenada per a menors de 16 anys

 

 

Compra les teves entrades aquí

Director
Que diu el director

Néix a Palma de Mallorca el 1968. Va ser periodista i crític de cinema a la revista Fotogramas i als programes de radio Dos horas de nada de Andrés Aberasturi i La radio de Julia de Julia Otero. Va ser subdirector del programa de Televisió Espanyola Dias de cine

Va participar com a coguionista de Desvío al paraíso (Shortcut to Paradise, 1994), un thriller en anglès de Gerardo Herrero, protagonitzat per Charles Dance.

El 1999 va escriure el guió i va dirigir el seu primer llargmetratge, El corazón del guerrero protagonitzada per Fernando Ramallo, Joel Joan i Neus Asensi. Amb aquesta pel·lícula va obtenir dos premis del Festival de Cinema Fantàstic d'Amsterdam, el Premi a la Millor Pel·lícula Internacional al Festival de Cinema Fant–Àsia de Montreal, Canadà i el Premi a la Millor Pel·lícula Fantàstica a Fantasporto, a Porto, Portugal.

La seva segona pel·lícula va ser la comèdia El robo más grande jamás contado (2002), amb les actuacions d'Antonio Resines i Neus Asensi.

El 2006 va dirigir el thriller La caja Kovak, coproducció espanyola i nord-americana, rodada en anglès amb les actuacions de Lucía Jiménez i Timothy Hutton. Explica la història d'un escriptor nord-americà de ciència ficció que visita Palma de Mallorca per pronunciar una conferència i troba una sèrie de misteriosos suïcidis, dels quals tracta de descobrir-ne el sentit. Va obtenir el Premi del Públic al Festival de Cinema Fantàstic de Lund, Suècia.

El 2009 va dirigir Celda 211, amb les actuacions de Luis Tosar, Alberto Ammann, Antonio Resines i Marta Etura, i guió de Jorge Guerricaechevarría basat en la novel·la homònima de Francisco Pérez Gandul, que narra l'enfrontament d'un funcionari de presons a un motí carcerari , en el seu primer dia de treball. La pel·lícula va guanyar vuit premis Goya, incloent els de millor pel·lícula, millor director i millor guió adaptat.

El 2014, estrena el thriller El Niño, protagonitzada per Luis Tosar i Jesús Castro i que va rebre 16 nominacions als premis Goya. Ja el 2018, estrena la comèdia Yucatán, amb Tosar i Rodrigo de la Serna com a protagonistes.

El 2021, després de la seva elecció com a pel·lícula de cloenda del Festival de Cinema de Sant Sebastian, estrena Las leyes de la frontera, adaptació de la novel·la homònima de Javier Cercas amb un repartiment encapçalat per Marcos Ruiz, Chechu Salgado i Begoña Vargas que obté 6 nominacions als premis Goya.

Crítiques

"Marcos Ruiz, Begoña Vargas i Chechu Salgado, veus i mirades precioses, són dolços reflexos d'una època que ja només es pot representar en una pel·lícula romàntica, intensa i bonica com aquesta" Javier Ocaña: Diari El País

"Una pel·lícula bella construïda sobre la runa d'una història d'amor"Luis Martínez: Diari El Mundo

"Monzón estilitza el subgènere i adapta amb brillantor la novel·la de Javier Cercas, en una pel·lícula gens literària (...) Un retrat magnífic, una mirada nova (...) a uns anys dels quals ja va abusar el cinema quinqui. ( …)  Federico Marín Bellón: Diari ABC

Premis

2021: Premis Goya: 6 nominacions inclosa a millor guió adaptat i actor revelació (Salgado)

2021: Premis Feroz: Nominada a millor actor de repartiment (Salgado) i millor tràiler

2021: Festival de Sant Sebastian: Secció oficial (fora de concurs)

Afegeix un nou comentari

Text pla

  • No es permet l'ús d'etiquetes HTML.
  • Les línies i paràgrafs es trenquen automàticament.
  • Les adreces web i de correu electrònic es transformen en enllaços automàticament.