Las tortugas también vuelan

Sala d'actes d'El Mirador
Títol original
Lakposhtha hâm parvaz mikonand
Durada
95min.
Any
2004
País
Iràn i Iraq

Els habitants d’un camp de refugiats del Kurdistan iraquià, a la frontera entre Iran i Turquia, busquen desesperadament els diners necessaris per poder adquirir una antena parabòlica per tal d’estar informats sobre l’imminent atac americà contra Iraq. Els nens del camp, guiats per un noi mutilat, aconseguiran sobreviure a les condicions infrahumanes gràcies a la recollida de mines antipersona i venent-les al mercat negre.

Director
Que diu el director

Va néixer al 1969 a Baner a la província del Kurdistan iranià. Es va graduar a l’Escola Nacional d’Audiovisual de Teheran. Entre el 1995 i 1999 va realitzar una dotzena de curtmetratges que van tenir nombrosos premis nacionals i internacionals. Un d’aquests curtmetratges, “La vida a la boira” (1999), és considerat el més famós que s’hagi fet mai a Iran. Aquest èxit li va permetre realitzar diversos films; el més conegut va ser “Un temps per a cavalls borratxos” (2000), la primera pel·lícula kurda de la història de l’Iran . El film va guanyar el Càmera d’Or al Festival de Cinema de Cannes .
La seva segona pel·lícula va ser “Abandonat a Iraq” (2002), guanyadora de la Placa d’Or del Festival Internacional de Cinema de Chicago.
Al 2004 va dirigir i fer el guió de “Les tortugues també volen”, per la qual va guanyar l’Ós de Cristall i el premi de cinema de la Pau al Festival Internacional de Cinema de Berlín i la Concha de Oro del Festival de Cine de San Sebastián.
Al 2006 també va guanyar una altra Concha de Oro del Festival de Cine de San Sebastián per la pel·lícula “Mitja Lluna” on la banda sonora va ser feta per Hossein Alizadeh (un reconegut compositor). Va ser un projecte en col·laboració d’Iran, Iraq, França i Àustria però no va tenir èxit al Kurdistan iranià.
Finalment al 2009 va dirigir la seva última pel·lícula “Ningú sap res de gats perses” on es fa palès la situació de la música “underground” independent a Teheran i els problemes que comporta la censura, que ell mateix va poder viure en la seva pròpia pell. Per aquest film va rebre el premi especial del jurat al Festival de Cinema de Cannes i el “Certain Regard”

 

Filmografia

2012 Temporada de Rinoceronts
2009 Ningú sap res dels gats perses
2006 Mitja Lluna
2004 Les tortugues també volen
2003 Daf (curtmetratge)
2003 War is Over (curtmetratge)
2002 Abandonats a l'Iraq
2000 Un temps per a cavalls borratxos
1997 Cabina telefònica (curtmetratge)
1997 El colom va volar de Nader (curtmetratge)
1997 La vida a la boira (curtmetratge)
1996 Ding (curtmetratge)

Crítiques

“Escalofriante” (Carlos Boyero: Diario el Mundo)
“Desgarradora i profunda” (E. Rodriguez Marchante: Diario ABC)
“Una obra terrible, dolorosa, que aniquila las reservas emocionales del espectador (…) una película inabarcable, un grito de guerra que lucha por los desfavorecidos y los miserables”. (Miguel Ángel Palomo: El País)

Premis

Concha de Oro a la millor pel·lícula (2004) al Festival Internacional de Donostia
Premi especial del Públic (2004) al Festival Internacional de Sao Paulo
Premi millor pel·lícula (2004) al Festival de Nens de Isfahan.
Premi del públic (2005) del Festival Internacional de Roterdam
Premi a la Pau (2005) al Festival Internacional de Cinema de Berlín
Premi “La Pieza” (2005) al Festival de cinema contemporani de la Ciutat de Mèxic.
Seleccionada a l’Òscar (2005) com a millor pel·lícula estrangera.

Afegeix un nou comentari

Text pla

  • No es permet l'ús d'etiquetes HTML.
  • Les línies i paràgrafs es trenquen automàticament.
  • Les adreces web i de correu electrònic es transformen en enllaços automàticament.