En un petit poble arran de mar al nord de Rússia viu Kolia amb la seva jove esposa i el seu fill. Kolia, mecànic de professió, disposa d’un taller propi arran de casa, i aviat s’enfronta amb una sèrie de problemes quan l’alcalde del poble intenta apropiar-se de la seva casa i el seu taller per una suma molt infravalorada mitjançant una sèrie de processos presumptament legals. Mentrestant, Kolia es troba envoltat d’una dona infeliç, un fill delinqüent i uns amics que semblen estar només interessats en les seves habilitats com a mecànic. Finalment, tanmateix, contacta amb un vell amic que està fent d’advocat a Moscou i li demana ajuda. El que en un inici sembla una victòria, a la llarga esdevé un nou pou de problemes legals, socials i familiars.
Andrey Zvyaginstev neix el 1964 a Novosibirsk, Sibèria. El 1984, als vint anys, es gradua a l’escola de dramatúrgia del poble on va néixer. El 1986 marxa a Moscou i segueix estudiant, aquest cop a l’Acadèmia Russa de les Arts Teatrals. El 1992 comença la seva carrera d’actor tant al teatre com al cinema, que es prolonga fins al 2000. Aleshores decideix començar la seva etapa de director. Primer dirigint tres episodis de la sèrie de televisió The Black Room. Després, el 2003, amb la seva primera pel·lícula, The Return, que rep una bona crítica li obre les portes a dirigir altres pel·lícules.
Filmografia (com a director):
2014: Leviathan
2011: Elena
2011: Tayna (curtmetratge)
2009: Apocrypha (curtmetratge)
2007: The Banishment (Izgnanie)
2003: The Return
“Una impressionant i sorprenentment divertida sàtira que s’atreveix a qüestionar si la seva pàtria serveix als millors interessos dels seus ciutadans”. Peter Debruge: Variety.
“Un drama tràgic, sobri i convincent (...) Interpretada i dirigida amb una ambició punyent, movent-se amb una deliberada lentitud, accelerant periòdicament en els moments de gran dramatisme i suspens. (...) Peter Bradshaw: The Guardian.
“Enormes monstres de les profunditats es mouen sota la superfície d’aquesta poderosa pel·lícula, al·lusiva, i la millor i més valenta del director fins al moment”. Leslie Felperin: The Hollywood Reporter.
“Cap de les pel·lícules anteriors (de Zvyagintsev) arriba a aquestes cotes de foscor, posant preguntes sobre la taula en aquesta bella èpica plena de capes, ‘Leviathan’.” Eric Kohn: Indiewire.
“El director, Andrey Zvyagintsev, té un ull celestial però una mà de plom, i la seva pel·lícula és tant pesada com fascinant, plena d’imatges estimulants del món natural i immersions profundes en un regne humà inundat de llàgrimes i vodka.” Manohla Dargis: The New York Times.
“Leviatán és una fantàstica obra que transcendeix idiomes i fronteres. (...) . Peter Travers; Rolling Stone.
“Zvyagintsev s’abraça a l’ombra de Tarkovski (...) una estilitzada dissecció d’una catàstrofe que es concep com una metàfora de tot. (...) El cinema de Zvyagintsev s’alimenta de la perfecció.” Luís Martínez: Diario El Mundo.
“Extraordinària (...) Impactant visió de la Rússia contemporània”. Javier Ocaña: Diario El País.
“Bona, tot i que una mica dispersa”. Nando Salvá: Cinemanía.
“Perceps aquesta atmósfera tèrbola, però el relat em sembla que està de forma més plana que inquietant. El cinema d’aquest director segueix sense marcar-me”. Carlos Boyero: Diario El País.
“Un film impecable, amb paisatges brutals, actors carismàtics, drama bergmanià, (...) que a més a més resulta entretingut. I no obstant, decidim que li falta enganxar més i li sobra solemnitat. (...).”Philipp Engel: Fotogramas.
“Potser massa pretensiosa i solemne, aquesta tragèdia de forta carga simbòlica i moral va ratificar, de totes formes, la mestria narrativa d’un autor amb segell propi.” Diego Batlle: Diario La Nación.
2014: Premis Oscar: Nominada a millor pel·lícula de parla no anglesa
2014: Globus d’Or: Guanyadora com a millor pel·lícula de parla no anglesa
2014: Premis BAFTA: Nominada a millor pel·lícula de parla no anglesa
2014: Premis del Cinema Europeu: 4 nominacions (millor pel·lícula, millor director, millor actor i millor guió)
2014: Festival de Cannes: Guanyadora com a millor guió
2014: Festival de Sevilla: Guanyadora com a millor fotografia
2014: Independent Spirit Awards: Nominada a millor pel·lícula estrangera
2014: Satellite Awards: Nominada a millor pel·lícula de parla no anglesa
2014: National Board of Review: Millors pel·lícules estrangeres de l’any
2014: Critics Choice Awards: Nominada a millor pel·lícula de parla no anglesa
Afegeix un nou comentari