Lilya Forever

Sala d'actes d'El Mirador
Títol original
Lilja 4-Ever
Durada
109min.
Any
2002
País
Suècia

Lilja, una adolescent russa de 16 anys que ha estat abandonada per la seva mare, porta una vida miserable en una empobrida ciutat de l'antiga Unió Soviètica. En un ambient dominat per les drogues i la misèria, prostituir-se és l'únic mitjà per poder menjar. L'esperança arriba el dia en que coneix a l'atractiu Andrei, que li promet una vida millor a Suècia.

Director
Que diu el director

Lukas Moodysson va créixer com un marginat, expressant-se a través de la poesia. Als 23 anys havia escrit ja cinc col·leccions de poemes i una novel·la. Va decidir començar amb la carrera cinematogràfica per produir menys introvertidament i, després d'estudiar a la Dramastika Institut d'Estocolm, va dirigir tres curtmetratges abans de començar a treballar en les seves produccions de llargmetratge.

Guionista i director suec de tragicomèdies, aborda temes relacionats amb la religió, la naturalesa comunitària i la dignitat humana, així com relats sobre l’adolescència.

El seu nom complet és, Karl Frederik Lukas Moodysson i ha destacat com un dels directors suecs contemporanis més importants des de Ingmar Bergman. El seu principal èxit ha estat Fucking Amâl (1998), film en què dues noies soporten l’avorriment de la vida de poble i porten la seva sexualitat per camins que provoquen consternació als seus pares i veïns. A més d’aconseguir supèrbies interpretacions d’actors neòfits, Moodysson demostrà una penetrant oïda pels diàlegs i una habilitat per moure’s entre la tragèdia i la comèdia.

Aquesta pel·lícula fou seguida pel melodrama còmic Tillsmman (2000) que conta la vida d’una comuna durant els anys setanta, i les lluites personals i romàntiques que comparteixen alguns dels membres d’aquest suposadament utòpic experiment social.

Posteriorment Moodysson es mogué en un territori més experimental amb el film Container (2006), filmada en cru blanc i negra: es tracta d’una al·legoria quasi inaccessible, que fou rebuda amb indiferència tant per la crítica com pel públic. Container semblava desviar-se dels treballs més humans de Moodysson, i per a molts ni tan sols es deixava veure’s.

Però la carrera de Moodysson només està en els seus inicis, i tot indica que en un pròxim futur retornarà a la dimensió humana dels seus primers treballs donat l’impacta de llurs tres films clau.

Filmografia

1997: Talk (curt)
1998: Fucking Amal
2000: Juntos
2002: Lilya forever
2003: Terrorister (documental)
2004: A hole un my heart
2006: Container
2009: Mamut
2013: We are he best

Crítiques

"Excel·lent, punyent" Stephen Holden: The New York Times
“Una inoblidable i incandescent obra d’art” Colin Covert: Minneapolis Star Tribune

Premis

2002: Premis Guldbagge (Suècia): Millor pel·lícula, director, actriu, guió i fotografia.
2002: Festival de Gijón: Millor pel·lícula i millor actriu (Oksana Akinshina)

Afegeix un nou comentari

Text pla

  • No es permet l'ús d'etiquetes HTML.
  • Les línies i paràgrafs es trenquen automàticament.
  • Les adreces web i de correu electrònic es transformen en enllaços automàticament.