Los idus de marzo

Auditori Miquel Pont
Títol original
The Ides of March
Durada
101min.
Any
2011
País
Estats Units

Stephen Meyers (Ryan Gosling) és un jove idealista assessor polític d’un prometedor candidat (George Clooney), que es presenta a les eleccions primàries del Partit Demòcrata. Durant la campanya tindrà l’oportunitat de comprovar fins a quins extrems es pot arribar per tal d’assolir l’èxit polític.

Director
Que diu el director

George Timothy Clooney va néixer el 6 de maig de 1961 a Lexington, Kentucky, va passar gran part de la seva joventut a Ohio i Kentucky i es va graduar a l’Escola Secundaria Augusta. Després que el seu cosí Miguel Ferrer li oferís un petit paper en una pel·lícula, Clooney va començar a dedicar-se a l’actuació. El seu primer paper important va ser a la sèrie E/R (1984) com a Ace. Posteriorment va tenir altres papers com ara “The Fact of Life” (1979), “Roseanne” (1988) i va fer de detectiu James Falconer a “Hermanas” (1991). Clooney va fer un salt quan va obtenir el paper de Dr Doug Ross a la sèrie dramàtica “Urgencias” (1984). Durant el rodatge de “Urgencias” va protagonitzar altres pel·lícules com “Abierto hasta el amanecer” (1996) i “Un dia inolvidable” (1996) juntament amb Michelle Pfeiffer. Al 1997 va assumir el paper de Batman a la pel·lícula “Batman i Robin” de Joel Schumacher. La pel·lícula va tenir un èxit moderat a taquilla. Tot seguit Clooney va protagonitzar “Un romance muy peligroso” (1998), “La delgada línea roja” (1998) i “Tres reyes” (1999). Més endavant al 2000 va protagonitzar “O Brother” i “La tormenta perfecta”. Al 2001 “Ocean’s Eleven”, on va col·laborar una vegada més amb Steven Soderbergh. Va ser un èxit de taquilla recaptant més de 450 milions de dòlars i donant lloc a dues pel·lícules més “Ocean’s Twelve (uno más entra en juego)” (2004) i “Ocean’s Thirteen” (2007).

Al 2002 Clooney va debutar com a director a “Confesiones de una mente peligrosa”, una adaptació biogràfica sobre un productor de televisió: Chuck Barris. Va ser la primera pel·lícula produïda per Section Eight Productions, una productora que va fundar amb Steven Soderbergh. La companyia també va produir moltes altres pel·lícules aclamades com “Lejos del cielo” (2002), “Syriana” (2005), “A Scanner Darkly: Una mirada a la oscuridad” (2006) i “Buenas noches, y buena suerte" (2005).
Al 2006 la productora Section Eight Productions va tancar i Clooney va fundar una nova productora: Producciones Smokehouse, conjuntament amb el seu amic i home de negocis Grant Heslov .

Clooney va passar a produir i protagonitzar Michael Clayton (2007) (que li va costar la nominació a l’Òscar com a millor actor). Va dirigir i protagonitzar “Ella es el partido” (2008). Va tenir papers protagonistes a ”Quemar después de leer” (2008), “Los hombres que miraban fijamente a las cabras” (2009), “Fantástico Sr. Fox” (2009) i “Up In The Air” (2009). Al 2011 va protagonitzar “Los descendientes” on va guanyar el Globus d’Or com a Millor actor.

Filmografia com a director:
2011 Els idus de Març
2008 Ella és el partido
2005 Buenas noches y buena suerte
2005 Unscripted (sèrie de TV de 5 episodis)
2002 Confesiones de una mente peligrosa

Crítiques

“A medio camino entre la política y el thriller, esta fábula moral de George Clooney y Cía. está iluminada por un magnífico reparto (...) con un trabajo técnico elegante y completamente profesional que mantiene ensamblados todos los hilos" (Deborah Young: The Hollywood Reporter)

"Una película notable. (...) Clooney acierta a dibujar una película ajustada a razones. (...) una solvente intriga con parada y fonda en los intestinos de cualquiera." (Luis Martínez: Diario El Mundo)

"Espléndida (...) Clooney retrata ese temible mundo con lucidez feroz, sin apelar al maniqueísmo, haciendo creíble la desvergüenza" (Carlos Boyero: Diario El País)

"La solidez del discurso y la elegancia de la puesta en escena (...) confirman a Clooney como un director de raza (...) El mérito de la película es el de un cine clásico que sabe contar historias." (Sergi Sánchez: Diario La Razón)

"Es una obra igual de fotogénica que su creador, que lleva a cabo una pertinente reflexión sobre el entramado electoral y que disfraza su falta de profundidad a través de una intriga tensa y precisa" (Nando Salvá: Diario El Periódico)

"Es una mirada inteligente, sutilmente despiadada y pesimista, al lugar apropiado, donde más escuece. (...) resulta un ejemplo tan edificante e instructivo en lo cinematográfico como deplorable y destructivo en lo político" (E. Rodríguez Marchante: Diario ABC)

"Clooney vuelve a desplegar todo su encanto como cineasta. Que es mucho (...) acierta siempre en el punto de vista, con los encuadres, las elipsis y el tono justo para no caer en el falso thriller o en la caricatura del político (...)” (Carlos Marañón: Cinemanía)

Premis

2011: Nominada a l’Òscar al millor guió adaptat
2011: Globus d’Or: 4 nominacions inclosa millor pel·lícula dramàtica
2011: Premis BAFTA: Nominada millor actor secundari (Hoffman) i millor guió adaptat.
2011: Critics Choice Awards: Nominada millor repartiment
2011: Festival de Venècia: Secció oficial llargmetratges a concurs
2011: Festival de Toronto: Secció oficial llargmetratges a concurs
2011: Nominada Premis David di Donatello: Millor pel·lícula estrangera

Afegeix un nou comentari

Text pla

  • No es permet l'ús d'etiquetes HTML.
  • Les línies i paràgrafs es trenquen automàticament.
  • Les adreces web i de correu electrònic es transformen en enllaços automàticament.