Acte inaugural amb l’assistència de l'artista Sara Calderón, autora de 374 pintures que apareixen al film, que explicarà el procés de creació de la pel·lícula. Reserva d'entrades a www.castellarvalles.cat/inauguraciobram.
Versió original subtitulada en castellà.
Sinopsi: França, estiu de 1891. El jove Armand rep una carta del seu pare, el carter Joseph Roulin, per lliurar-la a mà a París al germà del seu amic Vincent Van Gogh. Però a París no hi ha rastre de Theo, de qui expliquen que va morir poc després que el seu germà Vincent es llevés la vida. Així comença Loving Vincent, la primera pel·lícula de la història del cine realitzada a l’oli. A través de més de 65.000 fotogrames animats, pintats a mà per artistes de tot el món, la pel·lícula dóna vida als quadres de Van Gogh i recorre la misteriosa vida del pintor a través de les cartes que amb freqüència escrivia al seu germà petit Theo.
Notes de la producció: Loving Vincent va ser rodada en un principi com una pel·lícula normal amb actors i, posteriorment, pintada a mà a llenços fotograma a fotograma. El resultat final és la interacció de la interpretació dels actors representant quadres famosos pintats per Van Gogh. L’animació d’aquestes representacions pintades fa que els personatges s’integrin perfectament al quadre i s’obtingui així un resultat final d’una bellesa visual sorprenent. A la pel·lícula hi ha 94 quadres amb un aspecte molt proper a l’original i 31 quadres més amb una representació parcial d’algunes de les pintures. Els artistes eren professionals d’arreu del món i van pintar als estudis Loving Vincent de Polònia i de Grècia.
Les dues artistes espanyoles que han participat al projecte són:
Sara Calderón: es va llicenciar a la Universidad de Bellas Artes de Madrid. Després de completar un Máster en Educación Artística en Instituciones Sociales y Culturales, va començar a treballar en el col·lectiu d'art 'La Rueda Invertida' que va cofundar amb l'objectiu de liderar projectes d'acció social, educació i art. Entre aquests, sobresurten els tallers d'expressió artística contemporània que va desenvolupar a la presó de Madrid V, `Soto del Real`, diferents convocatòries d'art urbà o el recent projecte de visibilització sobre igualtat que va organitzar el Consejo General de la Abogacía Española. Combina aquests projectes amb el seu treball com a pintora (encàrrecs personals i empresarials) i mediadora cultural a diverses exposicions i institucions de la seva ciutat natal. L'últim d'ells va centrar la seva mirada en el pintor rus Wassily Kandinsky al Palacio de Cibeles.
Es va unir a l'equip de Loving Vincent el maig de 2016 després de llegir un article en un diari que el seu pare li va deixar en el seu escriptori. Especialitzada en l'animació de retrats, va donar moviment a 374 quadres protagonitzats per Armand Roulin i Marguerite Gachet que es van convertir en set escenes de la pel·lícula.
Sara Campos: és llicenciada en Belles Arts a la Universitat Complutense de Madrid. També ha completat cursos de Diseny d’Interiors i Pedagogia de Llengua Castellana. Va analitzar tècniques de pintors com Velázquez i Caravaggio copiant algunes de les obres mestres del Museo del Prado de Madrid. Des de llavors aplica les habilitats adquirides a la seva feina amb un context contemporani. Com a pintora de Loving Vincent, Sara comença l’aventura amb l’animació i espera explorar les noves formes d’expressió artística en el futur.
La pintora i artista d’animació polaca Dorota Kobiela es va graduar a l’Acadèmia de Belles arts de Varsòvia. Va ser guardonada amb la “Beca del Estado” durant quatre anys consecutius per les seves pintures i gràfics. Amb els amics va descobrir la pel·lícula d’animació i va assistir a l’Escola de cinema de Varsòvia.
Al 2004 va produir els curtmetratges d’animació The Letter i Love me . A l‘any següent Mr. Bear. Al 2006 va realitzar el seu primer curtmetratge The Hart in Hand. Al 2011, va seguir amb els dibuixos de Chopin i Little Postman, que va rebre el premi al Millor Curt Estereoscòpic al LA 3D Film Festival.
En el seu sisè curt animat, Loving Vincent, Kobiela volia combinar la seva passió per la pintura amb el cinema i pintar tota la pel·lícula ella mateixa. Però al voler convertir-lo en llargmetratge no va poder dirigir i escriure tot ella mateixa ja que era massa feina i tan sols es va dedicar a supervisar i coordinar als 125 pintors, mentre que el seu marit, Hugh Welchman la va dirigir.
Hugh Welchman, cineasta, guionista i productor britànic, va néixer a l’any 1975. Va estudiar i es va graduar en Política, Filosofia i Economia a la Universitat d’Oxford.
A l’any 2002 va fundar la companyia de cinema Breakthru Films amb la que va guanyar el premi, compartit amb Suzie Templeton, al millor Curtmetratge d’Animació de l’Acadèmia amb la pel·lícula Peter and the Wolf.
“La meticulosa construcció de tot un univers a través de la cita pictòrica i la lucidesa a l’hora d’interpretar la potencialitat del moviment (...) es converteixen en les millors fortaleses d’un treball titànic”. Jordi Costa: Diario El País
“Peculiar proposta (...) Visualment fascinant (...) brilla sobretot per una aclaparadora originalitat formal i una emocionada admiració per la controvertida personalitat de l’incomprès postimpressionista (...)” Alberto Bermejo: Diario El Mundo
“La bellesa palpitant, colorista, postimpressionista d’aquest continu “tableaux vivant” sustenta una narrativa convencional (...)” Antonio Weinrichter: Diario ABC
“A Loving Vincent l’artifici en sí és una obra mestra i costa molt no quedar hipnotitzat amb les pinzellades espesses i vibrants de la pel·lícula (...) Fa el miracle de insuflar vida a l’art. (...)” Paula Arantzazu Ruiz: Cinemanía
“Un delicat treball d’animació, insòlit a la història del cine. Sempre impactant des del punt de vista plàstic, quedarà en les cròniques per les seves curiositats tècniques (...)” Mirito Torreiro: Fotogramas
- 2017: Premis Oscar: Nominada a Millor llargmetratge d’animació
- 2017: Festival d’Annecy: Premi del públic
- 2017: Premis del Cinema Europeu: Millor llargmetratge d’animació
- 2017: National Board of Review (NBR): Millor pel·lícula independent de l’any
- 2017: Globus d’Or: Nominada a Millor film d’animació
- 2017: Premis BAFTA: Nominada a Millor pel·lícula d’animació
- 2017: Premis Annie: Nominada a Millor pel·lícula independent, guió i música
- 2017: Critics Choice Awards: Nominada a millor llargmetratge d’animació
- 2017: Satellite Awards: Nominada a millor llargmetratge d’animació
Afegeix un nou comentari