M, el vampiro de Düsseldorf

Sala d'actes d'El Mirador
Títol original
M
Durada
105min.
Any
1931
País
Alemanya

Un assassí de nenes té atemorida a tota la ciutat. La policia el busca amb desesperació i fa detencions a qualsevol persona sospitosa. Per la seva part, els delinqüents veient que els seus negocis es veuen compromesos, també es sumen a la cerca.

Director
Que diu el director

Friedrich Christian Anton Lang

Més conegut com a Fritz Lang, aquest director de cinema, productor i guionista va néixer el 5 de desembre de 1890 a Viena (Àustria).

La seva mare era d'ascendència jueva encara que després es va convertir al catolicisme i va educar al seu fill amb aquesta religió. El seu pare era arquitecte d'obres públiques a Viena. Fritz va estudiar arquitectura, arts gràfiques i belles arts fins que va deixar els estudis i va gaudir d'una etapa bohèmia que el va portar a París. A l'inici de la primera guerra mundial s'allista com a voluntari en l'exèrcit austrohongarès. Va ser ferit durant la guerra i durant la seva convalescència va començar a escriure guions de cinema.

Va començar a treballar com a guionista a Alemanya per als estudis Universum Film AG (UFA), on després va dirigir les seves pròpies pel·lícules. Durant aquesta etapa a UFA va realitzar films mítics, alguns d'aquests, coescrits amb la seva dona Thea von Harbou. Algunes de les seves obres més rellevants d'aquest període són: “Los nibelungos” (1924), “Metrópolis” (1927), “M, el vampiro de Düsseldorf” (1931). L'estil visual de les seves pel·lícules era considerat expressionista. De fet ell va ser uns dels fundadors d'aquest moviment quan va arribar al cinema. Una de les marques expressionistes és la il·luminació dramàtica amb grans contrastos que deformen tot el que apareix en escena.

Al 1932 Joseph Goebbels li va oferir dirigir els estudis UFA. Però Lang, contrari a les idees nazis, va fugir la mateixa nit de l'oferiment a França. Va deixar a la seva esposa Thea von Harbou que passaria a ser militant del partit nazi. Al principi va rodar “Liliom” (1934) a París però va continuar la seva carrera de director als Estats Units contractat per la Metro-Goldwyn-Mayer.

Encara que es va adaptar als diferents gèneres cinematogràfics que hi havia als Estats Units, va filmar destacades pel·lícules de cinema negre durant les dècades de 1940 i 1950: “Sólo se vive una vez” (1937), “La mujer del cuadro” (1944), “Perversidad” (1945), “Los sobornados” (1953) entre d'altres.

A finals de la dècada de 1950, en el context de les investigacions del Comitè d'Activitats Antinordamericànes (encara que també es diu que podria haver estat per la limitació creativa que tenia als EUA), va viatjar a la República Federal Alemanya per rodar les seves tres darreres pel·lícules: “El tigre de Esnapur” (1958), “La tumba india” (1959) i “Los crímenes del Dr. Mabuse” (1960). Va morir a Los Ángeles al 1976.

El seu film “Metrópolis” (1927) va ser el primer en rebre la consideració “Memòria del Món” lliurada per la Unesco. Va rebre aquest reconeixement l'any 2001 amprat, entre d'altres criteris, “en la vívida encarnación de la sociedad toda, y la profundidad de su contenido humano y social”.

 

Filmografia destacada

1960 Los crímenes del doctor Mabuse
1956 Mientras Nueva York duerme
1954 Deseos humanos
1953 Los sobornados
1945 Perversidad
1944 La mujer del cuadro
1943 Los verdugos también mueren
1937 Sólo se vive una vez
1936 Furia
1933 El testamento del Dr. Mabuse
1931 M, el vampiro de Düsseldorf
1927 Metrópolis
1924 Los nibelungos - 2ª parte: La venganza de Krimilda
1924 Los nibelungos - 1ª parte: La muerte de Sigfredo
1922 El doctor Mabuse
1921 Las tres luces

Crítiques

Todo un clásico del género en el que el genial Peter Lorre debuta... y deslumbra. (Pablo Kurt: FILMAFFINITY)

Afegeix un nou comentari

Text pla

  • No es permet l'ús d'etiquetes HTML.
  • Les línies i paràgrafs es trenquen automàticament.
  • Les adreces web i de correu electrònic es transformen en enllaços automàticament.