Origen

Auditori Miquel Pont
Títol original
Inception
Durada
148min.
Any
2010
País
Estats Units / Regne Unit

Cobb (DiCaprio) compta amb una tecnologia capaç d’entrar dins els somnis de les persones i robar informació amb la finalitat de fer espionatge. Fent això ell s’ha convertit en un fugitiu. Un dia es contractat per Saito (Ken Watanabe) un poderós empresari que vol acabar amb l’imperi del seu competidor. Per assolir això es valdran d’un procés que es diu Origen (“Inception” en anglès), el qual consisteix en introduir idees dins el cap d’una persona. La víctima es Fischer (Cillian Murphy), el fill del competidor de Saito. A canvi d’aquest servei, Saito li ofereix a Cobb esborrar l’historial de delictes per tal que pugui tornar a casa amb els seus fills. Però la missió es complica més del que estava previst.

Que diu el director

Va néixer el 30 de juliol de 1970 al Regne Unit. És director, guionista i productor de cinema.

Va ser educat al Regne Unit on va estudiar literatura anglesa a la University College de Londres. En els seus inicis va rodar diversos curtmetratges que van ser projectats en alguns festivals britànics. Després va realitzar “Following” (1998) que va filmar durant els caps de setmana mentre estudiava a la universitat. Molts dels seus companys de classe apareixien en aquesta pel · lícula.

A l’any 2000 arribaria “Memento”, un film que tenia una interessant estructura narrativa fragmentada i el guió havia estat escrit pel seu germà menor Jonathan Nolan. Aquest treball va ser nominat a dos Oscars, un Globus d'Or, un BAFTA i va guanyar el premi de Millor Guió al Festival de Sundance, a més d'altres reconeixements. A partir d'aquest film, ja era dins del circuit de Hollywood.

Gràcies a “Insomnia” (2002), en que actuaven Al Pacino, Robin Williams i Hilary Swank, va aconseguir un contracte amb la Warner Bros per rellançar la franquícia basada en el personatge de DC Comics Batman. Els seus dos primers lliuraments van aconseguir un gran reconeixement de públic i crítica especialitzada. Heath Ledger va rebre l'Oscar pòstum a més d'altres guardons per la seva magnífica interpretació del personatge del Joker a “El caballero oscuro” (2008).

Entre les dues primeres entregues de Batman, Christopher escriu amb el seu germà Jonathan, el guió de la seva pel.lícula “El truco final (El prestigio)” (2006) en el qual actuen alguns dels seus habituals com son Christian Bale i Michael Caine, a més de Scarlett Johansson i Hugh Jackman. La pel · lícula és un thriller fantàstic que tracta sobre dos mags rivals i està ambientada a finals del segle XIX.

Després arribaria Origen (2010) un thriller de ciència ficció que destaca novament per una complexa estructura narrativa que es desenvolupa simultàniament en diversos nivells i per la seva força visual, la qual aconsegueix gràcies a uns excel · lents efectes especials. També cal fer una menció especial al seu repartiment, encapçalat per Leonardo DiCaprio.

La filmografia de Christopher Nolan té una identitat amb certes característiques recurrents com ara: actors i actrius habituals en els seus films (Christian Bale, Michael Caine ...), estructures narratives no lineals (Memento, Origen ...), construeix els clímax muntant diverses escenes en paral · lel (El caballero oscuro, El truco final), els seus personatges solen tenir algun desordre psicològic (Memento, Insomnia ...).

A partir de l’any 2006 va fundar amb la seva dona, Emma Thomas, Syncopy Films amb la que van produir totes les seves pel · lícules des de “El truco final”.

Filmografia

2010 Origen
2008 El caballero oscuro
2006 El truco final (El prestigio)
2005 Batman Begins
2002 Insomnio
2000 Memento
1998 Following

Crítiques

"Apasionante (...) una de las obras mayores del cine fantástico contemporáneo (...)" (Quim Casas: Diario El Periódico)

"Brillante, ambiciosa, estimulante y, también, tan excesiva como pagada de sí misma (...) el mejor Nolan se despliega con mayor generosidad que nunca" (Jordi Costa: Diario El País)

"Un alucinante espectáculo cuasi definitivo (...) Una suma de brillantez que propone un mucho y exige un mínimo al espectador (...)" (Fausto Fernández: Fotogramas)

Premis

4 Oscars: Fotografia, So, Muntatge de so i Efectes especials
3 BAFTA: Millor Disseny de Producció, So i Efectes especials

Afegeix un nou comentari

Text pla

  • No es permet l'ús d'etiquetes HTML.
  • Les línies i paràgrafs es trenquen automàticament.
  • Les adreces web i de correu electrònic es transformen en enllaços automàticament.