Parir

Auditori Miquel Pont
Títol original
Parir
Durada
88min.
Any
2023
País
Espanya

Convidada: Clàudia Reig, directora (per videoconferència)

La sessió inclou un col·loqui organitzat per SomTribu després de la projecció, amb la participació de Marta Espejo (llevadora i membre de l’Associació Catalana de Llevadores), Montse Garrido (llevadora del Parc Taulí i del CAP Castellar) i Carmina Comas (ginecòloga i activista per a la perspectiva de gènere en la salut)

Versió original en castellà

No recomanada per a menors de 12 anys

 

 

 

Compra les teves entrades aquí

Director
Que diu el director

Clàudia Reig és una realitzadora de documentals llicenciada en Comunicació Audiovisual per la Universitat de València. També és productora, operadora de càmera i muntadora. El seu treball com a directora aborda temes de drets humans i qüestions socials. La seva pel·lícula Resistencia ha estat presentada en festivals de cine LGTBIQ+ i en cadenes de televisió de tot el món.

Parir és el seu cinquè documental com a directora. El llargmetratge és el producte d’una investigació que la productora va iniciar el 2019 amb el webdocumental titulat Parir en el siglo 21. Aquest treball previ va rebre reconeixements en certàmens internacionals de periodisme i noves narratives, incloent el World Press Photo, els Webby Awards i els Online Journalism Awards.

Nota de la directora

Graciela Rangel tenia 19 anys quan va parir la Laura a l’Hospital de la Plana. D’origen veneçolà, va venir a viure a Espanya embarassada de quatre mesos juntament amb la seva parella. Va tenir sort d’aterrar a Borriana (Castelló), on li corresponia l’hospital públic de La Plana, una referència estatal en part respectat. Va ser a l’aigua, humanitzat, íntim i acompanyat per les llevadores.

Aquell era el seu primer part i també el meu, el primer que presenciava i el primer que vaig gravar per al documental Parir. Fins aleshores no m’havia plantejat què era parir, ho imaginava només com un tràmit mèdic pel qual havia que passar, i encara menys me n’havia adonat que es podia exercir violència. Habitualment es mostra el procés de l’embaràs i el part com una patologia que ha de ser intervinguda per personal mèdic, en un ambient quirúrgic i en què el rol de la gestant és totalment passiu. Les llevadores de la Plana em van ensenyar que hem de reivindicar aquest espai i recuperar l’autonomia d’un procés que és nostre.

Filmografia destacada

2023 Parir (llargmetratge documental)

2020 Parir al segle XXI (webdocumental interactiu, disponible a www.rtve.es/parto)

2020-2023 Crónica médica (sèrie documental, disponible a https://apuntmedia.es/programes/cronica-medica)

2019 La Desbanda (curtmetratge documental)

2019 Resistencia trans (llarg documental)

2018 En la bretxa (llarg documental i webdocumental, disponible a www.rtve.es/enlabrecha)

2018 Que tiemble el camino (curt documental i webdocumental interactiu, disponibles a www.rtve.es/parkinson)

Afegeix un nou comentari

Text pla

  • No es permet l'ús d'etiquetes HTML.
  • Les línies i paràgrafs es trenquen automàticament.
  • Les adreces web i de correu electrònic es transformen en enllaços automàticament.