Paterson

Auditori Miquel Pont
Títol original
Paterson
Durada
113min.
Any
2016
País
EUA

VOSE.

Història d’un conductor d’autobús, poeta afeccionat sobre les petites coses, que s’anomena Paterson i que viu a Paterson, a New Jersei.

Director
Que diu el director

Jim Jarmush va néixer a Cuyahola Falls, Akron, Ohio a 1953 en una família d’origen europeu i de classe mitja. Va començar la seva aficció al cinema quan era petit ja que es passava molts matins al cinema veient sessions dobles mentre la seva mare feia altres feines.

Tot i ser entusiasta del cinema, Jarmush era un àvid lector animat per la seva àvia. En cert moment va aprendre fotografia. Un comentari seu diu “Créixer a Ohio, va ser el plantejament de marxar”.

Després de graduar-se a l’any 1971 es muda a Chicago i entra a la Medill School of Journalism. Després de ser convidat a marxar per desatendre les classes assisteix a la Universitat de Columbia per estudiar literatura i història amb poetes com Kenneth Koch i David Shapiro. Volia ser poeta. Escriu petites peces semi narratives i abstractes i en el diari literari universitari.

L’últim any de carrera va anar a viure a París en un intercanvi que havia de ser d’un trimestre i va acabar sent de 10 mesos que se’ls va passar majoritàriament a la Cinémathèque i treballant en una galeria d’art.

Jarmush s’ha caracteritzat com un cineasta minimalista i per les seves idiosincràtiques pel·lícules de ritme lent, sovint, eviten les estructures narratives tradicionals i desenvolupen més l’ambient i els personatges. Els seus primers treballs tenen un to melancòlic i contemplatiu amb llargues escenes silencioses i plans fixes.

Segons el crític Sean P. Means, Jarmush “ la proposta cinematogràfica de Jarmush fa una barreja d’estils i gèneres amb intel·ligència i humor negre.”

Els personatges de les seves pel·lícules sovint són aventurers solitaris. Segons el crític Jennie Yabroff,són homes perdedors, lladregots i convictes ineptes, tots simpàtics o extremadament encantadors” i pel novel·lista Paul Auster són “lacònics, tímids, tristos tartamudejants.”

Tot i que les seves pel·lícules estan ambientades als EEUU, Jarmush diu que “observa des dels seus ulls d’estranger”. Vol fer un cinema internacional que sintetitzi els cinemes europeu i japonès amb el de Hollywood. Moltes de les seves pel·lícules tenen actors i personatges estrangers,i algunes vegades hi trobem diàlegs en diferents idiomes. La interacció entre diferents cultures, l’arbitrarietat de la identitat nacional i la irreverència cap al sentiment patriota són temes recurrents en el seu treball.

La fascinació per la música és una altra de les seves característiques. Apareixen músics fent papers claus , com John Lurie, Tom Waits, Gary Farmer, Youki Kudoh, Iggy Pop, RZA entre d’altres.

Segons Vincent Canby (crític) “les pel·lícules de Jarmush tenen el tempo i el ritme del blues i del jazz, inclòs l’us o omissió del llenguatge. Les seves pel·lícules entren pels sentits tant com algunes músiques, imperceptibles fins que ja és massa tard per treure-les del cap”

. Filmografia :

2016: Paterson

2013: Only lovers left alive.

2009: The limits of control.

2005: Broken flowers.

2003: Coffee and cigarettes.

1999: Ghost dog: the way of the Samurai.

1995: Dead man.

1991: Night on Earth.

1989: Mistery train.

1986: Down by law.

1984: Stranger than Paradise.

1980: Permanent Vacations

Crítiques

“Una pel·lícula perfecte com un palíndrom.(...)la pell de la pantalla s’eriça en un calfred tan delicat, tan càlid, tant sorprenent que es vol diferent.”Luis Martínez: Diario El Mundo

Poques pel·lícules han sabut psar en imatges el procés creatiu d’un poeta d’una manera tan simple i bonica, com si cada plano fos una paraula escrita a l’aigua. (…) Sí, ‘Paterson’ és una obra mestra”. Sergi Sánchez: Diario La Razón

 ‘Paterson’ m’enganxa des del principi i m’acomiado d’ella amb un agraït somriure i un gest de tendresa. (…) És estranya en el millor sentit, hipnòtica, pertorbadora, bonica.” Carlos Boyero: Diario El País

“Aquesta és una crítica fervorosa destinada als qui estimen les pel·lícules del director: ‘Paterson’ és una obra mestra del destil·lat narratiu, de l’observació de les petites coses. Quim Casas: Diario El Periódico

“Torrent de senzillesa, de profundíssima senzillesa, d’aquesta obra mestra (...). Pel·lícula meravellosa, nutritiva i que Jarmush ens la cuina amb un gust exquisit, cuidant el detall de repetir sense esgotar.” Oti Rodríguez Marchante: Diario ABC

“El Jim Jarmush més romàntic, poètic i fins i tot zen ens ensenya a valorar les petites coses. Una obra mestra minimalista.” Irene Crespo: Cinemanía

“Nova peça d’orfebreria fílmica del director (...) La força lírica de ‘Paterson’ es filtra per a tots els porus de la pel·lícula (...) Jarmush com a poeta de lo quotidià, un poeta de l’altra Amèrica.” Manu Yáñez: Fotogramas

Premis

(de 6 premis i 25 nominacions destaquem):

 
2016: Crítics de Los Angeles: Millor actor (Adam Driver)

2016: Festival de Cannes: Secció oficial largmetratges a concurs

2016: Premios Gotham: Nominada a millor pel·lícula, guió i actor (Adam Driver)

Afegeix un nou comentari

Text pla

  • No es permet l'ús d'etiquetes HTML.
  • Les línies i paràgrafs es trenquen automàticament.
  • Les adreces web i de correu electrònic es transformen en enllaços automàticament.