Bachir Lazhar, es un humil mestre de primària d’origen algerià de 55 anys. El contracten en un col·legi de Montreal per substituir a un professor que s’ha mort. A l’escola entrarà en contacte amb un grup d’adolescents obsessionats per la mort de l’anterior professor en circumstàncies tràgiques. El carisma i la forma molt particular d’ensenyar, seran fonamentals per tirar endavant el curs i canviar la vida dels joves alumnes.
Va néixer al 1968 a Hull, Quebec. Després d’estudiar relacions internacionals va ser escollit al 1993 com a concursant a la popular sèrie de televisió ”Campo de la monde destino” (1988). Al 1995 va col·laborar amb el director Jacques Godbout per co-escriure “Le especie de l’Ameriqué” (1996). Dos anys més tard, va tornar a la NBF per dirigir un documental sobre la immigració xinesa al Canadà, “Paté chinois” (1997). La pel·lícula es va presentar al Festival de Cinema del Món a Montreal i va guanyar el premi al Festival de Yorkton al millor guió.
Al 2000 va dirigir el seu primer llargmetratge teatral. “La moitié gauche du Frigo” (El cantó esquerra de la nevera). Va ser un gran èxit de taquilla al Canadà i projectada a nombrosos festivals de ciutats d’arreu del món incloses Rotterdam, Londres, Paris, Seattle, Vancouver i Montreal. Va guanyar el premi Òpera prima a millor pel·lícula canadenca al Festival Internacional de Cinema de Toronto. Al 2006 va dirigir el segon llargmetratge “Congorama” una co-producció Canadà/ Bèlgica/ França que va ser un gran èxit de taquilla i distribuïda tant al Quebec com a Europa. Va se presentada també a nombrosos festivals i va guanyar 5 premis a la Jutra Awards inclòs Millor Pel·lícula, Millor Director i Millor Guió. Al setembre de 2008 la seva tercera pel·lícula “C’est pas moi, je le jure” es va estrenar al TIFF i va guanyar el Premi del Jurat a Millor Pel·lícula al Festival Internacional de Cinema de Berlín.
Filmografia
2011 Profesor Lazhar
2008 C’est pas moi, je le jure
2006 Congorama
2000 Le moitié gauche du Frigo
1997 Paté chinois (documental)
"Lo que hace que la película sea apasionante es la sabiduría y la elegancia con las cuales trata sobre los temas gemelos del dolor y la sanación, y la tranquila belleza de la interpretación de Mohamed Fellag en el papel principal" (Joe Morgenstern: The Wall Street Journal)
'Monsieur Lazhar' construye la esperanza en el rostro de la tragedia y arroja una nueva luz a la cuestión de qué es la verdad y cómo encontrarla" (Rex Reed: The New York Observer)
"Como un dedicado profesor, éste es un filme que permanece contigo (...)" (Kyle Smith: New York Post)
"Pedagogía en 35 mm. (...) Una película preciosa (...) en la línea de las francesas 'Hoy empieza todo' y 'La clase', pero con un tono menos documental y más sentimental (en el buen sentido), más emocionante" (Javier Ocaña: Diario El País)
"El joven director ha sabido extraerle a esta preciosa historia todo el potencial sensible, que no sensiblero, que poseía (...) un personaje conmovedor (...)" (Carmen L. Lobo: Diario La Razón)
"Espléndida (...) Es una película sin concesiones. En ella imperan la emoción, el talento y -pese a todo- la alegría. (...)" (Lluís Bonet Mojica: Diario La Vanguardia)
"Una película considerablemente audaz (...) Hábil para pulsar las más finas cuerdas emotivas, la mezcla de drama y sonrisas de este film lo hacen particularmente apto para públicos variopintos. (...)" (M. Torreiro: Fotogramas)
2011: Nominada a l’Òscar: Millor pel·lícula de parla no anglesa
2011: Premis Genie: Millor pel·lícula
2011: Festival de Toronto: Millor pel·lícula canadenca
2011: Festival de Locarno: Premi del públic
2011: Festival de Valladolid - Seminci: Millor guió, Premi FIPRESCI
Afegeix un nou comentari