Sami Blood

Auditori Miquel Pont
Títol original
Sameblod
Durada
108min.
Any
2016
País
Suècia

Anys 30. Elle Marja és una noia lapona de 14 anys que cria rens. Exposada al racisme de l’època i a exàmens biològics en el seu internat, la jove comença a somiar amb una altra vida. Però per aconseguir-ho haurà de trencar tots els llaços amb la seva família i la seva cultura.

Pel·lícula incosa dins el cicle:

Filmoxarxa

Versió original subtitulada en català

Director
Que diu el director

Amanda Kernell va néixer a Umea(Suècia). La seva mare sueca i el seu pare d’orígen sami.
Després d’una reunió amb la directora sueca Suzanne Osten, es va interessar a l’edat de 15 anys pel cinema. Al 2013 es va graduar a l’Escola Nacional de Cinema de Dinamarca a Copenhague .
Després d’haver escrit i dirigit nombrosos curtmetratges, va realitzar el seu primer llargmetratge Sami blood que es va estrenar al Festival de Venècia al 2016 guanyant el Premi a millor director per la seva primera pel·lícula. Aquesta coproducció entre Suècia i Dinamarca va guanyar també el Segell Europa Cinemas al millor cinema europeu.
Inspirada per la història de la seva àvia, Amanda Kernell, s’uneix al moviment contra la discriminació Sami a la Suècia dels anys 1930. Marja(interpretat per Lene Cecilia Sparrok decideix trencar amb els llaços sami i convertir-se en una persona sueca amb totes les seves conseqüències. Sami blood es submergeix en els orígens d’aquesta ira, examinant diversos abusos contra als indígenes sami durant moltes dècades..

Filmografia :
2017 : I Will Always Love You Kingen (curtmetratge).
2016 : Sami Blood
2015 : Stoerre Vaerie (curtometratge)
2014 : Paradiset (cortometraje)
2013 : The Association of Joy (curtmetratge)
2010 : Det kommer aldrig att gå över (curtmetratge)
2009 : Att dela allt (curtmetratge)
2009 : Spel (curtmetratge).
2008 : Semestersystern (curtmetratge).
2007 : Våra discon (curtmetratge).

Crítiques

"Encara que Sami Blood' pot resultar didàctica, a vegades, Kernell, que té herència sami, ens transmet amb riquesa una sensació de temps i lloc, amb plans elegants que llisquen per la naturalesa nòrdica”
Ben Kenigsberg: The New York Times

"Una historia de iniciació commovedora, transmitida de forma clàssica (...) Amanda Kernell barreja amb solidesa les pors adolescents que ressonen entre fronteres i generacions com un context cultural específic, estrany i fascinant".
Guy Lodge: Variety

"Sami Blood explica una historia molt convencional, però la híper-especificitat de la seva narració fa que sigui una experiència totalment nova i discretament profunda."
David Ehrlich: IndieWire

"Una pel·lícula poderosa (...) L’actuació de Sparrok és valenta i captivadora (...) Kernell i la seva prodigiosa i talentosa protagonista fan que la dura decisió de Elle-Marja sigui una terrible sorpresa clarament inevitable."
Alan Scherstuhl: Village Voice

"Sparrok fa una actuació contundent que aconsegueix transmetre la intel·ligència i la determinació del seu personatge (...) Té tots els guarniments d’una obra clàssica d’època, però per sort, la pel·lícula no resulta rància"
Boyd van Hoeij: The Hollywood Reporter

"Kernell demostra veritable habilitat per crear moments discretament devastadors (...) 'Sami Blood' presenta una combinació guanyadora d’actuacions principals sòlides"
Wendy Ide: Screendaily

Premis

2017: Premi LUX del Parlament Europeu
2018: Premis Guldbagge (Suècia): 4 premis, incloent-hi Millor actriu. 8 nominacions.

Afegeix un nou comentari

Text pla

  • No es permet l'ús d'etiquetes HTML.
  • Les línies i paràgrafs es trenquen automàticament.
  • Les adreces web i de correu electrònic es transformen en enllaços automàticament.