Shadows

Sala d'actes d'El Mirador
Títol original
Shadows
Durada
87min.
Any
1959
País
Estats Units

Lelia és una noia que comparteix pis amb els seus germans Benny i Hugh. Encara que surt amb un noi que es diu David coneix a Tony en una festa i fan l'amor. Quan Tony s'adona que la Lelia és mestissa comença a sentir prejudicis racials, així que en Hugh li prohibeix que torni a veure a la seva germana.

Director
Que diu el director

Va néixer el 9 de desembre de 1929 a Nova York, Estats Units, i morí a Los Angeles, Estats Units, el 3 de febrer del 1989. Actor, guionista i director, Cassavetes es considerat el precursor del Cinema Independent USA, es a dir el cinema de baix pressupost que prescindia de les grans productores cinematogràfiques.
Encara que treballava un cinema molt allunyat del estàndards considerats comercials al moment i de fer-ho amb xifres econòmiques molt per sota de l'habitual, Cassavetes va arribar a ser nominat tant als Oscar com als Globus d'Or en els tres àmbits que ha treballat al cinema. Dintre del cinema comercial, com actor secundari va rebre la nominació a ambdós guardons pel seu paper a “Doce del Patíbulo” al 1967, l'any 1968 va ser candidat al Oscar pel guió de “Faces”, al 1970 candidat al Globus d’Or per “Husbands” i al 1974 va optar al premi de millor guió i millor director als Oscar i a millor guió als Globus d’Or per "Una mujer bajo la influencia”.
“Shadows” es la primera cinta com a director de John Cassavetes i es considerada la pel•lícula que comença el moviment cinematogràfic de Cinema Independent USA, moviment vinculat a d'altres de l'època com la Nouvelle Vague francesa, el Free Cinema britànic o el Cinema Nuovo brasiler.
Va ser rodada a la seva totalitat en 16 mm, format que permet reduir considerablement el pressupost del projecte, per un John Cassavetes que mancava d'experiència a la direcció i sense un guió determinat, essencialment improvisat per uns actor amateurs, que pertanyien al seu taller d'interpretació. La llegenda sosté que els 40.000 dòlars que va costar la producció van sortir de les aportacions realitzades pels oients d'un programa de ràdio.
La cinta va ser rodada a l'any 1957 i desprès d'unes primeres projeccions poc satisfactòries, Cassavetes no la va estrenar fins l’any 1959 en la seva versió definitiva, desprès de reeditar-la i retocar-la en gairebé la meitat del seu metratge. Una copia de la primera versió va ser trobada l'any 2003 i exhibida al Festival de Rotterdam.

Filmografia como a director

1986 Big Trouble
1984 Love Streams
1980 Gloria
1977 Opening Night
1976 El asesinato de un corredor de apuestas chino
1974 Una mujer bajo la influencia
1971 Así habla el amor
1970 Maridos
1968 Faces
1963 Ángeles sin paraíso
1961 Too Late Blues
1959 Shadows

Crítiques

"Podria decirse que es la obra fundacional del Cine Independiente Americano." (J. Hoberman: Village Voice)

"Este es el único film de Cassavetes realizado sin un guión entero (nació de improvisaciones de actores), y rara vez hay tanta calidez, delicadeza y rudeza emergiendo de manera tan hermosa y natural en unas actuaciones de un film norteamericano" (Jonathan Rosenbaum: Chicago Reader)

Premis

Premi Pasinetti a la Mostra de Venecia de 1960
4 nominacions als Premis Bafta: Film Internacional, Premi UN i dos nominacions a revelació

Afegeix un nou comentari

Text pla

  • No es permet l'ús d'etiquetes HTML.
  • Les línies i paràgrafs es trenquen automàticament.
  • Les adreces web i de correu electrònic es transformen en enllaços automàticament.