Silvered Water, Syria Portrait

Sala d'actes d'El Mirador
Títol original
Ma'a al-Fidda (Eau argentèe, Syrie autoportrait)
Durada
93min.
Any
2014
País
Síria, França

VOSE

A Síria, els youtubers filmen i moren cada dia. Altres maten i filmen. A París, Ossama Mohammed només pot filmar el cel i muntar imatges de Youtube, guiat per l'amor indefectible que sent per Síria. De la tensió que li causa la llunyania al seu país i a la revolució ha sorgit una trobada. Una jove cineasta kurda, Wiam Bedirxan, amb la qual xatejava, li va preguntar: "Si estessis a Homs amb la teva càmera, què filmaries?". La pel·lícula explica la història d'aquesta trobada.

Que diu el director

El sirià Ossama Mohammed, va reunir des de París centenars de vídeos que circulaven a la xarxa sobre la situació al seu país i en particular de la ciutat de Homs. Tots els vídeos del film estan gravats amb telèfons mòbils. Però, es pot fer una pel·lícula amb aquest material? "És una qüestió cinematogràfica molt interessant. Què vol dir que es mogui la càmera? Normalment a mi no m'agrada aquest efecte. Però vaig descobrir que en ocasions la càmera es movia perquè l'home que gravava anava cridant: llibertat, llibertat ", explica el director.

Ossama Mohammed va rebre l'ajuda de Simav des de Homs. Era ella qui li enviava els vídeos. En el transcurs d'una conversa a través de la xarxa, ella li va preguntar: si poguessis estar a Homs, què filmaríes? Simav es va convertir llavors en la codirectora de la pel·lícula: "Síria és Simav, és una metàfora de Síria. Una noia, valenta, laica, independent, ella va ser la meva Síria quan la vaig trobar, quan la pel·lícula la va trobar, jo només la vaig seguir ", assegura Mohammad.

Simav, que vol dir aigua platejada en kurd, va decidir llavors filmar el seu entorn, la seva vida diària malgrat les bombes. Simav va seguir sobretot la història d'Omar, un nen orfe, "una llum entre les tenebres", assegura Simav. "El petit Omar, tan valent, tan intel·ligent, enfrontant-se a la realitat amb preguntes, admirant les flors... És una manera increïble de resistir, intentant retornar la vida al seu pare, recollint flors, establint un diàleg amb ell, dues veus", explica el director sirià. "Encarna el futur de Síria".
Per Ossama Mohammed la seva pel·lícula no es tracta d'una acumulació de vídeos sinó de "mil i una imatges gravades per mil i un sirians", com ell mateix sol dir.

OSSAMA MOHAMMED
Nascut a Lattakia, Síria el 1954. Va estudiar a l'Institut de Cinema de Moscou, el 1979. Actualment viu a París.

FILMOGRAFÍA
2002 Ma'a al-Fidda, director y guionista
1992 Sunduq al-dunyâ, director y guionista
1992 Al-lail, guionista
1988 Stars in Broad, director y guionista
1978 Khutwa Khutwa (Step by step), director y guionista

WIAM SIAM BEDIRXAN
Nascuda a Homs, síria de procedència Kurda. Silvered Water no és el seu primer documental. Des de fa tres anys els seus documentals es projecten en països Àrabs sota pseudònim per raons de seguretat.
 

Crítiques

"No es fácil ver 'Silvered Water. Syria Self Portrait' y su desfile de imágenes brutales (...) Documental tan incómodo como conmovedor (...) es mucho más que una película."
Jordi Costa: Diario El País

"Propuesta inusual y emocionalmente devastadora. (...) documental sobrecogedor, al margen de las normas fílmicas. (...)"
Lluís Bonet Mojica: Diario La Vanguardia

"'Syria Self-Portrait' [y 'Maidan', 2014] quedan para la posteridad como auténticas obras maestras que anteponen el arte, como última esperanza, a las sangrientas derivas del ser humano (...)"
Philipp Engel: Fotogramas

"Un documental necessari i sovint difícil de suportar que dóna testimoni dels horrors de la guerra civil."
Jay Weissberg: Variety

"L’enfocament distanciat fa suportable veure l'incansable desfilada d'atrocitats que rendeix compte de l'horror a Síria millor que qualsevol documental fins a la data."
Deborah Young: The Hollywood Reporter
 

Premis

2014 Festival de Cannes: Seleccionada a Projeccions especials

2014 Festival de Sevilla: Seleccionada a Las nuevas olas. No ficción

2014 Asia Pacific Screen Awards: Nominada a millor documental

2014 London Film Festival: Permi al Millor documental 

Afegeix un nou comentari

Text pla

  • No es permet l'ús d'etiquetes HTML.
  • Les línies i paràgrafs es trenquen automàticament.
  • Les adreces web i de correu electrònic es transformen en enllaços automàticament.