Smoke

Sala d'actes d'El Mirador
Títol original
Smoke
Durada
112min.
Any
1995
País
Estats Units

VOSE

Brooklyn, estiu de 1987. Algunes persones que freqüenten l'estanc de Auggie Wren (Harvey Keitel) li confien els seus problemes. La rocambolesca història de com va aconseguir la seva càmera fotogràfica i de per què es va decidir a elaborar la seva singular col·lecció de fotografies li donarà per fi un argument a Paul Benjamin (William Hurt), un prestigiós novel·lista que passa per una crisi creativa. Per altra banda, Paul ajudarà a Rashid (Harold Perrineaud Jr.), un adolescent negre bastant desorientat que busca al seu pare (Forest Whitaker).

Director
Que diu el director

Neix el 12 de gener de 1949 a Hong Kong, on la seva família va fugir amb l’arribada al poder dels comunistes al 1949. Als 18 anys es trasllada als Estats Units. Director i productor de cinema conegut per Sucedió en Manhattan (2002) Smoke (1995) i El club de la buena estrella (1993).

Des de petit s’interessa per Hollywood, ell mateix es feia dir John Wayne. És una figura clau en el desenvolupament del moviment independent americà. Alterna grans produccions d’estudi com El club de la buena estrella (1993), amb petites obres independents com Smoke (1995). 

Estudia cinema i pintura a California Collage of Arts and Crafts de Oakland. Torna a Hong Kong amb l’esperança de convertir-se en director de cinema d’autor, però malauradament en aquella època la indústria del seu país estava més interessada en les pel·lícules d’arts marcials.

La seva primera pel·lícula en pràctiques A Man, A Woman, A Killer (1975) és dirigida conjuntament amb Rick Schmidt.

A Hong Kong treballa a l’emissora de radiotelevisó pública RTHK, convertida en rampa de llançament d’una generació de cineastes de formació acadèmica que acaba anomenant-se “la nouvelle vague” de Hong Kong.

Dirigeix varis episodis de la sèrie de drames realistes Below the Lion Rock. Frustrat per l’angoixant atmosfera creativa i la burocràcia de la colònia britànica, Wang torna als Estats Units i realitza feines d’assistent social al Chinatown de San Francisco.

Les experiències amb els immigrants asiàtics li serveixen per rodar Chan is Missing, (1982). Un thriller de contingut social produït, dirigit, escrit i muntat per ell mateix. És una pel·lícula independent que es converteix en un èxit comercial i de crítica per donar a conèixer l’autèntica vida dels asiàtics a Amèrica. Aquesta pel·lícula és font d’inspiració d’altres asiàtics que intenten donar-se a conèixer en el cinema americà.

Al llarg de la seva carrera ha guanyat 12 premis i 9 nominacions. Les més rellevants se les endú Smoke (1995)

Filmografia :

2014 Soul of a Banquet

 2011 Snow Flowr and the Secret Fan

2009 Chinatown Film Project

2007 A Thousand Years of Good Prayers

2007 The Princess of Nebraska

2006 Last Holiday

2005 Mi mejor amigo

2002 Sucedió en Manhattan

2001 The Center of World

1999 A cualquier otro lugar

1997 La caja china

1995 Smoke 1995 Blue in the Face

1993 El club de la buena estrella

1989 Cómete una taza de té

1989 Life is Cheap... But Toilet Paper is Expensive

1988 Dim Sum Take Out (curtmetratge)

1987 Sin via de escape

1985 Dim Sum. A Little Bit of Heart

1982 Chan is Missing

1975 A man, A woman and a Killer

Crítiques

"Preciosa película escrita por Paul Auster, dirigida con estilo y sensibilidad por Wayne Wang, y maravillosamente interpretada por dos de mis actores favoritos: Harvey Keitel y William Hurt. Yo la reviso con frecuencia. Ayuda a sobrevivir"
Carlos Boyero: Diario El Mundo

"Algo más que un minucioso ejercicio de estilo; algo con magia (...) Soberbio monólogo final de Keitel; él y Hurt están, como siempre, antológicos. Igual que Chaning, Whitaker y el niño Perrineau"
Enrique López Lavigne: Cinemanía  

Premis

1998 Premis Associació de Crítics de Cinema Argentí: Premi a millor pel·lícula estrangera.

1996 Premis Bodil: Premi a millor pel·lícula americana.

1995 Festival de Berlín: Ós de Plata - Premi Especial del Jurat.

1995 Premis David di Donatello: Millor actor estranger (Harvey Keitel). 2 nominacions.

1995 Chlotrudis Awards: Nominada a millor actor (Harvey Keitel).

1995 Premis Cèsar: Nominada a millor pel·lícula estrangera.

1995 Premis del cinema Alemany: Millor pel·lícula estrangera.

 

Afegeix un nou comentari

Text pla

  • No es permet l'ús d'etiquetes HTML.
  • Les línies i paràgrafs es trenquen automàticament.
  • Les adreces web i de correu electrònic es transformen en enllaços automàticament.