Sobre la marxa (El inventor de la selva)-VOC

Auditori Miquel Pont
Títol original
Sobre la marxa (El inventor de la selva)- (VOC)
Durada
77min.
Any
2014
País
Catalunya

Una història sobre Josep Pujiula “Garrell” Aquesta és la història d’un home que va crear una selva al costat de l’autopista. Un home que va alçar el bosc, amb les seves pròpies mans, construccions tant belles com inversemblants. És també la història de com va acabar reduint-ho tot a cendres per tornar a reconstruir-les, una vegada rere l’altra, durant dècades.

Se li coneix com el “Garrell”, àlies “Tarzan d’Argelaguer” i no es guia per cap propòsit aparent, excepte pel seu lema: anar fent “sobre la marxa”. El relat de com va aconseguir crear un món fantàstic ens arriba a través de les seves pròpies filmacions, peculiars, remakes de Tarzan gravats amb la complicitat d’un jove de 14 anys. Però també per les imatges d’una historiadora de l’art nord-americana i finalment per les gravacions de l’autor d’aquest documental, que ajunta les peces d’aquesta vida extraordinària de múltiples facetes: l’home gran que segueix tenint ànima de nen, el salvatge modern, el visionari admirat pels quals peregrinen al seu bosc, l’incomprès a qui titllen de boig...Com ell mateix diu: “Aquí a la meva selva no em falta de res. Aquesta serà la meva vida. No vull saber res més de l’home blanc civilitzat”

Que diu el director

Jordi Morató Pujol (1989,Torelló, Barcelona) és titulat per l'EMAV (Escola de Mitjans Audiovisuals de Catalunya) com a Tècnic Superior en Realització d'Audiovisuals i Espectacles i graduat en Comunicació Audiovisual per la Universitat Pompeu Fabra. Ha realitzat estudis complementaris a la Universitat del Cinema de Buenos Aires i actualment està cursant el Màster en: Documental de Creació IDEC / UPF.

El seu primer curtmetratge documental “Els Sentits, la vista” (2009) va ser guardonat amb el primer premi en els IV Premis Mediavall i seleccionat en el YEFF(Young European Film Forum) de Suècia. Amb “Camí de terra” (2012), va guanyar el primer premi del Festival de cinema Foradcamp i la menció especial del jurat de la Mostra de Cinema de Frontera de Portbou (2013). Ha exercit com a operador de càmera i muntador en cinema, publicitat, registre d'espectacles i diverses televisions.

Entre els seus treballs recents destaquem la seva col·laboració en l’equip de càmera de la pel•lícula “ Morir per sobre de les seves possibilitats” (2014) d'Isaki Lacuesta i la realització dels audiovisuals de l’espectacle de dansa “Homenatge a Vicente Escudero” del coreògraf i ballarí Cesc Gelabert

Filmografia : 2013 Sobre la marxa ( El inventor de la selva)

Crítiques

“¿Es “El inventor de la selva” el documental español del año? He aquí un personaje fascinante” (Sara Brito).

“El inventor de la selva una película imprescindible: porque se aprende más de un personaje como Garrell, que de la inmensa mayoría de protagonistas de la televisión diaria”. (Andrea G. Vázquez, Diario de Sevilla).

“La película es, y esto es lo importante, la puntual reformulación de cada uno de los códigos que configuran eso llamado cine: la ficción, el documental, la transformación y degradación de la realidad, la memoria y el olvido. Y así, de repente, una película se puede convertir en síntoma de algo nuevo. El último y uno de los más brillantes de todos ellos”. (Luis Martínez, El Mundo).

“Divertida, siempre conmovedora e inspiradora. Una película prioritaria si aún tiene ocasión de verla: no se arrepentirá” (Andrew Parker, “Dork shelf”, Canadá).

"Un documental épico sobre el vicio de divertirse (...) La película más hermosa vista en el festival se atreve a postular sobre el sentido último de la existencia: jugar sin parar." (Jorge Mauro de Pedro, La Vanguardia)

" En Jordi Morató construeix un personatge mític en base a un home que , jugant jugant, no només domestica la natura, sinó que dóna una lliçó de vida. Formidable". Julio Lamaña Orozco (Cineclub Barcelona Espai de Cinema i FCC)

“No us la perdeu! Una veritable lliçó de vida sense més artifici que el que imposa el propi Garrell en crear un personatge que va més enllà de qualsevol ficció imaginable.” Emma Fernandez (Cineclub Barcelona Espai de Cinema i FCC)

“El relat extraordinari d'un home que construeix el seu propi món al marge de la civilització (i de la carretera). Una ficció real, o una realitat feta ficció ideada pel propi protagonista, captada per la videocàmara d'un jove i modulada finalment pel director.” Àlex Portolés Da Silva (Club Cinema Castellar del Vallès).

"Més que un somni, una manera de fer, de viure" Pablo Sancho (Cineclub Vilafranca)

“En Jordi Morató construeix un relat al voltant de la utopia d'un home que al llarg de la seva vida decideix reinventar-se i edificar un món per viure-hi més enllà de la civilització dels "blancs". Aquest documental ens permet somniar com quan érem nens.” Olga Iglesias (Cineclub Barcelona Espai de Cinema i FCC).

“Una altra manera de canviar el món. Tan estrany, tan a prop” Enric Roca (Cineclub Manresa).

Premis

2014 Festival Internacional de Málaga: Menció especial del premi del públic

2014 Festival Internacional de Cinema d'Autor, Barcelona: Premi del públic

2014 Trento Film Festival: Premi del públic i Premi del jurat a la millor contribució técnico-artística

2014 MedFilm Festival Roma Italia: Menció especial del jurat

2014 Alcances, Muestra cinematográfica del Atlántico, Cádiz: (Premi millor llargmetratge documental)

Afegeix un nou comentari

Text pla

  • No es permet l'ús d'etiquetes HTML.
  • Les línies i paràgrafs es trenquen automàticament.
  • Les adreces web i de correu electrònic es transformen en enllaços automàticament.