Un asunto de familia

Auditori Miquel Pont
Títol original
Manbiki kazoku (Shoplifters)
Durada
121min.
Any
2018
País
Japó

VO subtitulada en castellà

 

Sinopsi: Després d’un dels seus habituals furts, Osamu i el seu fill troben una nena al carrer enmig d’un fred glacial. Al principi, la dona d’Osamu no vol que es quedi amb ells, però acaba per apiadar-se d’ella. Malgrat que sobreviuen amb dificultats gràcies a petits robatoris, la família és feliç, fins que un incident imprevist revela un secret que posa a prova els llaços que els uneixen.

Que diu el director

Kore-eda Hirokazu es va llicenciar a la Universitat Waseda el 1987, i va començar a treballar a TV Man Union, on va fer documentals que van ser premiats. El 1995 va rodar el seu primer llargmetratge de ficció, Maboroshi no Hikari. La seva següent pel·lícula, El más allá (1999), es va estrenar a més de 30 països i el va donar a conèixer internacionalment. Des de llavors ha fet moltes més pel·lícules, com Distance (2001), Nadie sabe (2004), Hanna (2006) Still Walking / Caminando (2008), un autèntic èxit internacional, Air Doll (2009), Kiseki / Milagro (2011), De tal padre, tal hijo (2013), que va guanyar el Premi del Jurat al Festival de Cannes i el Premi del Públic a San Sebastián, Vancouver i Sao Paulo i que es va projectar al BRAM! 2014, i El tercer asesinato (2017). El 2014 va fundar la productora Bun-Buku.

Crítiques

Carlos Boyero (El País): "Kore-eda torna a demostrar que és un retratista veraç i subtil de personatges sempre a punt de deriva als quals no jutja. Es limita a comprendre'ls (...) I ho fa al seu ritme (...) Jo ho trobo atractiu, em manté dins de la història".

Nando Salvà (El Periódico): "És una destil·lació de les millors qualitats del director: amb ella reitera la seva capacitat per narrar (...) i aconsegueix una irresistible emotivitat sense caure en el sentimentalisme". 

Beatriz Martínez (Fotogramas): "És una obra que demostra, per si mai hi va haver algun dubte, la seva magnitud com a cineasta [Koreeda]. (...) un tercer acte d'una complexitat moral que molt pocs directors són capaços d'assolir".

Daniel De Partearroyo (Cinemanía): "Per molt que corri el risc de repetir-se, mai s'esgota. Quan es tracta de parlar de la família, Koreeda s'emporta la palma".

Philipp Engel (Fotogramas): "El seu magistral director (...) factura una pel·lícula captivadora en què el tendre i el pertorbador, els dos extrems del seu cinema, van amigablement agafats per la mà. (...) 'Shoplifters' és el millor Kore-Eda dels últims anys".

Referències
Premis

Palma d’Or al Festival de Cannes 2018

Nominada a l’Oscar 2018 a millor pel·lícula de parla no anglesa

Millor film estranger 2018 (ex aequo) per l’Associació de Crítics de Los Angeles

Premi César 2018 a milor pel·lícula estrangera

National Board of Review (NBR) 2018: millors pel·lícula estrangeres de l'any

Afegeix un nou comentari

Text pla

  • No es permet l'ús d'etiquetes HTML.
  • Les línies i paràgrafs es trenquen automàticament.
  • Les adreces web i de correu electrònic es transformen en enllaços automàticament.