Whale Rider

Sala d'actes d'El Mirador
Títol original
Whale Rider
Durada
101min.
Any
2002
País
Nova Zelanda / Alemània

En un petit poblat de la costa de Nova Zelanda, la gent aborígen de la tribu Whangara creu que el seu origen procedeix de mil anys enrere, d'un únic ancestre, Paikea, que va escapar de la mort, després de bolcar la seva canoa, muntant a lloms d'una balena. Fins als nostres dies el cap dels Whangara, el "Whale Rider", el Paikea, sempre ha estat un primogènit i un home. Però Pai, una nena d'11 anys, creu que ella és la destinada a ser la nova cap. El seu avi Koro segueix aferrat a les tradicions de triar un líder masculí. Pai vol a Koro més que gens al món, però ella decideix lluitar contra ell i contra mil anys de tradicions per complir la seva destinació.

Director
Que diu el director

Niki Caro és una directora, productora i guionista que va néixer a Wellington, Nova Zelanda l'any 1967. El 1988 es va graduar a l’Elam School of Fine Arts a Auckland i després es va diplomar com a guionista / directora a la Swinburne Film and Television School de Melbourne.

El 1992 va ser convidada a participar en una trilogia de drames de mitja hora per a la televisió del seu país. Caro va contribuir amb "The Summer the Queen Came" amb la qual va obtenir dues nominacions als Premis de Cinema i Televisió de Nova Zelanda (NZ Film and Television Awards) de 1994. Aquest mateix any, el seu curtmetratge "Sure to Rise" va ser seleccionat per competir al Festival de Cannes.

Alguns anys més tard, després d'alguns treballs de cert reconeixement, arriba la seva primera pel·lícula "Memoria y deseo" (1998). Basada en un conte de Peter Wells, el film descriu la desintegració d'una parella japonesa mentre viatgen per Nova Zelanda. Caro va guanyar el Premi Especial del Jurat com a guionista i directora en el New Zealand Films Awards de 1999. Però va ser la seva pel·lícula "Whale Rider" (2002) la que va portar a la seva directora a ser reconeguda per l'audiència internacional. Caro diria que la pel·lícula era "essencialment sobre el lideratge i el fet que el lideratge es presenti en la forma d'una nena". La pel·lícula va resultar nominada a molts premis en festivals de tot el món incloent una als premis Oscar per la protagonista de 12 anys Keisha Castle-Hughes. Cal destacar que Castle-Hughes va ser l'actriu més jove mai nominada a aquest premi. Curiosament, abans d'aquesta pel·lícula, Castle-Hughes no tenia cap experiència en actuació i va ser escollida d'entre 10.000 aspirants.

Després de “Whale Rider”, Niki Caro va debutar a Hollywood amb la pel·lícula "En tierra de hombres" (2005). Novament ens presenta una història de discriminació de gènere inspirada en un sonat cas judicial que va passar en els Estats Units d'Amèrica. La pel·lícula està protagonitzada per Charlize Theron, que interpreta una dona minera que s'atreveix a enfrontar l'assetjament sexual a la feina. Tant Theron com la seva companya Frances McDorman van ser nominades als Oscars i altres guardons de prestigi per la seva actuació.

La següent pel·lícula de Caro es titula "The Vintner's Luck" (2009). Una història sobre àngels, amistats i l’elaboració de vi adaptada d'una novel·la de Elizabeth Knox. La pel·lícula va ser filmada a França, Bèlgica i Nova Zelanda i va comptar novament amb l'actuació de Keisha Castle-Hughes.

Filmografia:

2009 The Vintner's Luck
2005 En tierra de hombres
2002 Whale rider
2001 Dark Stories: Tales from Beyond the Grave (segment "Sure to Rise")
1998 Memoria y deseo

Crítiques

“...La directora Niki Caro (...) Realizó un film sobre el poder femenino que resuena profundamente. Castle-Hughes es un estrella en ciernes.” (Peter Travers, Rolling Stone)

"Asombrosa niña (...) Whale Rider tiene algo de ficción limítrofe con el documento antropológico. (...) película elegante y de imagen limpia y transparente" (Ángel Fdez. Santos: Diario El País)

Premis

BAFTA “Children’s Award”, Millor Pel·lícula al Festival de Toronto (Premi del Públic), Premi del Públic al Festival de Sundance, 1 Nominació a l’Òscar: Millor Actriu per a Keisha Castle-Hughes

Afegeix un nou comentari

Text pla

  • No es permet l'ús d'etiquetes HTML.
  • Les línies i paràgrafs es trenquen automàticament.
  • Les adreces web i de correu electrònic es transformen en enllaços automàticament.