Yo, Tonya

Auditori Miquel Pont
Títol original
I, Tonya
Durada
121min.
Any
2017
País
EUA

Tonya Harding va ser la primera patinadora nord-americana a completar, el 1991, un triple salt axel en competició. Però l'èxit sobre el gel no sempre va estar acompanyat de felicitat en la seva vida personal.

Versió original subtitulada en castellà

Director
Que diu el director

Craig Gillespie va néixer a Sydney i es traslladà a Nova York amb 19 anys. S'incorporà a l'escola d'arts visuals de Nova York per a estudiar il·lustració, disseny gràfic i publicitat. Comença a interessar-se pels films poc després, quan un dels seus amics arriba a fer de realitzador i l'encoratja a fer el mateix.

El 2007 es va estrenar com a director de cinema amb la comèdia Mr. Woodcock. Comença una nova pel·lícula, Lars and the Real Girl, basat en un text de Nancy Oliver que tenia entre mans des de feia quatre anys. La pel·lícula obté una nominació a l' Oscar al millor guió original.

Després treballa per la televisió dirigint alguns episodis, inclòs l'episodi pilot, de la sèrie de televisió United States of Tara. El 2010 dirigeix l'episodi pilot de la sèrie de TV My Generation. El 2011 dirigeix la pel·lícula Fright Night , remake de la pel·lícula del 1985 del mateix títol, amb Colin Farrell, Anton Yelchin i Tons Collette.

Gillsespie va signar un contracte per dirigir una adaptació de Pride and Prejudice and Zombies però més tard va abandonar la pel·lícula. A l'abril de 2014, es va anunciar que Gillespie dirigiria la pel·lícula The Finest Hours sobre la Guàrdia Costanera que tracta de salvar les tripulacions de dos petroliers en 1952.

Gillespie va dirigir I, Tonya (2017), una pel·lícula biogràfica que gira entorn de la figura de la patinadora Tonya Harding ,

 

Filmografia

2017: I, Tonya

2015: The Finest Hours

2014: Million Dollar Arm

2011: Fright Night

2007: Lars and the Real Girl

2007: Mr. Woodcock

Crítiques
 • "Els autors de 'Yo, Tonya', excel·lent biografia cinematogràfica de l'esportista nord-americana, han fet alguna cosa sorprenent en el pla artístic, i feliçment arriscat en el pla moral"

  Javier Ocaña: Diari El País

 • "Tot és creïble, excitant i sòrdidament divertit, gràcies a una posada en escena que juga amb un brillant i atrevit muntatge i a unes excepcionals interpretacions femenines. (...)"

  Alberto Luchini: Diari El Mundo

 • "Gillespie busca una narració dinàmica, un relat amb un nervi explosiu i, durant la primera hora de metratge, aconsegueix situar-se al nivell del millor Scorsese-narrat, el de« Un dels nostres », o la polifònica« Casino ». (... )"

  Antonio Weinrichter: Diari ABC

 • "Hi haurà qui digui que el director Craig Gillespie arriba a caure en el mateix sensacionalisme que els periodistes carronyers (...) això només vol dir que 'Yo, Tonya' és tan tramposa i tan poc de fiar com la seva heroïna. Existeix millor manera de fer-li justícia? (...) "

  Nando Salvà: Diari El Periódico

 • "Allison Janney si no rep tots els premis és que s'han tornat bojos a Hollywood i voltants. (...) Robbie s'estrena com a productora en un salt mortal que clava sobre el gel."

  Irene Crespo: Cinemanía

 • "Una increïble història real, una actriu de moda amb paper oscarizable i molta energia audiovisual: un altre triple axel amb èxit per Tonya Harding. (...)"

  Daniel De Partearroyo: Cinemanía

 • "Una d'aquestes pel·lícules que dignifica i eleva el cinema basat en fets reals. (...) no deixa de sorprendre l'audiència amb un seguit de decisions brillants i arriscades. (...) extraordinari treball dels seus protagonistes (.. .) Imprescindible. "

  Daniel Martínez Mantilla: Fotogramas

Premis

2017: Premis Oscar: Millor actriu sec. (Janney). Nom. actriu (Robbie) i muntatge
2017: Festival de Toronto: 1ª finalista Millor pel·lícula
2017: Globus d'Or: Millor actriu de repartiment (Allison Janney)
2017: Premis BAFTA: Millor actriu secundària (Janney). 5 nominacions
2017: Premis Independent Spirit: Millor actriu secundària (Janney) i muntatge
2017: Premis Gotham: Nom. a Millor pel·lícula, Actriu (Robbie) i Premi del públic
2017: Critics Choice Awards: Millor actriu - comèdia (Robbie) i Actriu sec. (Janney)
2017: Associació de Crítics de Chicago: Nom. a Millor actriu (Robbie) i Actriu sec.
2017: Satellite Awards: Nom. a Millor pel·lícula, Actriu (Robbie) i Actriu sec. (Janney)
2017: Sindicat de Productors (PGA): Nominada a Millor pel·lícula
2017: Sindicat de Guionistes (WGA): Nominada a Millor guió original
2017: Sindicat d'Actors (SAG): Millor actriu secundària (Allison Janney)

Afegeix un nou comentari

Text pla

 • No es permet l'ús d'etiquetes HTML.
 • Les línies i paràgrafs es trenquen automàticament.
 • Les adreces web i de correu electrònic es transformen en enllaços automàticament.