Drama filmat al llarg de 12 anys (2002-2013) però únicament en 39 díes de rodatge. És la història de Mason (Ellar Coltrane) des dels sis anys i durant una dècada poblada de canvis: mudances i controversies, relacions que trontollen, casaments, diferents col·legis, primers amors, tambié desilusions, moments maravellosos, de por i d'una constant barreja de roptura i sorpresa. Un viatge íntim i èpic per l'eufòria de la infantesa, els canvis d'una familia moderna i el pas del temps.
Fitxa tècnica
Boyhood (VOSE)
2014
166min.
EEUU
Premis

2014: Premis Oscar: 6 nominacions incloent millor pel·lícula i director

2014: 3 Globus d’Or: millor pel·lícula - drama, director i actriu sec. (Arquette)

2014: Premis César: nominada a millor film estranger

2014: Premio BAFTA: 5 nominacions inclosa millor pel·lícula

2014: Premis Guldbagge: nominada a millor pel·lícula estrangera

2014: Festival de Berlín: millor director

2014: Festival de Sundance: Estrena mundial (secció "Premières")

2014: American Film Institute (AFI): Top 10 - millors pel·lícules del any

2014: Festival de San Sebastián: Gran Premi FIPRESCI: millor pel·lícula de l’any

2014: National Board of Review: millors 10 pel·lícules de l'any

2014: Cercle de Crítics de Nova York: millor pel·lícula, director i actriu sec. (Arquette)

2014: Crítics de Los Angeles: millor pel·lícula, director, actriu (Arquette) i montatge

2014: Premis Gotham: 4 nomin. (millor pel·lícula, actor, actriu, actor revelació)

2014: Independent Spirit Awards: 5 nominacions inclosa millor pel·lícula

2014: Satellite Awards: 7 nominacions inclosa millor pel·lícula

2014: Sindicat d’Actors (SAG): millor actriu secundaria (Arquette)

2014: Critics Choice Awards: 4 premis inclosos Millor pel·lícula i director

2014: Crítics de Chicago: 3 premis inclòs millor pel·lícula

 

 

Richard Linklater, sense ser un dels directors més coneguts, ha estat durant molts anys un dels més influents i més interessants de les últimes dècades. Nascut a Houston,Texas el 30 de juliol de 1960, Linklater, després de treballar en una plataforma petrolífera durant la seva joventut aprofita el seu temps lliure per llegir literatura, i fa servir els seus estalvis per comprar-se material de vídeo per començar la seva carrera al món del cinema.

Es va mudar a Austin on va fundar la Societat Cinematogràfica d’Austin i va començar els estudis de cinema a la Universitat d’Austin el 1984.

Després de diversos curtmetratges, va debutar al llargmetratge el 1991 amb la sorprenent Slacker, una cinta de cinema independent que va estar present al principal certamen de cinema independent, el Festival de Sundance.

Aquest primer treball el va fer famós i des de llavors les cintes de Richard Linklater han estat de les més esperades.

Al 1995 va dirigir Antes del amanecer, film pel qual va guanyar l’Os d’Or al millor director a la prestigiós Berlinale. Nou anys més tard, el 2004 arribaria la segona part d’aquesta sota el títol Antes del atardecer i amb els mateixos actors que la primera, el 2013 es convertiria en trilogia amb Antes del anochecer, una vegada més amb els mateixos protagonistes.

Films de baix pressupost com Tape o cintes d’animació com A Scanner Darkly han demostrat que Richard Linklater sap moure’s en qualsevol àmbit cinematogràfic. Amb Boyhood, Richard Linklater ha volgut crear un gran realisme al dirigir un film durant dotze anys, portant mes enllà la idea d’utilitzar els mateixos actors per als mateixos papers, aquesta vegada treballant tres dies a l’any durant més d’una dècada per portar a l’espectador la vida mateixa.

Filmografia:

2014 Boyhood

2013 Antes del anochecer

2012 Bernie

2009 Me and Orson Welles 2008 Inning by Inning: A Portait of a Coach

2006 A Scanner Darkly

2006 Fast Food Nation

2005 The Bad News Bears

2004 Antes del atardecer

2003 Escuela de rock

2002 Waking Life

2001 Tape

1998 Los Newton Boys

1996 SubUrbia

1995 Antes del amanecer

1993 Dazed and Confused

1991 Slacker

"Linklater ha creat una misteriosa càpsula del temps, convidant als espectadors a reviure la seva pròpia educació a través d’una sèrie de records artificials". Peter Debruge: Variety

"És una narració dramàtica fascinant i única al seu gènere: una bella estratagema de pel·lícula". Owen Gleiberman: Entertainment Weekly

"Linklater es va prendre el seu temps per completar aquest sublim i simple projecte. I li premiem amb la nostra completa atenció" Michael Phillips: Chicago tribune

“Inquebrantable, ingeniosa, molt sentida, la pel·lícula estarà pagant dividends emocionals molt, molt de temps” Joshua Rothkopf: Time Out

"Quin assoliment tan sorprenent; quina pel·lícula tan bella” Xan Brooks: The Guardian

Referències

http://www.filmaffinity.com/

http://www.imdb.com/

http://es.wikipedia.org/

La teva valoració: Cap Mitja: 10 (2 votes)
Projecció
Dissabte 28/02/2015 a les 22:00h
Cicle:
BRAM! 2015

1 comentari

Envia un nou comentari

Pàgina web desenvolupada i hostatjada per Omitsis.
Disseny disseny&rauxa.